Mit tanulhatunk a nagy Gmail adatvesztésből?

Mint bizonyára már olvastatok róla, a Google elvesztette több tízezer Gmail-felhasználója komplett levelezését. A legutóbbi hírek szerint az érintett accountok száma nem 150 ezer, "csupán" kb 40 ezer. És bár az accountokat helyreállítják, arról nincs hír, hogy a több tízezer Gmail-felhasználó sokévnyi levelezését is elő tudnák kaparni újra. Közben a kommentelők is jelezték, hogy a Google ígérete szerint az eltűnt emaileket is helyreállítják szalagról. Úgyhogy minden adat megvan.

Persze a hír nyomán azonnal ellepték a webet azok a vélemények, melyek nem győznek újfent figyelmeztetni a cloudban tárolt adatok nem biztonságos voltára. Mielőtt azonban temetnénk a cloud alapú világot, igyunk meg valami jeges italt, és gondolkodjunk egy kicsit.

Mindenekelőtt nézzük az alternatívákat: gépen tárolt emailek. Akik a GFail hallatán most sietve váltanak asztali levelezőkliensre, gondolják meg, hogy mennyi az esélye annak, hogy a Google veszti el adataikat a cloudban, illetve mennyi az esélye annak, hogy a gép, amin helyben tárolják adataikat, elromlik, helyrehozhatatlan lesz. Netalántán ellopják tőle.

A Gmail-fiaskó nem arra bizonyíték, hogy a cloud hülyeség, szar, megbízhatatlan. Hanem annak bizonyítéka, hogy ha egyetlen példányban őrzünk valamit, az nem olyan biztonságos dolog, mintha több példányban, több helyen tároljuk adataink másolatait.

Mi sem egyszerűbb annál, minthogy két helyen tároljuk levelezésünket. És bár elenyészően kicsi az esélye annak, hogy a következő években a Google elveszítené Gmailben tárolt leveleinket, ha azokat nagyon fontosnak és pótolhatatlannak érezzük, akkor szinkronizáljuk Gmail accountunkat egy asztali levelezőklienssel és annyi. 

Aki odafigyel az adataira, az a laptopján vagy asztali gépén őrzött adatokból is készít rendszeresen mentéseket. Ugyanígy a levelezéséből is.

Ne feledjük, a Gmail továbbra is a leghatékonyabb és legjobb emialkezelő felület. Nem érdemes lemondani róla. De ettől még lehetünk elővigyázatosak.

 

Címkék: gmail biztonság szinkronizálás pop3 imap gfail elveszett emailek
2011.03.01. 01:59. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kb a kezdetektől fogva használtam gmailt, de a legutóbbi "nagy" gmail leálláskor felraktam egy Thunderbirdöt. Így legalább akkor is tudom olvasni a leveleimet, amikor nincs a közelben wifi, meg van egy backupom.
gmailblog.blogspot.com/2011/02/gmail-back-soon-for-everyone.html

Elvileg minden adat vissza lesz állítva.

Tényleg csődöt mondott a cloud, de szerencsére ott van a jó öreg kazetta, ha minden kötél szakad.
vagy tárolhatunk másolatot másik gmail fiókban, vagy másik szolgáltatónál is.
nekem már eddig is rá volt izzítva a thunderbird a gmail fiókomra és egy script időnként összenyomta és a zip-et a dropbox könyvtárába tette. Ha mindegyik helyen egyszerre veszik el az adatom, akkor feltehetem a kezem, hogy én mindent megpróbáltam :D
Inkább dicsérendő a Google.

Mindent meg tesz hiba esetén és úgy néz ki sikerrel. Jó pár fizetős szolgáltatás nem képes erre. Meg vajuk be őszintén ki az aki mindenről biztonsági másolatot készít mindenről?

Engem megerősített a baki abban, hogy jól választottam levelező szolgáltatót.
ez pont azt mutatja, hogy a gmailen érdemes tárolni a fontos e-maileket,

tegye fel a kezét, aki otthon naponta készít biztonsági másolatot az EMAILjeiről,
és azt fizikailag is más helyen tárolja, hogy egy tűz, rabló, stb ellen is biztosítva legyen,

naugye,
Pont az az érdekes, hogy cloud, és tárol-máshol-is, de pont a Google maga az aki tárolja-máshol-is - ez így a felelős és valóban biztonságos szolgáltatás.