Mennyire kúrta el a Nokia?

Mint bizonyára már hallottatok róla, a Nokia frissen kinevezett vezetője, Stephen Elop őszinteségi rohamával sokkolta a cég alkalmazottait, belső felhasználásra készült memójában.

Elop valójában semmi olyat nem mond, amit ne gondoltunk volna eddig is: az Apple zseniálisan értelmezte újra a smartphone piacot, és uralja is a high-end részét. Az Android később indulva is impozáns sikereket ér el. A legrosszabb a Nokiára nézve, hogy ezek a cégek nem csak telefonokban, de a platformban is jobbat nyújtanak, mint a Nokia. A geekek szeretik, az átlag fogyasztók szeretik, az alkalmazás-fejlesztők szeretik, a piac szereti. Mindeközben ott van a szerencsétlen Symbian, és a kudarcos MeeGo.

Az új vezérigazgató tehát nem tett mást, mint igyekezett felrázni a Nokia dolgozóit, és egyben kommunikálni, hogy ők is pontosan látják, mi történt az elmúlt években, és hogy ez bizony a Nokia végéhez is vezethet, ha nem történik valami nagyon nagy változás.

While competitors poured flames on our market share, what happened at Nokia? We fell behind, we missed big trends, and we lost time. At that time, we thought we were making the right decisions; but, with the benefit of hindsight, we now find ourselves years behind.  The first iPhone shipped in 2007, and we still don't have a product that is close to their experience. Android came on the scene just over 2 years ago, and this week they took our leadership position in smartphone volumes. Unbelievable.

(...) Symbian is proving to be an increasingly difficult environment in which to develop to meet the continuously expanding consumer requirements, leading to slowness in product development and also creating a disadvantage when we seek to take advantage of new hardware platforms. As a result, if we continue like before, we will get further and further behind, while our competitors advance further and further ahead. (Stephen Elop, Nokia vezérigazgató)

Igen, ismerős ez az egész. Anno, amikor a Microsoft a Windows Vistával indult el egy vállalhatatlanul rossz pályán, ott is kellett pár gyújtó hangú őszinteségi roham a vezetőktől ahhoz, hogy végül megszülsessen egy Windows 7, megszülessen egy Windows Phone 7, és a Microsoft alkalmazottainak ne kelljen pironkodniuk az általuk előállított termékek miatt.

A Nokia a mobilpiac Microsoftja. Gőgös, pökhendi módon nézték le az elmúlt években az Apple és a Google mobilpiaci törekvéseit. Aztán egy idő után kiderült, hogy a Nokia erős mobilpiaci szereplőként épp a saját piacán képtelen a megújulásra. Miként a Microsoftnál, úgy a Nokiánál is szépen le volt írva egy fejlődési pálya, amit be kell járniuk, hogy sikeresek, még sikeresebbek lehessenek. Csakhogy 2007 óta kiderült, hogy a világ nem kíváncsi az ő jövőképükre. Sokkal inkább az Apple és a Google mobilpiaci víziói adtak igazi perspektívát üzleti, fejlesztési és fogyasztói oldalon egyaránt.

A Nokia történelmi bűne, hogy az iPhone megjelenését követő egy évben képtelen volt belátni, hogy az Apple valódi veszélyt fog jelenteni rájuk. És képtelenek voltak csatlakozni az Android platformhoz, hanem inkább úgy döntöttek, továbbra is a saját útjukat járják.

Aztán jöttek a nagyon olcsó telefonok Ázsiából, és a nagyon drága presztízstelefonok Amerikából és Ázsiából. A fogyasztók lassan elkezdték megszeretni az Apple és a Google által kínált platformokat. Sőt, elkezdtek vágyni ezekre a készülékekre, és ezen platformok nyújtotta életérzésre. 

A Gartner legfrissebb adatai szerint az Android a 2009-es 3 százalékos piaci részesedéséből 22,7 százalékra tornászta fel magát 2010 végére. A Nokia Symbianjának piaci részesedése viszont a 2009-es 46,9-ről 2010 végére 37,6-ra esett vissza. Nem nehéz megjósolni, hogy 2011 végére az Android népszerűbb lesz, mint a Symbian.

A Nokia nem csak a platformpiacon veszít, hanem a mobilkészülék-piacon is.

A Nokiának nagyon kevés mozgástere maradt 2011-re. Én továbbra is azt gondolom, hogy számukra az egyetlen esély az, ha eldobják a Symbiant és a MeeGo-t, betagozódnak az Android-táborba, és megpróbálnak olyan telefonokat gyártani, melyek picit más életérzést, más élményvilágot közvetítenek a fogyasztók felé, mint mondjuk egy iPhone, egy Motorola, vagy egy Samsung.

Kevés kimondani, hogy egy sikeres, a piacot meghatározó cég letévedt az útról és hogy baj van. Merni is kell - akár arcvesztés árán is - visszafordulni, és az üzleti és szakmai sikerekkel kecsegtető útra áttérni.

Senki nem fog sírni a Nokiáért vagy a Microsoftért. Vagy képesek ezek a cégek megújulni, vagy gyorsan el fogjuk felejteni őket, és beleszeretünk az újakba. A fogyasztói társadalom nem szolidáris a vállalati depresszióval.

2011 az igazság éve lesz a Nokia számára.

Címkék: google apple nokia elkúrtuk iphone android stephen elop nokia ceo burning platform
2011.02.10. 10:41. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a meegot valoszinuleg nem tudjak (konnyen) feladni az intel es a linux foundation kapcsolat miatt.

ami meg fontos, h a nokianak nagyon komoly cross-platformos tervei vannak (voltak?) amibe az android nem passzol.

viszont az kiderult, h a cross-platform meg nem aktualis a piacon.

mwc utan kiderul, h ez tenyleg igy van-e. ha igen, akkor a nokia megint bukott kb 1 evet.
@birkaster: hja, en is azt gondolom, hogy a wp7 lenne a masik ut. csakhogy 2011 februar kozepe van. es a wp7+nokia mar keves lesz itt szerintem.
Vic Gundotra pár napja azt tweetelte, hogy "Two turkeys do not make an Eagle", utalva az Ms-Nokia összefonódásra. Elég valószínű, hogyha Androidban gondolkozna a Nokia, akkor nem írna ilyet róluk egy Google vezető.. Szerintem:

-Vagy WP7 telefonokat fognak csinálni
-Vagy maradnak a MeeGo-nál, és végleg kivégzik magukat

Holnap kiderül.
Ha az Androidna tenne a Nokia akkor hardverfronton ugyan nagy szabadságfokot kapna, de megennék az ázsiaiak, mert velük kéne versenyezni, akik mind high-end, mind low-end fronton nagyon jók (és gyorsak). Viszont szuper ökoszisztémába kerülne bele.

Ha WP7-re tenne a Nokia, akkor a Microsoft szigorú hardver-előírásai miatt lenne behatárolva, viszont itt a hardverben még kicsi a verseny, cserébe az ökoszisztéma is kicsi, bár nagyon ígéretes.

Ha a MeeGo-val menne tovább a Nokia, akkor teljesen a maga ura maradhatna, de ebben az esetben neki kéne az egész környezetet megteremteni és rávenni a fejlesztőket, hogy az iOS, az Android, a WP7 után MeeGo-ra is fejlesszenek. Ez nem biztos hogy rossz út, mert ha rendesen gatyába rázza a véget a CEO, akkor a Nokia elég sok fejlesztőt tud megmozgatni (ahogy amby_hu is írta már számtalanszor).

Valószínűleg a fenti 3 rendszerből kettőt választanak majd, mert a MeeGo-t nem akarják kidobni, viszont több lábon kellene állniuk a lejtőn való megálláshoz.

Amúgy nagyon sokat beszélünk életérzésről és vágyakról, de emellett ott lapul csendben a Business kategória amiben a Nokia nagyon erős még mindig és nekik teljesen más igényeik vannak, sosem hype-olnak semmit, lábbal szavaznak.

Apám is Nokiát vett megint, N8-at, és boldog vele.
@birkaster: Nem biztos, hogy high-end riválist kell csinálniuk, inkább megcélozhatják az alacsonykategóriás, belépő szintű okostelefonokat, mert ott lesz robbanás 2011-ben. Ha tudnak 20-30 ezer forintért androidos nokiákat árulni, akkor van esélyük.

A Windows Phone 7 bátor vállalás, az biztos és megjósolhatatlan mi lesz. Lehet, hogy ezáltal a fejlesztők is komolyabban fogják venni a platformot és három szereplős lesz a játék de az is lehet, hogy egymást húzzák le a wc-n.

És akkor még nem is hallottuk, hogy mik a terveik Tablet fronton?

Lesz Nokia Tablet?
@Asszem:

20-30 ezer forintos androidos nokiaban mi a biznisz? mar nem vas a biznisz, hanem a szolgaltatas, szoftver.

pont az alsokategoriara rakott scope miatt van most bajban a nokia.
A wp7-tel csak az a baj, hogy mivel ahhoz még annyira sem lehet hozzányúlni mint Androidhoz így megjobban eltűnik gyártó neve a képből...
@syck: ha nem a nokia, más gyártó előbb-utóbb meglépi a low-end, de mégis androidos tömegtelefont, amivel robbantani fog. igaz, hogy ott is az alkalmazásban lesz a biznisz (már ahol lehet fizetni...), de ahhoz is vas kell....

számos ismerősöm van, aki a gyerekének akar valami olcsó, de érintőképernyős telefont, amin az tud facebookozni meg msn-ezni, és max 20-30e forintot szán rá.

innentől viszont logikus, ha a gyereknek androidos telefonja van akkor lehet, hogy később, ha jobbat akar, akkor az is androidos lesz, hogy megmaradjanak a megvett cuccok, meg azt már ismeri, stb.
én bizom benne, hogy a meegora izombol rágyurnak, valamint inkabb kicsit lecsokkentik a kiadott telefonok szamat, mert ez igy csak szetforgacsolodas.
Egy mobiltelefongyártó számára a "csatlakozzunk-e az Androidhoz" kérdés olyan, mint amivel kisiskolás korunkban szívattuk egymást: "anyád tudja, hogy hülye vagy?" - ugye, nincs jó válasz.
@Asszem: szerinted a low end androidos készülékekre egy életciklusban mekkora összegért vennének szoftvert vagy fizetnének bármilyen más szolgáltatásért?

@speed: pont ezt csinálja jól az apple, hogy nagyon kevés féle terméke van és egyből tudod hova kötni. az guglizás nélkül mit mond hogy nokia x2-00?
@darthwalk: na igen, a másik a névadás (amugy nem vágtam a telot, bevallom, guglizni kellett :D), itt a kedvencem az, amikor ugyanaz két telefon neve (pl. X3, vagy C3), de hozza kell tenni meg a nevehez azt is hogy Touch&Type, vagy sem, mert alapvetoen ket kulonbozo telefonrol beszelunk. Elég káoszos a dolog, az egyszeri telefonvasarlo fejével nézve pedig vegkepp az lehet.
@darthwalk: lehet, hogy a tipikus low end felhasználó nagyságrendekkel kevesebbet költene appokra, mint egy átlagos iPhone user, viszont sok kicsi sokra megy alapon nem tartom elképzelhetetlennek, hogy még így is hatalmas bevételt generálna. De pontos számokat nem tudok mondani, csak spekulálok.

Az Apple nagyon erősen bebetonozta magát a high-end felhasználók körébe, persze érdemes ott is támadni, de ahhoz ütőképes telefon kell. A Nokiának jelenleg nincs ilyen, így nem biztos, hogy rossz üzleti stratégia, ha ezerféle termékkel szórja meg a low-end piacot, mert hiába tudja szinte mindenki, hogy mi az az iPhone, ha sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy százezreket költsenek egy telefonra.
mondjuk az utolsó bejegyzéshez, míg a microsoft tényleg nem érdekelne, de a nokiát azért sajnálnám ha eltűnne

soha semelyik windows nem nőtt a szívemhez, viszont a 3310-esem anno nagyon szerettem
Alapjában a Nokiának az is gondja, hogy szinte semennyire sem sikerült megismertetnie magát az USA-ban és anélkül sztem reménytelen behoznia az Apple-t. Max. Európában lehet sikeres, mivel ugye Ázsiában az ottani gyártók tarolnak.
SZVSZ marad a Symbian és a MeeGo valamiféle változata, mivel mindkettőre lehet QT-ben fejleszteni, mindkettőre fejleszt, aki Nokiára fejleszt, csak máshova rakja a pipát kód a "legenerálásnál"... (Na ez most hülyén hangzott, de kb. ennyi a különbség)

Viszont a vason sem kell sokat reszelni, inkább a szolgáltatásokra kell rágyúrniuk, mert az Android-ot is inkább a felhő adja el, ami egyszerűvé tesz mindent...

Sajnos a Nokia OVI felhője későn és lassan indult, ráadásul évekig aludt. Ma már szinte menthetetlen... :(

A Google felhőt meg nem hiszem, hogy használhatják, ezért lehet, hogy az MS felfő megoldásai lesznek a nagy bejelentés. Pl. MS alapú levelezés, naptár, stb. integrálás, állandó online szinkronnal, akár a PC-s Outlook és a teló között is. Ez jó lenne mindkét cégnek, és az üzleti vonal is megmaradna, mert az exchange nagy úr!
Egy: hup.hu/cikkek/20110209/myriad_android_dalvik_alien_alkalmazasok_mas_platformon_nokia_n900
Rég óta a szabad szoftvereket támogatják, nem hiszem, hogy most pártolnának a Windowshoz, vagy akár az Androidhoz.
Kettő: a Motorolát hányszor temettük? Meghalt? Aligha! A Nokia miért halna akkor ki?
Három: az olcsó szegmens még mindig járható út, mert ha a vevők hetente viszik a gagyi kínai vackukat a szervizbe, visszaszoknak a normális gyártókhoz. És ez csak a lakosságnak szánt telefonok. Egyéb piaci területek?
Holnap 11-től lesz a bejelentés, a Bloomberg és a Wall Street Journal is WP7-ről beszél.

A Nokia az elmúlt években számos hibát követett el, mind szoftverben, hardverben, szolgáltatásban és a felhasználókhoz való hozzáállásban is. Kíváncsi leszek ezekről fognak-e konferencia előadásokat tartani, könyveket írni a benne résztvevő jól fizetett vezetők..
Amúgy olyan hírek is felröppentek hogy a nokia marad a meego-nál és a Myriad Alien Dalvik tökéletesítésével, androidos alkalmazásokat futtat majd rajta (persze sztem ez a legkevésbé valószínű lehetőség).
Na de majd ma minden kiderül.
Link:
www.youtube.com/watch?v=mXWEyKjwk2g&feature=player_embedded
Hát tévedtem!

WP7 Nokián, mint fő platform... Khmmm...

Sajnos a magyar gazdaság is meg fogja érezni, ha a Nokia hanyatlani kezd... :(