Akadozik a lájkolás - mikor lesz vége?

Körülbelül egy hónappal ezelőtt kezdődtek a problémák a Facebook like buttonjával. Amennyire látszik, a probléma lokális. Legalábbis amerikai júzerek nem jeleznek hasonló gondokat.

A hvg.hu és a blog.hu is észlelte, és meg is próbáltuk mind a ketten a végére járni a problémának. Egymástól függetlenül arra a megállapításra jutottunk, hogy a hiba nem nálunk, hanem a Facebooknál van.

A lájkok ugyan nem vesznek el, viszont a Facebook sokszor elfelejti megjeleníteni őket. És ez zavart kelt a lájkolókban, olvasókban. Íme a példa. Amúgy ha később ugyanannál a cikknél/postnál újra próbálunk lájkolni, rendszerint már működni fog a dolog.

Sajnos a Facebook és a magyar szolgáltatók közötti kommunikáció meglehetősen rapszódikus. Így nem is lehet pontosan megmondani, hogy mikorra fog megoldódni ez a probléma, ha egyáltalán.

Nem elképzelhetetlen, hogy a Facebook egyszerűen nehezen bírja a lájkolásokat. Nem bővítik olyan ütemben a szerverparkjaikat, hogy bírják a terhelést. És mint tudjuk, Magyarország igencsak erősen terheli a Facebook kelet-európai datacentereit.


Nagyobb lájk cunamik Magyarországon. Katt a képre!

Minderről két dolog jutott eszembe. Az egyik persze az, hogy a Facebookban sem lehet megbízni vakon. Főleg nem itt, Kelet-Európában, mely nyilvánvalóan nem a legfontosabb piaca az amerikai közösségépítő szájtnak.

A másik pedig, hogy a Facebook lájkolási problémák abban az időben jelentkeznek, amikor a Google épp nekirombol a közösségi média piacnak a Google+-szal. És hát egyelőre úgy tűnik, hogy a +1-ezés stabilabban működik, mint a lájkolás.

Lehet, hogy végül ez lesz az a pont, amin megfordul a Facebook sorsa? Az egy klikkel tartalomajánlás zökkenőmentes működése adja ugyanis mindkét szolgáltatás lelkét. Tartalom nékül sem a Facebook, sem a Google+ nem juthat messzire.

Címkék: hiba error like button lájkolás facebook like google
2011.07.13. 15:17. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éppen néhány napja keringett egy cikk arról, hogy a Facebook MySQL csapdába került, mert a MySQL-t nem ilyen szintű terhelésre van tervezve, és bár trükközni lehet, de leginkább a rendszer teljes újraírása segítene a Facebook. Az pedig, mint tudjuk, annál nehezebb, minél nagyobb és komplexebb egy rendszer.

Lehet, hogy ilyesmi áll a lájkolási gondok mögött:

gigaom.com/cloud/facebook-trapped-in-mysql-fate-worse-than-death/
És azt tudja valaki, hogy mitől zavarodott össze teljesen a nyelvi mutáció? Ez is 1-2 hónapja van, hogy vegyesen jön angol-magyar szöveg.
Az elképzelhető, hogy valami miatt a subdomaineket nem szereti a dolog?

Az sfportal.hu és az sfblogs.net oldalaimon is rendszerint a subdomaineken jött elő ugyanez a hiba, a főoldalon soha.
azért is valószínű, hogy a FB-nál van valami hiba, mert a blogspot.com-on lévő blogjaimra se mindig lehet lájkolni

azok a szerverek meg valszeg Amerikában (vagy legalábbis nem nálunk) vannak
@hh hálás vagyok a posztért!
@paha: a nyelvi gond különösen érdekes, mert csak a like gomb felejti el, hogy milyen nyelven kellene megjelennie, minden más FB social plugin jól megy (like-box, recommendations, stb...)
Nekünk a legrosszabbkor jött, a gepnarancs.hu - n az egész versenyünket erre építettük. Azzal próbálkozunk, hogy a feltöltött posztot itt hozzáadjuk developers.facebook.com/tools/lint/ és legtöbbször akkor már rendben van a lájk, de még akkor sem mindig.
@spontan: szerintem maga a kodja is egy nagy trágyadomb lehet... szal bonyolult, meg legfőképp foltozott...
Nekem index.hu-n amióta bevezették talán ha egyszer jött össze. Mindig egy nagy - a végeredmény :D
Az alábbi Facebook oldal segít diagnosztizálni, hogy éppen miért nem megy a lájkolás az adott céloldalon: developers.facebook.com/tools/lint/

Egyébként nem csak hazai probléma ez. Ma az Xda-Developers is Twittelte, hogy ideiglenesen kiszedték a fórumból a Like gombot, mert valami nyűgje van és toldozzák.
Ha valamiben, az erőforrások optimális kihasználásában biztosan erősebb a Google (mint bárki?). Gyakorlatilag a kezdetektől fogva minden adott a számukra ahhoz, hogy ne essenek hasonló "csapdába".
Semmilyen kelet-európai elhajlás nincs ebben, az egész világon akadozik a like button, pl. a "facebook like number wrong" konkrétan egy Google Suggest, annyian keresnek rá.

A probléma a MySQL használatából fakad, ami nem skálázható jól, ennek ellenére erősen dolgoztak (és dolgoznak) azon, hogy a legjobbat kihozzák belőle: www.readwriteweb.com/hack/2010/11/facebook-mysql-scale.php
kösz a lájk cunami embeddet. egy hónapos adatgyűjtés után hamarosan jön egy átfogóbb infograf (hint: az index lájk azért működget).
@cadix: Nem a pluginekkel van a gond, hanem magával a face-szel is... Ott is keveredés van.
tudjátok mi még a gáz? Lájkolsz valamit egy oldalon, utána ha azt amit benyomott az üzenőfaladra a like gomb, kitörlöd simán, márnem is tudod visszavonni a lájkod az eredeti oldalon. Legalábbis én nem jötte még rá, hogy lehet, ha az üzenőfalról simán törölve lett az a "bejegyzés".

a google+ ezzel szemben elég jó már, ez az oda vissza működő gomb zseniális... Értsd, bármikor és bármilyen oldalon azonnal vissza lehet vonni egy +1-ezést...