Jön a Google Wallet: a mobil pénztárca

Érkezik a Google-féle NCF-alapú mobilfizetés, a Google Wallet. Bankokkal és kereskedőkkel áll össze a cég, hogy a nyáron elstartolhasson saját virtuális pénztárcás rendszerük.

A Google célja, hogy egyklikkes (pontosabban egyérintéses) legyen a vásárlás a mobiltelefonunkkal. A törekvés érthető és ígéretes. Ugyanakkor a virtuális pénztárca funkcióval mobiltelefonunk értéke is tovább fog nőni. Abban a világban, ahol már bankkártyát és készpénzt sem hordunk magunknál, mert a mobilunkkal úgyis tudunk fizetni, ez az eszköz lesz a legféltettebb kincsünk.

A mobil fizetési megoldás mellett a Google a kuponszájtoknak is meg kívánja keseríteni az életét. A Google Offers névre keresztelt szolgáltatás ugyanis a legjobb, helyzethez kötött vásárlási ajánlatokat kínálja majd a mobilos fogyasztóknak.

A két megoldás egyelőre csak néhány amerikai nagyvárosban lesz elérhető. Minden bizonnyal a New York-iak és a San Franciscó-iak jó tesztalanyoknak is fognak bizonyulni. Ha ebben a két városban jól fog működni az NFC-alapú mobilos fizetés, akkor jöhet a világszínpad.

Az Android ezzel a lépéssel komoly helyzeti előnyre tehet szert középtávon a konkurens platformokhoz képest. Még akkor is, ha kétségünk nincs afelől, hogy az Apple és a Microsoft is uralni akarja ezt a piacot.

Remélhetőleg a Wallet és az Offers nem lesz annyira nyakatekert, nehezen érthető és kevéssé hasznos szolgáltatás, mint amilyen például a Google Places. Ha sikerül valami tényleg egyszerű, tényleg jól működő dolgot összehozniuk, akkor viszont alapvetően változhat meg az ecommerce-ről alkotott képünk a következő években.

Hogyan működik majd a Wallet? 

Letöltjük az androidos készülékünkre a Google Wallet appot, majd az accountunkhoz hozzákötjük hitelkártyánkat. Ha New Yorkban olyan helyen járunk, ahol lehet fizetni MasterCard PayPass-szel (például a Blue Spoon-ban), akkor nincs más dolgunk, mint az alkalmazáson keresztül kifizetni az adott szolgáltatást vagy terméket. Olyan ez, mint a hitelkártyás vásárlás, igen.

Ha jól értem, akkor minden ilyen vásárlás után jóváírásokat kapnak majd a felhasználók. A pontjaikat pedig felhasználhatják következő vásárlásaiknál.

Címkék: google offers google wallet mobil pénztárca
2011.05.26. 18:41. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Remélem törvényileg teszik majd kötelezővé azt, hogy minden mobiltelefon egyéni azonosító alapján lokalizálható legyen és be lehessen jelenteni az ellopását, majd amikor a bejelentett telefon felcsatlakozik bármilyen hálózatra, azonnal lecsapjanak rá.

Ez nyilván nem érdeke a gyártóknak, de tök jó lenne, ha az terjedne el, hogy mobilt nem érdemes lopni, mert eladni nem lehet és a rendőrség megtalálja.
Az OTP vagy a TakarékBank itthon is kínál ugyanilyet jóval olcsóbb eszközzel. Nem világos, hogy milyen pluszt adna ehhez a telefon.
Az Apple és a Microsoft is erőlteti majd a témát ebben az évben, reméljük nem lesznek kompatibilitási gondok végül
Nyilván nagyvállalati háttér nélkül esélytelen, de érdekes a közelmúltban igazán felkapott Bitcoin-kezdeményezés is.

Mondjuk személy szerint technikai okokból is elvetéltnek tartom, ugyanakkor jogilag (vásárokban, szerencsejátéknál, videojátékokban és sok egyéb helyen is működik legálisan az adómentes tokenezés) jó ötletnek.
sesam.hu/2010/11/11/telefonnal-fizetni/

Ugyanígy a kupon is bejáratott. A kuponszájtok mobiloldalára elég elmenni, és onnan bemutatni a kedvezményt.

Jó látni, hogy legalább ez átjön a japán telefóniából.
Nem hiszem, hogy a telefon lenne a legféltettebb kincs, inkább az adat. Azt kell megoldani, hogy a telefon elvesztése/ellopása esetén csak felmegyek a google megfelelő oldalára és letiltom a telót a fizetési rendszerről, illetőleg ha veszek egy másik droidos telót és ahhoz hozzárendelem az accountomat, akkor a másik telórol loggoljon ki a rendszer.

Ami inkább veszélyesnek tűnik, az az account, vagyis az adat elvesztése feltörés esetén. Persze van rá mód, hogy visszanyerhető legyen (megadni a gmail üdvözlőlevelének dátumát, stb.), de én inkább hajlanék arra, hogy bemegyek a google helyi irodájába és aláfirkálunk egy papírt, hogy ez az account az enyém. Persze ez nem volna kötelező, de aki megteszi, az bármikor visszakapja az accountját a személyi, stb. felmutatásával.
Az apple pontosan ilyen a featuret fog bevezetni az iPhone 4 es a kovetkezo generacios telefonjan. Es ha az a kerdes, ha a cegek melyik valtozatot vezetik be, akkor szerintem megintcsak az Apple jön ki majd győztesen az elején. Persze idővel majd jön az androidos fizetés is, de mire lehet majd itthon fizetni androidos telefonról, addigra elég nagy lesz a piaci részesedése az almának, emiatt nem éri majd meg a usereknek Androidra váltaniuk.

Hogy mennyire lesz jó a wallet? Az eddigiek alapján? Szerintem 1-2 év múlva elég jó lehet. :P (devil)
Én már nagyon bárom, hogy mobillal lehessen fizetni. Tudom, hogy bizonyos dolgokat már most is lehet (parkolójegy, autópálya matrica), de azért ez más dimenzió!

Plusz az összes kártyámat (Libri, Smart, Supershop, DM, mittudomén) is lehetne mobilizálni.

Plusz a kórházi leleteimet. Nem kellene az ambuláns lapomat mindig magammal cipelni mindenhová. Kedvencem a röntgen felvételek előhívása és kézi úton való továbbítása. XXI. század! Jó reggelt!