A mobilalkalmazásoknak ki kell halniuk

Pár napja írtam arról, hogy egyáltalán nem gondolom feltétlenül ésszerűnek, hogy lassan minden médiaszájtnak külön alkalmazása van.

Tegnap akadtam Scott Jenson prezentációjára, mely ennél is tovább megy, és azt firtatja, hogy vajon hova vezet, hosszabb távon mi értelme is van a natív alkalmazások világának. 

A korábban az Apple-nél, Symbiannál, Google-nál dolgozó szakember úgy látja, hogy az alkalmazásdömping a mobilokon valami nagyon hasonló, mint ami a desktop számítógépek korában volt tapasztalható: mindenki uralni próbálja a platformot natív programokkal. És még nincs meg az a közös, nyílt platform, ami ezt az egész őrületet feloldaná. Na de hallgassuk őt:

Jenson egy sor olyan dologban hisz, amiben például én is hiszek. Itt van mindjárt az "egy web" modell, ami szerinte is helyes és követendő idea. És a mobilalkalmazások, platformszegmentáltság pontosan ez ellen az idea ellen hatnak. 

Abban is egyetértek vele, hogy a mobilalkalmazásoknak nem kell törekedniük arra, hogy jobbak legyenek a natív alkalmazásoknál. Az Apple csupán a mappakezelést találta fel újra az alkalmazások támogatásával. Ugyanakkor (felhasználói oldalról) teljesen ésszerűtlen abba hajszolni magunkat, hogy minden egyes webszájtnak külön natív alkalmazása fusson a telefonunkon. 

Ő azt mondja, hogy az iOS és az Android szisztémája azt idézi elő, hogy a felhasználónak tulajdonképpen emberi garbage collectorként kellene üzemelnie. Hiszen a telefonunkra letöltött alkalmazásoknak a nagy részét egyáltalán nem használjuk rendszeresen. Sőt, egyre nagyobb hányadukat egyáltalán nem is használjuk. A mobilalkalmazás egy szükségmegoldás. De korántsem az a környezet, az az élmény, melyre a felhasználónak valóban szüksége lenne. 

Jenson szerint a "use it and lose it" élménynek kellene győzedelmeskednie. Vagyis a mobilnak csak akkor és ott kellene használnia bizonyos programokat, amikor nekünk arra éppen szükségünk van. 

Párhuzamként a tíz évvel ezelőtti Yahoo-gondolkodást hozza elő. Bizonyára sokan emlékeznek még rá, hogy a Yahoo megkísérelte felépíteni a web katalógusát. A directory-projekt pedig csúfos kudarcot vallott, hiszen a web sokszínűségét nem lehet kézzel szerkesztett katalógusokban értelmesen kezelni. Ekkor jött a Google, mely nem csak indexelte, de egyben a weboldalakat ki is értékelte, egyfajta ad hoc hierarchiát teremtve köztük. 

Na a mobilplatformok épp ezt utóbbit nem teljesítik jelenleg.

A másik oldalról a web appokkal az a probléma, hogy azok a mobil böngészőjébe vannak zárva. Ilyen formán a mobil böngészője egyfajta "operációs rendszer az operációs rendszerben" funkciót tölt be. És ez nem kellemes állapot. A böngésző funkcionálisan és navigáció tekintetében is máshogy működik, mint maga az OS. És végső soron egyfajta OS-szimulátor funkciót tölt be. Miként amúgy a desktop web böngészők is az utóbbi években. Hiszen ma már a laptopunkon nagyon kevés natív alkalmazást használunk. Időnk nagy részét a böngészőben töltjük, és webalkalmazásokat használunk. 

Jenson ad pár kitörési pontot ebből az egész világból. Ugyanakkor én azt gondolom, hogy az Apple-nek és a Google-nek jelenleg sokkal fontosabb üzleti érdeke fűződik a marketplace-eik fenntartásához, minthogy egy valódi, nyitott, a webbel sokkal mélyebben együtt élő OS-verzió felé induljanak el, mint a jelenlegi. 

Az is egyre világosabb számomra, hogy a jelenlegi helyzet középtávon sem lesz fenntartható. Ha 5 ezer alkalmazásunk lesz a mobilunkon, 5 ezer féle értesítéstípussal, akkor meg fogjuk érteni, hogy ez a világ valójában egy zsákutca. Egy olyan zsákutca, melyen szükséges végigmennünk ahhoz, hogy belássuk: máshogyan kell majd felfognunk azt az egész rendszert, ami a mobilunk és a web közötti kapcsolódási pontokért felelős.

Hogyan? Részemről ez lesz a jövő év egyik nagy, megválaszolásra váró kérdése.

Címkék: google dev mobil üzlet android ios web app natív app
2011.12.17. 15:01. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

én úgy vettem észre, hogy stabilabban működnek a natív appok mintha "ugyanezt böngészőben" kellene megoldani. a böngésző lefagy, stb., tehát van mit fejleszteni. de értem mire gondolsz, szerintem is ez a jövő.
Amint valaki ad alternatívát ami végre kinyírja a JavaScriptet és a HTML-t akkor azt mondom. Hajrá! Nem kell natív app, csak egy VM ami futtatja az új webes nyelv VM-nek szánt köztes kódját...

Nincs többé letöltött kód, csak tömör köztes kód ami egy oszthatatlan fájl, és ember számára nem egyértelműen értelmezhető.... esetleg megvédhető visszafejtéstől...

Jah.. és ehhez egy nyelv...lehetőleg C szintaktikájára alapuló... :)

valaki ébresszen fel bilibe lóg a kezem.. :)
Lehetne a HTML mintára egy appML és az OS natívan futtathatná a kódot a netről. Tehát nem mobilos változata lenne a webszájtnak, hanem appos. De a google tudná indexelni és az adatok is a felhőben laknának. Persze a privacy és a forráskód olvashatósága kérdéseket vet fel.
a windows 8 megoldas a problemara, tamogatja a java+html5, c#, c++,c+++directx,silverlight fejlesztoi rendszereket, mindenki azt valaszt ami neki tetszik

vannak programok amelyek sosem lesznek jok webes kornyezetben, ugyebar nativ c++ program nem mostanaban lesz web alapu, mert keptelen lenne futni a kulonbozo platformokon, minden mas meg lassu szar, es annyira nem gyorsak a mobil gepek hogy csak ugy eldobjak az eroforras felet vagy meg nagyobb hanyadat
Sosem értettem ezt a a fajta app-írást, vannak feladatok, amire kell külön app, de amit a böngészőben is tisztességesen meg lehet oldani, arra minek.
Alapvetően nekem is a webapp megoldás tetszik jobban, bár szerintem az érvelésben annyi mindenképpen sántít, hogy a weben sem sok ezer alkalmazást használunk, hanem néhányszor tízet. Szóval nem feltétlenül zsákutca az app. Felfoghatjuk úgy is, mint a bookmarkjainkat egy böngészőben.
Veled értek egyet, bár én egy éve mondom ugyanezt.

A mobil app az általános alany, az "úgy sem látod át", kivehetetlen gomolygó dolgok felhője, maga a dotkom lufi pumpa. Pedig csak webapp plusz gps, mozgásérzékelő és kamera, mínusz böngésző címkesor.

A webes app és a mobil app fejlesztési ára közti különbség =
"ez natív, tehát drága" x "minden oprendszerre külön írd meg" x "egy dolláros árra szocializált vevők" x "kérem a 30%-át" x "vagy millió példányban add el, vagy bele se kezdj", és végül hatványozva azzal, ami idézetben jön.

"Szeptember 15-én fel is töltöttük az App Store-ba és vártunk. Vártunk… Vártunk…… Vártunk……..

Aztán jött egy mail az Apple-től, hogy ezt bizony nem fogadják el a “Mit Vegyek” rész miatt. Oké, számítottunk rá, leszedtük a kis zászlókat, újra feltöltöttük és vártunk. Heteket… Aztán megint visszadobták. Háromszor vagy négyszer ismétlődött meg a folyamat, végül pontosan november 30-án a névnapomon fogadták el, és ment élesbe az app." forrás: handras.hu

"Igen, a digitális csatorna drága" + "Az, hogy a natív alkalmazásokból direktben lesz-e pénz, lényegtelen", írja Doransky. Ez nem más, mint a modern, flexibilis pénzügyi termékek
Mobilon böngészni? Azon a falatka képernyôn? Van egy Nokia okostelefonom, de max SMS-t küldök vele. Csak azért van, mert azt a kütyüt tudtam beváltani a pontjaimból. Valami olyasmin vitatkozunk, hogy a wok-ot digitális vagy analóg mûholdjelek fogására használjuk-e inkább?
Hölgyeim, Uraim, a wok az egy edény. A telefon pedig telefon.
Lehet itt op.rendszerekkel, felhôvel, app.okkal és bögészôkkel hajigálózni, a lényeg annyi, hogy a telefont másra akarjuk használni, mint amire alapjában véve való. Beleölnek iszonyat pénzt és energiát, aztán lehet majd eldobni az egészet, ha valamelyik piaci résztvevô megint dob valami erôset.
Na ez az igazi környezetszennyezés.
Belehalna a világ, ha a dolgokat nem akarnánk folyvást multifunkcióssá tenni?
Most látom, hogy címkét ragasztanak a mobil hátuljára és máris lehet vele fizetni. Mi van ha ellopják a készüléket a "mobilkártyával" a hátoldalán? Le kell tiltani! A kártya túloldalán lévô telefonról :))
Ne máááá....
@yottagregor: Heheh! Én is nemrég igényeltem PayPass matricát, és a telóm hátlapja alatt van. Annyi biztonságérzet azért van benne, hogy 5 ezer felett kódot kér. És napi max 5× 5 ezret lehet levenni róla. Tehát bőven van idő letiltani és azt sem biztos, hogy észreveszi a tolvaj elsőre, vagy tudja, hogy mi az.
A webOS felel meg még a legjobban a felvázolt képnek: a "natív" platformja JavaScript+HTML, a telefonos funkciók (naptár, kontaktz stb.) JavaScript frameworkön keresztül érhetők el. (Plusz van natív felület a játékoknak, OpenGL.)
"Vagyis a mobilnak csak akkor és ott kellene használnia bizonyos programokat, amikor nekünk arra éppen szükségünk van. "

Ez legfeljebb a user (abból sem mindegyik) érdeke. A szolgáltatónak igenis jobb, ha mindig szem előtt van, nem csak akkor jut el hozzá a felhasználó, amikor eszébe jut.

A harc a SEO-hoz hasonlóan az első oldalról szól, csak most nem a találati listára kell felkerülni, hanem a telefon kezdőképernyőjére. Ha belegondoltok, az iOS-ben a multitask kezelő rész már most a legutoljára használt alkalmazásokat jeleníti meg elsőként.

Innen viszont csak pár lépés, hogy a kezdőképernyőn legyen egy fix sáv, ami a szokásaink, az időpont vagy éppen a helyszín alapján megtippeli, hogy melyik alkalmazásra van szükségünk.
@csiszi: "A harc a SEO-hoz hasonlóan az első oldalról szól, csak most nem a találati listára kell felkerülni, hanem a telefon kezdőképernyőjére."

Bizony ez jó hasonlat.