Google+: komoly privacy parák már az első napon

A Circle, vagyis az ismerősök csoportokba rendezgetése azt az illúziót adja meg a felhasználóknak, mintha postjaik tényleg zártan, csak adott csoportok számára jelenhetnének meg.

Csakhogy a Google+ úgy működik, hogy tetszőleges általunk látható postot újrapostolhatunk, és ebben a pillanatban kiemeljük a tartalmat a publikum elé.

Azzal sem számolnak a korai felhasználók, hogy aktivitásaik nagy része bárki számára látható. Így történhetett meg, hogy Vic Gundotra Google alvezér oldalán a kommentekben a Google-alkalmazottak is sokkal nyíltabban fogalmaztak, amiből én azt sejtem, hogy ők sincsenek teljesen tisztában azzal, hogy ezeket a hozzászólásokat bárki olvashatja. (Azóta pár kommentet töröltek is.)

A Google súgója szerint: 

Kikkel osztod meg a bejegyzéseidet Minden bejegyzésnél látható, hogy kikkel van megosztva (például: Nyilvános, Korlátozott és így tovább). Erre az összefoglaló címkére kattintva ellenőrizheted, hogy pontosan kik vesznek részt a megosztásban. Figyelj arra, hogy mindazok a személyek akikkel egy bejegyzés meg van osztva, elolvashatják a bejegyzéshez fűzött összes megjegyzést, láthatják, hogy kik vesznek még részt a megosztásban, és megoszthatják másokkal a bejegyzést.

A Facebookot korábban joggal lehetett szidni azért, mert simlizett a privacy beállításokkal. A Google most a nulladik napon letudja ezt a dolgot azzal, hogy valójában átláthatatlanná teszi, hogy a júzer adatai, megosztásai pontosan milyen körben is láthatóak.

A másik nagy problémacsoport így az első napon, a nickek lopkodása. Ha sztárok neveire keresünk a Google+-ban, egy sor fake accounttal találkozunk. De bizonyára vannak olyan celebek is, akik észrevétlenül nyitják meg mások előtt privátnak szánt dolgaikat.

A harmadik probléma épp a legjobb fícsört, a Hangoutot érinti. Nagyon könnyen megtörténhet, hogy a háttérben megnyitott Hangout popup ablakot becsukjuk, és ismerőseink anélkül nézegetik a laptopunk kameraképét és hallgatják a laptopunk mikrofonját, hogy mi ezt észrevennénk.

Velem az is megtörtént, hogy konkrétan becsuktam a Hangout popupot, ennek ellnére aktív maradt a webcam. Égett továbbra is a MacBookon a kis zöld led. Eh.

A véletlenül megosztott privát Picasa albumokról nem is beszélve.

Ha a Google+-ban a itt a "hálózati láthatóság szerkesztése" menüpontra kattintunk, láthatjuk, hogy az alapbeállítás az összes adatunknál az, hogy: "bárki láthatja az interneten." Még akkor is, ha amúgy a főbeállítást átlendítjük "csak a köreid"-re.

Tehát egyenként kell minden egyes profiloldali elemnél átállítani a privacy szintet, ha nem akarjuk megosztani az egész internettel flickr-képeinket, tumblr-blogunkat, más blogjainkat, twitter accountunkat, stb stb.

A Google+ biztonsági problémáiról ír a Financial Times is.

A komplett Google+ forgalmat pedig itt lehet követni élőben.

Címkék: privacy beállítások google
2011.06.30. 17:16. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

még jó, hogy macbook pro-n világít ilyenkor a kis zöld lámpa
Huh, de jó hogy ezt írod, már kezdtem azt hinni, hogy én nem értem a működést.

Nekem lényegében az egész átláthatatlan.
Akkor meg is van a válasz, hogy miért nem nyitották még meg. Ha ennyi hibával kikerül a nagyközönség elé egyből el is süllyed.
A továbbosztást nem látom súlyos hibának. Ugyebár ami egyszer felkerül a netre az ott is marad. Ha email-ben elküldesz egy kompromitáló képet egy jóbarátodnak, akiben megbízol, de ő valamiért továbbküldi a subbára akkor is ugyanez játszódik le.
A nagyobb gondnak ezt érzem: " láthatják, hogy kik vesznek még részt a megosztásban". Facebokon nem tudja, hogy milyen csoportban van az adott illető, itt viszont láthatja, hogy kikkel van egy csoportban.
Ezért írtam én is, hogy érdemes postolgatás előtt az adatvédelmi beállításokat átböngészni: plus.google.com/101536375988296918866/posts/GhpPnhJjgFK
izi, en alapbol kitoroltem egy albumomat, hogy ne latszodjon, termeszetesen a picasabol is kitorolte :)
nem nagy problem, csak jobban kell figyelni :)
Csak annyit szólnék hozzá, hogy a Facebook-on az újra megosztásos probléma a mai napig fennáll. Magyarán, ha én a privacy szerint csak egy szűk körnek osztom meg a tartalmat, de egy egy ismerősöm a rossz privacy beállításainak hála mindenkinek láthatóvá teszi az újra megosztott tartalmamat.

Mondjuk ezzel nem tudom mit lehetne csinálni.
Tanulság, hogy ne osszunk meg olyat, amit titokban szeretnénk tartani.
A való életben sem mondjuk el olyan ismerősünknek, hogy megcsaltuk a barátnőnket, aki elpletykálhatja (repost).
bizom benne, h az eszrevetelek eljutnak az erintettekhez is a feedback gomb segitsegevel. masreszt meg tenyleg nem kellene elfelejteni, h zart beta.
szerintem az érvek amiket írtál nem helytállóak.

1) Újrapostolás: ezért van a Disable Sharing gomb. Ha valamit csak néhány Körrel szeretnél megosztani, és nem szeretnéd, hogy ők újraosszák, akkor kapcsold ki a Sharinget, és nem fogják tudni megosztani.
Itt megjegyezném, hogy ha egy szöveget vagy linket megosztasz, én azt akár át is másolhatom egy új postba - nem fog olyan menőn kinézni (shared via XY), de ettől még továbbadtam. És ez így van a valóságban is: ha te elmondod nekem a PIN-kódodat, hiába csak nekem mondtad meg, tovább tudom adni.

2) Fake Profiles: ez egy probléma ami sok website-on létezik - nyilván kezelni fogják.

3) Hangout probléma: pontosan ezért Field Trial és nem éles. Küldd be a Send Feedback gombon keresztül ezt a tapasztalatod, hamár kaptál accountot a teszteléshez. A Feedback küldés egyébként meglepően kényelmes, kijelölheted a lapnak az érdekes részét és kitakarhatod a személyes adataidat.

4) Default Public: a legtöbb dolog olyan, hogy simán elképzelhető, hogy megosztod alapból. Ha pl. LinkedIn-en vagy, meg van osztva minden munkahelyed - akkor miért ne lehetne Google+-on is? Másfelől a privacy beállítás megjelenik előtted *amikor megadod az adatokat*, tehát alapból publikus pl. az iskola blokk, _de nincs benne semmi_. Amikor beírod az egyetemed, rögtön be is állíthatod, mely köreid lássák.
Ez pedig a linkelt cikkből van, arra válaszolva hogy a resharing nem lehet alapértelmezett kikapcsolt:

"I have passed this feedback on to Google, which acknowledged the loophole. It says that this is exactly the kind of issue it hopes to identify and resolve while Google+ is still in “field trial” mode."
Szerintem semmi olyan privacy problémával nem szembesültünk itt sem, amivel ne találkoztunk volna / vagy élnénk együtt a mai napig vmelyik más közösségi oldalon.
le lehet tiltani az újraposztolást. ha a kész posztot editálod, akkor lehet kikapcsolni
@vtec: igen, egyenkent. epp ezert nagyon konnyu elfelejteni.
@hírbehozó: csak lesz majd rajta valtoutatas