Urbanflow: oprendszer a városnak

A koncept videó jól fogalmazza meg azt az igényt, hogy abban a világban, ahol rengeteg élő információ áll rendelkezésünkre, milyen harmonikusan is tudna beépülni a technológia egy város mindennapjaiba.

Szerintem a legfontosabb az egészben nem is a megvalósítás mikéntje, a támogatott alkalmazások felhasználási köre, hanem éppen az egységesített interfész dizájn. Sajnos egy BKV-ra vagy egy fejlesztőcégre nem mindig lehet rábízni olyan feladatokat, mint például a funkcionális dizájn megtervezése. Térképek, felhasználói felületek, wireframe-ek megálmodása. Ezt egyszerűen egységesíteni kell.

Pont úgy, ahogy szerencsésebb országokban a metróvonalak is egységes, jól érthető és használható dizájnkézikönyv alapján alkotják meg térképeiket, tábláikat, infografikáikat.

Címkék: város urbanisztika urbanflow
2011.07.14. 13:05. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008 óta törekszünk Pécsett a város kulturális információit egységesen, naprakészen és átfogóan megjelenítő rendszerre, alapítványként, támogatók segítségével. A háttér megvan hozzá azonban ahhoz, hogy jobban nyissunk a közönség felé több forrásra lenne szükség. Mivel úgy tűnt, hogy a helyi piac képtelen meglátni a lehetőséget a megoldásainkban(értsd: a hirdetésekből nem lehet eltartani), próbáltunk nyitni az önkormányzat és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot menedzselő intézmény felé, kevés sikerrel. Mondjuk úgy, hogy akinek lett volna lehetősége előmozdítani a dolgokat, fel se fogta, hogy miről van szól, miért lenne jó a városnak. Szóval a mi példánkból kiindulva azt mondom, hogy Mo.-on az ilyesmi még nagyon, nagyon sokáig csak konceptvideó marad... A mi megoldásunk egyébként itt látható akcióban: www.infopecs.hu
Ez zseniális. Könnyen felismerhető, hogy ennek lesz létjogosultsága, mert megnézve teljesen természetesnek hat, hogy ennek így kéne működnie.
Az alapötlet tetszik nagyon, nem is a csomagolás, hogy egy olyan informatikai szolgáltatást alakítson ki egy város, ami szervezett, rendezett formában tesz hozzáférhetővé mindenféle közérdekű adatot, központosítva, egy helyről. Egy lépés csak egy publikus API-t kiadni, hogy a vállalkozó kedvű hekkerek alkossanak rá mashupokat, mindenki örömére.
Az is igaz, hogy ez nem "egycéges" project, mert a tervezési fázisra rengeteg időt szánnék, de sajnos nem látom magam előtt, hogy Budapesten ezt valaki felismerné, átlátná, összefogná, elindítaná, majd sikeresen ki is vitelezné. A budapesti verzió neve minden bizonnyal Tarl OS lenne :)

Ami kérdéses, hogy ki készítene el egy ilyet. Amikor ezen gondolkodtam, akkor még nem láttam @metag kommentjét, ami nagyon ígéretes, de nem vártam csodát, hogy üdvözlő fogadtatásra talál egy vidéki kisvárosban. Budapest alatt nem is próbálkoztam volna.
A kérdés szerintem elsősorban városfejlesztési, míg a turisták szemszögéből pedig városmarketinges. No és persze kell hozzá egy érettebb infotársadalom, aki igényli és értékeli.

Persze IT kihívás is, de az első három megfelelő szemlélete és összecsengő akarata/támogatása nélkül szinte képtelenség nekifogni egy ilyen fejlesztésnek.

Az infopecs.hu projekt tapasztalatai még nem túl rózsásak, szakemberek részéről érkezik némi elismerő pillantás, sok a rácsodálkozás, de a többség sajnos nem érti mi ez, minek, miért, stb.
Igen, a kritikus tömeg fontos, Budapest gravitációs tere valószínűleg gyorsítana a projekten.

Lényeges kérdés még a tartalmak/adatok köre.
Hogy hasznosak legyenek a hiperlokális szolgáltatások, ahhoz hihetetlen mennyiségű friss adatra van szükség hihetetlen sebességgel rögzítve és nem lehet mindent a közösségre bízni, hiszen nagyobb léptékekben is probléma a generálásuk és minőségük. Sok minden automatizálható, de tömegadatok dagadó hulláma mindig maga előtt hajtja az értékes infók küszöbét, ami nem nélkülözi a személyes közreműködést, a kézimunkát, az "alkotóképességet", azaz a munkaidőt.

Ennek megkönnyítésére valóban egy op.rendszerszerű cloud megoldás a legjobb, amin keresztül minden érintett tolhatja az adatokat azonnal (lokális intézmények, vállalatok, egyének, közösségek, önkormányzat, stb.). Ehhez nagyon széles platform és "koalíciós fegyelem" kell, és itt ütközött falba az infopecs.hu. A dolgok jelenlegi állása szerint egy ilyen együttműködés/összefogás elérése nem tűnik közelinek, még egy ilyen viszonylag kis tömegű városban sem.
Budapesten még több lenne az érdekelt, ami egyrészt az együttműködések kialakításában hátráltató lehet, de a fejlettebb szemlélet nem kizárt, hogy képes lenne ezt akár túlkompenzálni is. Talán.

Az infopecs.hu mögött mind az inputon, mind az outputon már léteznek a megfelelő interface-ek, adatsémák, API-k. Van benne több mint tízezer munkaóra fejlesztés és szakmailag egyre többet kívánna.
Hat nem tudom, ha az emberek tomegesen nem fogjak fel, hogy mire lenne jo, ott bizony design error van.

A designer szakmanak egy nagy felreertese sok-sok eve (talan amiota ez a "merj nagyot almodni" dizajnerkepzes megindult) hogy nem szamol a valosagokkal, a valos igenyekkel.

Minden varosban allnak orak koztereken, s allnak terkepek. Ezeket interaktivva tenni? Zsenialis otlet. Mindenfele hoterkepet meg egyebeket rakni ra? Ne.

Az a kerdesem, hogy ha programot akarok tervezni, akkor odamegyek-e egy foterre a terminalt csesztetni? Nyilvan nem. Vagy kulon appot hasznalnek-e varosonkent a travel trip planningre? Sajnos nem, google mapsot fogok meg expediat.

(Az uttorlaszt se a terminalon fogom bejelenteni, hanem kenyelmesen, otthon. De hogy be lehessen jelenteni, az jo.)

A zsenialis huzas az volt a BKK-tol, hogy oda vitte az utvonaltervezest, ahol az emberek szeretnek hasznalni. Sajnos ez nem egy magyar termek, meg nem sajat, ez van.

Budapest tomegkozlekedesi informacioi egyebkent szabadon elerhetoek, ki van rakva a transit feed a BKV honlapjara. Mindenki azt csinal veluk, amit akar.

Az, aki ezeken az infoterminalokon gepeltetni akar, az nyilvan sose nezett fel meg az iPhone-jabol hogy megerintsen egyet. Ezeknek katasztrofalis touch elmenyuk van! Raadasul ergonomiai - nem mindenki 190 cm - problemai is vannak egy ilyen allitott screen-nek. Cserebe eso-es punk-alloak.

Kerdes az, a turista mit szeretne: siman el tudnek kepzelni egy interaktiv BKV utastajekoztatot,mutat egy terkepet meg valami villog rajt a keszulek helyen, felirat "touch me", kereshetek nevezetessegek, innen futo vonalak ill. megallonevek alapjan, ez teljesen jo, ha nyomtat itienary-t, meg jobb. De hogy a turista ezt nem egy iPhone-appkent akarja-e inkabb latni, ezt nem tudom. Tessek megnezni.

A helyi polgarnak viszont nem ez kell, a helyi polgarnak adassek egy Android app, mivel azzal teli az orszag, vagy csak siman vigyek be a hivatalos GMaps-be ezeket a layereket, mint ideiglenes uttorlasz stb is. Ki van elegitve.

Jelenthessen be uttorlaszt, oke, de epuljunk be az eletebe, ne akarjuk megmondani, hogy eljen. Ha valami nagyon hianyzik a GMapsbol, dontsuk el, tudunk-e egy olyan dolgot adni, ami nem csak picit tobb, hanem mas. Mert azzal, hogy kulon app, eleve kevesebb.

Az ilyen szennyezettsegi vizualizaciok, erre lehet csinalni egy webappot, akit erdekel megnezi, az ilyenek mindig ket hetig + egy partizfos maniakus kornek viccesek csak.
Az locative media mar lassan 10 eves. Azota vannak ehhez hasonlo koncepciok. (Most nem linkelem ide oket, mert nincs idom elobanyaszni mindet.) A problema nem az, hogy tulsagosan new a techonogy hanem, hogy kell hozza az adat. Az pedig nagyon sok kulonbozo erdekeltsegu agensnel gyulik ossze. Mindenki mast akar vagy nem akar vele csinali, ezert meg el kell telnie annak a szukseges idonek, ami "megerteti" a szereplokkel, hogy mennyivel ertekesebb az adat ha latszik, mintha csak ő latja. Altalaban azt gondoljak, hogy a sajat donteshozatali mechanizmusuk alapanyaga, de meg mindig nem jottek ra, hogy sokkal jobb (jovedelmezobb) dontest tudnanak hozni ha odaadnak az adatot es azt figyelnek, hogy ki mire hasznalja. Ez az ido is eljon (kb meg 5-8 ev, mondjuk 2018). Onnan majd nagyon fontos lesz latni, hogy a sajat adatmegosztas helyfuggo formaja mennyire lesz elonyos vagy hatranyos a szamunkra. Minden esetre elveszitunk vele sokmindent, ami ma fontos es nyerunk vele sokmindent, ami fontos lesz.

En dolgoztam az elmult idokben (5-6 ev) par hasonlo projekten es vegigmentem az adattulajdonosok jogaszaival azokon a korokon - amik egyebkent nagyon erdekesek voltak - de alapvetoen a nem megertessel talalkoztam mindenutt. Ez nem baj, csak lattam, hogy mennyire nincs senki sem tudataban annak, hogy mennyire MAS vilag is az, ahol ezek a szolgaltatasok mukodnek majd.

Mind1 az egesz lokacios adatbusiness uzleti modellje, amint megvan, el fog terjedni. Furcsa lesz es nagyon erdekes:)