Itt a YouTube Live: egy lépéssel közelebb a kábeltévékhez

Kiemelt partnerek élő közvetítéseit követhetjük nyomon a YouTube Live oldalon. Bár az élő közvetítések támogatását már jóideje beharangozták a YouTube vezetői, úgy tűnik, egy hosszabb projektről van szó. Némileg összefügghet a Live projekt a YouTube nemrégiben kinevezett vezetőjének nyilatkozatával, miszerint a céljük, hogy a YouTube legyen a jövő kábeltévéje.

A Live egyelőre nem kínál nagyon sok néznivalót, de az bizonyos, hogy az élő online közvetítést szolgáltató Ustream, Justin.tv vagy Livestream számára komoly fejtörést okozhat egy online élő közvetítésben is megerősödő YouTube.

Az esélyeik igen jók, hiszen van két extrém népszerű szájtjuk - a Google.com és a YouTube.com -, és ha élő közvetítéseik hírét időben el tudják vinni a netezőkhöz, akkor még az is lehet, hogy többet fogunk élő videókat nézni a weben, mint korábban.

Persze minden a sales-en múlik. Ha a YouTube képes lesz nagy népszerűségnek örvendő, jó műsorokkal leszerződni (sportközvetítések, koncertek, stb), akkor komoly konkurenciát jelenthet a kisebb tévécsatornák számára.

Én azt gondolom, hogy nem is feltétlenül az élő közvetítések itt a legfontosabb terület, hanem az adott időben, akár felvételről közvetített exkluzív videók (vagyis a mozihatás). Ha mondjuk előre lehetne tudni, hogy a bajnokikat mikor adják felvételről a YouTube-on, vagy mikor lehet megnézni felvételről az Inceptiont, mikor lehet végigizgulni egy Quake bajnokságot vagy egy online pókerbajnokságot, bizonyára nagy látogatottságot tudnának összehozni.

Egy biztos, a YouTube potenciálja 2011-ben az időponthoz kötött közvetítésekben lehet - legyen az élő vagy felvételről sugárzott műsor, amit az emberek élőben kommentezhetnek, szavazhatnak, hogy melyik jelenet tetszett nekik, ki a mérkőzés legjobb játékosa, melyik a legviccesebb pillanata a showműsornak...

Mindezt persze laptopon, mobilon, táblagépen, tévén követve. Ahol éppen vagyunk. Amilyen kedvünk van éppen.

És hogy lesz-e mindenki számára elérhető élőzés a YouTube-on? Én a helyükben adnék minden regisztrált felhasználónak heti 1 óra közvetítési időt. Minél népszerűbb valakinek az élő közvetítése, annál több közvetítésiidő-jóváírást kapna. A legjobbakkal pedig leszerződnék. Ingyen, korlátlan élőzést tuti nem biztosítanék a bárkinek. Annál sokkal óvatosabb időket élünk pénzügyileg.

Címkék: live youtube
2011.04.08. 18:58. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.