Chrome for Android - végre a magyaroknak is

google chrome for android - tabsA Google letölthetővé tette egy sor új országban is a Chrome androidos verzióját. A szórásba mi is bekerültünk, úgyhogy akinek Android 4-es telefonja van, már használhatja az új mobilböngészőt. 

Elsőre azt tudom mondani, hogy a Galaxy Nexuson tényleg nagyon akadásmentesen és gyorsan jeleníti meg az oldalakat a Chrome. A javascriptek is szépen lefutnak. A Tumblr vagy a Twitter desktop webes verziója is 90 százalékban ugyanazt az élményt adja így mobilon, mint laptopon. 

Usabilityben tett hozzá a legtöbbet a Google a mobilböngészéshez. A tabok kezelése tényleg fenomenálisan jóra sikeredett. Azzal, hogy végtelen számú tabot tarthatunk nyitva, és ezek között egyszerű gesztusokkal tudunk navigálni, elhozta végre azt az élményt, amit mindig is szerettünk volna a mobilböngészéstől. 

A másik jóság, hogy végre sikerült zökkenésmentesen és egyszerűen megoldani a tabok és bookmarkolt oldalak megosztását a desktop Chrome böngésző és a mobil böngészője között. 

Számomra úgy tűnik, hogy a Google az Android 4-gyel és a Chrome mobilverziójával végre rátalált a platformköziség igazi útjára. Elkövetkezett az a világ, amikor az adott platform sajátosságait ugyan meghagyva, de élményben mégis nagyon közelítve a dekstop webet, a mobilt és a táblagépet, a Google megteremtette a sokképernyős világ alapjait.

Idén el fogunk érkezni arra a szintre, hogy a feature telefonok helyét át fogják venni az első generációs vagy olcsó okostelefonok. Az újgenerációs okostelefonok pedig nem csak hardveresen, de szoftveresen is felérnek arra az élményszintre, amit korábban csak laptopon vagy desktop gépeken tapasztalhattunk.

Egyre kevésbé probléma a szájtok teljes verziójának megjelenítése, az animációk, grafikai elemek szép renderelése. Az újgenerációs okostelefonokon egyre kevésbé érezzük szükségét annak, hogy a régi mobilra optimalizált weboldalverziókat nézegessük. A Galaxy Nexus kijelzője 1280x720 pixelt tud megjeleníteni egy 4,65-ös kijelzőn. A hardveres és szoftveres háttér pedig lehetővé teszi, hogy a weboldalak, webappok böngészése sokkal jobb minőségű legyen, mint korábbi mobilokon. Ehhez fog kelleni a fejlettebb mobilböngésző is. 

Mondom, szerintem eléggé jól sikerült a Chrome for Android első bétája. Azzal együtt is, hogy azért még bele-belefagy néhány indításba, és erőteljesen fel is tudja magát szívni az app cache és data storage pár óra használat alatt is. 

Címkék: google mobil ics google chrome okostelefonok android 4 chrome for android
2012.02.29. 23:57. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.