A Google eddigi legjobban sikerült redizájnja

Elsőként a Google+-ban, majd a kereső oldalán debütált - Andy Hertzfeld közreműködésével készült - átgondolt, következetes, funkcionalitásában is szép dizájnja. Majd ma reggel megkaptuk a Gmailbe (sűrűbb és ritkásabb verzióban is) és a Calendarba is az új külalakot. Eltűntek a lekerekítések. Minden újra 2D, határozott színkezeléssel végigvitt, szögletesített, kiválóan vezeti a szemet a főbb interakciós irányokba. Az alanti képen például a keresés és a levélírás irányába...

Talán csak egy helyen döccen egy kicsit a dolog. Mégpedig a Google+ postoló felületén

De amúgy egy egészében végiggondolt, finom, hatásos elemekkel és megoldásokkal operáló dizájnról beszélünk. Nagyon régen nem láttunk ilyet a weben. Jót tett a Google-nek, hogy végre megbízott egy csapatnyi hozzáértő, és szilárd elképzelésekkel rendelkező dizájnerben.

Riszpekt.

The former Macintosh wizard now works at Google — though he loves the company, he had previously felt constrained because its design standards didn’t allow for individual creativity. But with Emerald Sea, he had a go-ahead to flex his creative muscles. “It wasn’t a given that anyone would like what I was doing, but they did,” he says. 

Traditionally, Larry Page has been a blood foe of “swooshy” designs and animations geared to delight users. He feels that it such frills slow things down. But Page has signed off on the pleasing-pixel innovations in Circles, including a delightful animation when you delete a circle: It drops to the bottom of the screen, bounces and sinks to oblivion. That animation adds a few hundred milliseconds to the task; in the speed-obsessed Google world that’s like dropping “War and Peace” on a reading list. “I’ve heard in the past that Larry Page he didn’t like animations but that didn’t stop me from putting in a lot of animations in, and Larry told me he loves it.” says Hertzfeld. “Maybe Apple’s resurgence had a little bit to do with it.” In any case, Google has recently tapped Hertzfeld as the design leader of the Emerald Sea team.
(Wired: Inside Google+ — How the Search Giant Plans to Go Social)

 

Címkék: google redizájn
2011.07.01. 09:59. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

75% zoom-on üt. 100%-on nekem nagyon touch-os a felület a sok whitespace-el.
Nekem a Calendar már visszaállt a régibe, tegnap volt az új, elsőre nem tetszett, most nézve a régit, lehet, hogy mégis.
tényleg jó - de a chat és docs boxok nekem összefolyósok. ja és jó a kép :)
A piros Compose billentyű nagyon bassza a szemem, egy állandó vészjelzés a látómező perifériáján, jó, h nem villog v szirénázik.
@KGyST: en inkabb azt unnepelnem, hogy a dizajner kepes volt a piros szint nem alerteknek es hibauzeneteknek fenntartani, hanem visszaemelte a rendes, tisztesseges szinek vilagaba.
Teljesen korrekt lett, tényleg riszpekt. Egy ilyen extenzív/széles körben használt felület Usability frissítése nagyon nehéz dolog. Nem lehet célcsoportokra lőni, mindenkinek használható kell legyen. Persze rendszeres használat közben derülnek ki az esetleges problémák, de én első blikkre valóban pro átalakításnak érzem a dolgot.
@hírbehozó: veled értek egyet, eddig a Compose Mail majdnem hidden funkció volt (majdnem úgy mint Readerben az Add Subscription), ha nem oda fókuszálok akkor egyáltalán nem zavar (ha #FF0000 lenne, akkor valószínűleg jobban ütné az érzékeimet :D)
Tegnap befrissült a calendar, azóta várom a gmailt :) de még nem. Nagyon szép, amúgy a lekerekítések sem tűntek el, minden gombon ott vannak szolídan.

U.I.: milyen jó, hogy nem Emerald Sea lett a végső neve a Google +-nak :)
@Nostrus: neked kell atallitani. a theme-ek kozott van.
Csak egyet hiányolok: a sötét sávot felülről! Miért hagyhatták ki?
ez valami eszement borzalom, latszik, h aki csinalta, egy nap max harom levelet kap.
@sztahanov: vagy csak sokkal jobban szortirozza a leveleit, mint te :P
Az új Gmail design a jobb oldali chattel nem jól működik, van vagy két centi lyuk a levelek és a chatdoboz között.
egyszeruen rossz ranezni. eh. ha a kusztom temamat elveszik, atkoltozom freemailre.
@hírbehozó:
Én ezt nem ünnepelném, a színek élettani hatása nem tanult, hanem örökölt biológiai jelenség.
Valahol olvastam, h amerikai tengerészgyalogosokkal (nagyon sok) görögdinnyét trancsíroztattak fel, és volt, amelyik rosszul lett emiatt. Pedig ezek a bőrnyakúak, az meg csak egy gyümölcs.
@KGyST: es vajon a butasagok terjesztese is orokolt biologiai jelenseg?
termeszetesen a tengereszgyalogos nem a piros szintol (vagy annak egyik arnyalatatol) lett rosszul. max a kepzettarsitasai hatalmasodtak el rajta.
termeszetesen a piros szinnek is rengeteg arnyalata van. eper es ver... :)
a google főoldalon tetszett az újítás, a calendar viszont netbookon használhatatlan, a naptár rész iszonyú kicsi a széles search bar miatt. gmail érdektelen, eddig is saját témát használtam, ezután is azt fogok, viszont ha az igoogle kapna egy ilyen stílusú témát attól boldog lennék :)
érdekes ez a szögletesítés. autokba is állítolag trendi most a szögletes, de pl bálna audiba meg nagyobb tepsikbe mégis erősebb a kerek belső forma...

lehet olyan, mint a kék led. olcso kocsiba nincs, kicsit drágábba van, nagyon drágába megint nincs...
azt láttátok, hogy gmail-ben eltűnt az expand all opció. vagy legalábbis én nem találom.

100+ conversationnál jól szokott jönni.
Ehhez a designhoz miért kellet ennyit várni... Magyarországon kapásból tudnák 5céget/5embert aki ezt simán összedobta volna. Ezt most nem azért mondom hogy nem jó, hanem hogy ennyire nincs hozzáértő ember arrafelé?...
hát nem tudom, nekem tök rossz érzés meg a dense mellett is, a szemem kétségbeesetten keresi a kontrollok, szövegek határait, amiknek a többsége udvariasan belesimul a háttérszínbe.
Nekem a sűrű is túl szellős. Pedig amúgy tetszetős a küllem.
Én mikor először észrevettem, azt hittem, hogy az új chromium verzióban a gmail felveszi a gtk témát, anynira az ubuntu desktopom színei jöttek elő.
@morpet: nekem is ez a bajom. + túl egybeolvad nekem minden, alig lehet kivenni mi olvasott, mi olvasatlan.
jaja, fasza lett én is belőttem már a sűrűbb verziót. a google nem bízza a véletlenre, első blikkre ez az egész sokkal színesebb és bátrabb mint a facebook egésze.

itt tényleg mernek színeket használni, és ezt nem is teszik rosszul. példának okáért érdemes megnézni a facebook és a google + eredeti ikonját, logoját... tudom apróságok ezek, de szerintem kellett ez már nagyon.

egyébként meg a facebook lassan felkötheti a gatyát. a myspace is király volt, aztán mi lett belőle. oké, hogy nem fog olyan hamar bedőlni, mint a volt konkurens, de azért a google tényleg mindenhol ott van. ha minden területen csiszolnak, pofozgatnak, és profin összevonják őket egy közösségi "helyre", akkor nincs és nem is lesz nagyon ellenfelük.
A calendarnál elmegy. A gmailben most váltottam vissza, egyszerűen nem tudom megszokni, a színválasztás - általában - nem lenne rossz, de az, h sehol egy határoló, össze- és szétfolyik minden, világító piros gomb a naponta 1000x használt levélírásra.
Kb. mindegy, mennyire ajnározott designer csinálta, önjelölt művészlélek, "majd én megmutatom" attitűddel. Usability rémálmot alkotott csak azért, mert az eddig jól bevált sémákat kidobta az ablakon.

Aztán persze ízlések és pofonok, van, aki meg tudja szokni, gondolom.
engem nem hatott meg az új kinézet. szép, de pazarlóan bánik a hellyel… viteez.posterous.com/en-es-az-uj-google-design
ezek a "pazarlóan bánik a hellyel" és társai kommentek kikophatnának már a köztudatból... ez a redesign nagyon fasza lett. pont.
Én már nagyon vártam egy ilyen fejlesztést! Eddig Facebook oldalam nem volt, most már Google+-om sem lesz. :)
osztom, nem lett hivalkodó, de nem is majmol nagyon semmit.. pont elég minimál ahhoz hogy jó legyen, de végre megszűnt a default browser beállítás..