Kitiltotta a Blog.hu lájkokat a Facebook?

Napok óta nem működik a lájkolás a blog.hu-s blogokon. A Facebook plugin hibaüzenetet ad vissza ("URL could not be liked because it's been blocked"), ha lájkolni akarunk egy blog.hu-s postot. (Megtévesztő lehet, hogy ennek ellenére megjelennek a postok alatt lájkok. Csakhogy ezek a Facebook.com-ról érkeznek, és nem a blogpostok alatti Facebook like plugin-ből.)

A fejlesztők egyelőre nem értik, hogy miért kerültek feketelistára. Korábban ugye szép számmal üzemeltek olyan blogok a blog.hu-n, melyek kifejezetten csak lájkvadászatra jöttek létre. De ezek a blogok nagyobb részt már elszivárogtak a szolgáltatásból. 

Mondjuk én még nem vetném el azt az opciót sem, hogy szimpla rövidzárlat áll a dolog hátterében. A Facebook amúgy nem szokott nagy és alapvetően megbízható hátterű szolgáltatásokat csak úgy blokkolni. De persze ki tudja, hogy mi folyik a Blog.hu longtailben... 

A legáltalánosabb mostanában, hogy szavazógépnek használják a like buttont egyes szájtok vagy blogok. Lehet, hogy a Blog.hu valamelyik bugyrában is ez történhetett, és ez szólaltatta meg a csengőt a Facebook monitoring rendszerében.

Az eset jól rávilágít arra, hogy ma már nagy és erős forgalommal rendelkező webes szolgáltatások is mennyire ki vannak téve a Facebooknak. A Blog.hu-nál január 27-én kezdődött a visszaesés, aztán hét végén is tovább gyengélkedtek, és a jó tíz százalék fölötti esésből az elmúlt két napban sem tudtak felállni.

Az Index írta nem olyan régen, hogy:

Kérdés, hogy mikor jön el az a pont, amikor a lájkolós balhék már annyi negatív véleményt hoznak össze felhasználói oldalon, ami feledteti a közösségi oldallal azt, hogy a csalók minden kattintása is ugyanolyan kattintás, mint bárki másé, ugyanúgy megjelennek rá a hirdetések, csörög a kasszában a pénz. Magyarán a lájknak nincsen szaga.

Most úgy tűnik, a Facebook érzékenyebb erre a témára, mint gondolnánk. És akkor sem szívbajos, ha komplett szolgáltatásokat kell blokkolni egy-egy nem éppen jóhiszemű felhasználó/blogger ügyeskedése miatt.

Whatever. Eljött az ideje, hogy a Blog.hu igazi sikerszolgáltatást csináljon idehaza a Google Plus-ból :)

Címkék: blogok blog.hu like lájkolás
2012.01.31. 16:17. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6 ember kedveli. Legyél te az első az ismerőseid közül! · Hiba :)

lehet a trashblogok vágták gajjra?
Az van srácok, hogy most 6-an lájkolták ezt a posztot, de nálam végig hibát dob. Reportolunk, mailt írunk, guglizunk és nincs épkézláb ötlet. Reggel megy, délben már nem. Keressük a megoldást a problémára.

üdv,
D.
a subban most volt egy 20 000 like-ot hozo poszt, azutan jott a kitiltas.
@devDavid: a valid lajkok szerintem a facebook.com-on realizalodnak, nem a blogpostnal kattintottak sikeresen like-ra.
@hírbehozó: így van, épp most írok erről posztot, hogy hiába mutat számot a like gomb, az nem a megnyomások száma lesz. A links.getStats megmondja a frankót.
@cadmagician: lehet, de épp most lettünk túl a javán, szépen megtisztult a rendszer, tehát ha ez lenne az ok, akkor nem most kellett volna kitiltani, hanem hónapokkal ezelőtt.
én már bugnak is jelentettem, de tesznek arra is. developers.facebook.com/bugs/370626736297263

a kept pedig kiszabottul nem likevadász...
nemkutyán confirm kell a likera... mondjuk a kepten is volt egy post, amit egyik nap 100ezren néztek meg... dec végén. utána volt a tiltás...
@hírbehozó: @Subba Zsazsa: 20k lájk laza délutánokon összejött némelyik blogunknak. jakabandort ne is említsem!

üdv,
D.
@hírbehozó: nem valószínű, hogy összefügg, naponta van sok 10k+ like-ot hozó poszt, sőt voltak ennek sokszorosai is, mégsem okozott problémát a palo altoi srácoknak...
szerintem azért van ez a tiltás, mert a blog.hu -n mindenki olyan játékot hirdet, ami konkrét Like-ért cserébe ajánl nyereményt. ez viszont a FBook szabályzatával ellentétes... Jól gondolom-e?
@qqri: nem hinném, egyrészt a "mindenki" elég elenyésző szám lenne, szerintem ha megfeszülsz, akkor sem találsz 20-25 ilyennél többet és ez eltörpül napi átlag 2500 új poszt mellett. Plusz kötve hiszem, hogy a FB-nél értik a magyar nyelvet, amin az adott posztba az van leírva, hogy nyomd a lájkot ha nyernél...
Nem a tiltás a probléma, mert rendben, a FB tiltsa a számára nem tetsző lájktanyákat, de akkor tiltsa subdomain, tehát csak a vétkes blog/blogok szintjén, ne pedig egy komplet szolgáltatást.
a kb 20-25 erős csúsztatás... csak a divat, ékszer, vicc, smink, kiskutya/kismacska vonalon elindulva kapásból ennek többszörösét találni... és ez a jéghegy csúcsa csak. Rengeteg a like-troll-blog... :(
másrészt, nem kell magyarul tudni ahhoz, hogy egy ajándék képe alatti 1500likeolós' FB gomb kombinációból rájöjjön bárki, miről is van szó. :(
Mondanom sem kell, hogy sikerült az imént a like gomb megnyomása... :)

üdv,
D.
@qqri: ez tök jó, de a facebooknál pontosan tudják, hogy mekkora forgalmat hoz/visz a bloghu, a magyar piacon az egyik legnagyobbat, a facebook részéről nem korrekt, hogy elbújnak egy századrangú form mögé (block_appeal), ők maguk nem tájékoztatnak a blokkról és tőlük tájékoztatást kérni is lehetetlen.
Korábban én is üzemeltettem egy like-olos oldalt, saját domainen. Ez is hasonló sorsa jutott, napi 100.000 egyedi látogató volt, rengeteg like-kal. Mondanom sem kell, hogy szinte a teljes forgalom Facebook-ról érkezett, ezek után okafogyottá vált az oldal, be is lett zárva. Hiába írtam a Facebook-nak, hogy legalább az okát megtudjam, hogy miért történt, de választ sem kaptam.
Persze a blog.hu mögött egy komoly cég áll és elképzelhető, hogy feloldják a blokkolást vagy legalábbis szóba állnak veletek, de szomorú, hogy a Facebook így elbánik az emberrel. Akkoriban rengeteget olvastam utána külföldi fórumokon és ott szinte kivétel nélkül az a teória érkezett válaszként, hogy valószínűleg nagyon sokan jelentették az oldalt, ezért blokkolta a FB.
Remélem, hogy a blog.hu esetében sikerül megállapodásra jutni.
@JP23: Most vagy a napi 100K UV nem stimmel (én inkább erre tennék), vagy az, hogy nem átverés (értsd: lájkért/megosztásért nyeremény vagy ez-az) volt az oldal. Ez a sztori így hihetetlen. Főleg az, hogy napi 100K-d van Facebookról, de nélküle meg nulla. Ha ez így van, akkor maga a tartalmad senkit sem érdekelt.
most pl. megint működik

az is érdekes, hogy a blog.hu kb. egy hét után elfelejti a like-okat és minden egy hétnél öregebb post teljesen like mentes (pedig volt amelyiknél tudom, hogy volt 24 meg 50 like)

a blogspot nem felejti el a like-okat
A Facebook jelezte felénk, hogy a hiba _náluk_ volt, egy új frissítés működött hibásan. Javították azóta a problémát, elnézést kérünk minden érintettől.

Az elveszett likeokért, ugyanezen az ajtón tessenek döngetni.

üdv,
D.