Repülő minirobotok lepik el a környezetünket (hamarosan)

Bár Vijay Kumar prezentációja nagyon szemléletes, és a bemutatott kísérletek is valamiféle pozitív küldetést sugallanak a robotfejlesztés mögött (földrengéskor feltérképezni az épületeket, építeni, összeszerelni, zenélni, stb), azért ha visszagondolunk az első slide-ra, éppen az is eszünkbe juthat, hogy katonai célokra is kiválóan alkalmasak lehetnek ezek a kooperatív repülő minirobotok.

A rosszhiszemű felhasználásról nem beszélve. Gondoljuk csak meg, ezekkel a robotokkal gyerekjáték bejutni épületekbe, lakásokba, és feltérképezni az ott látható dolgokat, vagy akár ciánkapszulát pottyantani segítségükkel egy pohár vízbe. Vagy esetleg egy kis kaliberű fegyverrel és kamerával felszerelve készen is van a tökéletes gyilkosság. 

A fenti prezentációban Kumar többször is hangsúlyozza, hogy ezek a minirobotok azért különösen izgalmasak, mert egy sor feladatot autonóm módon tudnak megoldani. Vagyis nagyon jól megírt programok futnak bennük, amik parancsait extrém gyorsan tudják végrehajtani, illetve a környezetükből származó információkat feldolgozni. 

Akár mennyire is lenyűgöző ez az egész prezentáció, bennem mégicsak sikerült némi aggodalmat keltenie. Pedig alapvetően a technológiai fejlődésben hiszek, és jó dolognak tartom, hogy egyre összetettebb problémákat egyre precízebben, kreatívabban tudunk gépek segítségével megoldani. Mégis, a hangtalanul suhanó, agilis minirobot-rajok világa egy picikét azért rémisztő is.

A múltkoriakban már írtam arról, hogy szerintem azok a technológiák lesznek érdekesek a közeljövőben, melyek kilépnek a megszokott interfészekről (laptop, mobil, tévé), és egy olyan problémát oldanak meg vagy kezelnek, melyek a közvetlen fizikai világunkat befolyásolják. Mint például a Nest projekt. 

Azt gondolom, hogy a minirobotok fejlődése is ebbe az irányba kell, hogy hasson. Előbb kell ezekbe a cégekbe az IT-szektornak pénzt fektetnie, mint a hadiiparnak. 

Címkék: jövő robotok futurológia mini robot repülő robot
2012.03.04. 15:48. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem ennek az egésznek a katonai alkalmazásai a legklasszabbak, az összes többi tercier.
Igen ez szerintem is kicsit aggasztó. Van egy érzésem hogy hamarosan úgy lehet majd kapni az ilyen dolgokat mint a fegyvereket, speckó boltokban csak engedéllyel stb., legalábbis remélem :)
Eléggé gáz, a nyitott ablakodon berepül egy ilyen kinyitni az ajtót a betörőnek...
Nekem erről Stanislaw Lem könyvei jutnak eszembe, pár év és miniatürizálják ezeket a heliket, viszont sokkal nagyobb tömegben állítják elő, amelyek külön-külön szinte elpusztíthatatlanok lesznek és a célpontnál állnak össze, hogy olyan feladatokat is végrehajtsanak, amelyet külön-külön nem tudnak...
@butcher__: én pont az ellenkezőjét remélem. Hamarosan tán a LEGO is árul ilyen kiegészítőt :)
A hasonlatos quadrokoptereknek (és egyéb forgószárnyas társainak) egy nagy ellensége van: az időjárás.
Egy ilyen pár dekás eszköz 30km/h-s szélben már használhatatlan, és ugyanígy az eső is földre kényszeríti. Figyelmesen tessék nézni a videót, kültéri felvétel nincs, ami nem véletlen.
Katonai alkalmazás: azért egy seprűvel megsemmisíthető eszköz, ami csak szélmentes és száraz időben használható, a fronton sokat nem ér. Jó szobai játék a gyereknek, de ebben a formában egyéb felhasználásra alkalmatlan.
Hát számomra (is?) kifejezetten rémszítő.

Kocka dolog, de gondoljunk csak a HL2 Manhack-jeire....!

www.youtube.com/watch?v=iUunz9haOL0
ha ezek publikus dolgok, akkor mi az ami nem..

csak a fantázián múlik..
Már látom magam előtt a képet, ahogy az afgán felkelők egy lombfújóval megsemmisítő csapást mérnek az amerikai minirobotokra. :)
A kicsi, közepes és nagy quadrokopterek most egy irányzat a fejlesztésben.

Például a két egyetemista lány által lábbal hajtott Gamera nevű beltéri változat annyira híres, hogy mostanában a Boeing B787 Dreamlinerrel versenyez a repülésben az Oscar díjhoz hasonló Collier Trophyért.

Egy garázscég pedig tavaly összedobott e-Volo néven egy kültéri változatot is, ami embert szállít.

Jellegzetessége ugyanaz, mint a csöppségeknek, hogy nagyon okos a komputere. A program biztosítja a négy rotor olyan összehangolt működését, ami nélkül elképzelhetetlen lenne a gép fennmaradása és a levegőben való irányítása.

Utóbbiban zseniális megoldás, hogy a pilóta a gépet rádió távirányítással működteti, mint az RC modelleket, nincsenek a gépben hagyományos pilóta kezelőszervek, úgy mint botkormány és pedálok.

Amitől már csak egy lépés jővő, hogy fellépjen a mezőn egy olyan változat, mikor már csak egy vagy több utas ül a kopterban és képletesen mellette a földön szalad a pilóta az RC irányító panellel.

A következő lépés pedig az lesz, mint a csöppségeknél, hogy minek az eszközt vezető élő ember pilótaként, amikor a robot mindenre reagál.

Az ember szállító multikopterről ajánlok egy cikket:
repulnijo.hu/2011/11/14/eloszor-ult-pilota-az-elektromos-multikopteren/
Most még aranyosak, viccesek, de tényleg nem kell sok akadályt megoldani ahhoz, hogy lefagyjon az arcunkról a mosoly.

Akksi, könnyű lőfegyver, halk motor, visz strapabíró burok (a lombseprűk ellen). Mondjuk ezt www.youtube.com/watch?v=7mUNIvlgYKk&feature=related

Képzelje el vki ezeket csoportban dolgozva városi harcászatban (ha más nem a CS élményei alapján).
Ja és persze a robotika tv-it a hadiipar már most szemétbe vágta. Ami persze teljesen logikus. Az ellenkezője lett volna a meglepő.
@muhaddib:
"Hadiipar, forgalomfigyelés, bűnmegelőzés,"

Bűnmegelőzés???
Angliában 4-5 millió kamera (CCTV) van, mégse szűnt meg a bűnözés, sőt.
@Pilu: figyelmesen megneztem - egy rakat videot - ezekrol a kisgepekrol.
1. a szel nem problema, mert azonnal korigalnak. Lattam olyat, hogy raszereltek egy "tusket", arra raallitottak egy botot, es azt egyensulyozta. aztan elkezdek lokdosni... Szoval egy szellokes nem art a csapatnak.
2. nem azert nincsenek kulteri felvetelek, mert nem birja az idojarast, hanem azert, mert a labor bekamerazott, es jelenleg meg azok a kamerak vegzik a pozicio meghatarozasat. Masreszt attol, hogy autonom mozgasu egyedek, a mozgatasukat kulso szamitastechnika vegzi. Ergo meg messze van ez meg attol, hogy onallo, donteskepes, sajat helyzetet, es kornyezetet ertelmezo kutyuk egyutmukodeset lassuk. persze ami kesik, az nem mulik.
@Pilu:
1-1-et így el lehet pusztítani, de ha együttműködő rajokat fejlesztenek belőlük, akkor minimális veszteséggel kikerülik a "lombszívót", a feladatot pedig a raj akkor is végrehatja. 1000x1db ilyen izé nem egyenlő egy 1000fős rajjal.

Egyébként majd elég hamar kifejlesztik a hatékony minirobot elhárítókat is.
az emberiseg jovoje szereny velemenyem szerint a sajat pusztulasaban van biztostva.. Ha nem tortenik egy technikai stop, ha nem allunk le a nyersanyagok kitermelesevel, ha a nepesseg tovabb duplazodik sok eselyunk nincs..marmit emberi fajnak, mint egesznek.. a technologia csodalatos dolog, csodalatosan fog segiteni irtani a folosleges embereket..ez iranyba tesszuk, tettuk a legnagyobb lepeseket a XX szazadban es ez nem fog valtozni a jovoben sem.. A kis quadkopterek biztos reszt vesznek majd a musorban :)
Szerintem zseniális! Én is szívesen dolgoznék ilyenekkel!
Hatótáv? Egy átlagos föld-föld rakéta, vagy egy drón vajon mennyi ilyen nagyságú robotot tud magával vinni bevetésre, akár több száz km-es távolságra is?
Az emberiség által MINDEN eddig feltalált eszköz, hatás, fizikai jelenség használható jóra és rosszra egyaránt. Kérdés, hogy kinek mi a jó és mi a rossz. Erre való hivatkozással már a kőbunkó vagy a kerék feltalálásánál leállhattunk volna a technológiai fejlődéssel. Ne csináljunk semmit, az a biztos...
@Pilu: "játék a gyereknek, de ebben a formában egyéb felhasználásra alkalmatlan. .."
Csak majd jol figyeld meg, mi lesz. Van a vilagon legalabb tizmillio ember akinek mindenfele jut az eszebe ha valami penzszagot erez. Lasd pl. a bankomatok kifosztasanak kisezer modjat. Autolopas stb.
"...hangtalanul suhanó..."

Ez egy igazi csörömpölve elősettenkedő képzavar...

Ha már valaki írni kezd, tegye normálisan, mert ez így röhejes!
Quadkoptereket már tonnaszámra kapni modellező boltokban. Neten több kilónyi irodalma van annak, hogy kell építeni őket, ingyé szoftverek vannak a giro-szervó-stb. vezérléshez, komplett paneltervekkel, hazai szájtokon is. Továbbá külföldi uav oldalak a kooperatív üzemmód vezérléséhez is töb kilónyi irodalmat és szoftvert szolgáltatnak. Ez nem a jövő, ez a jelen. Amúgy jelenleg a szél a legnagyobb ellenségük és nem kell 30km/h, elég ha rájuk fújsz egy erőset. A súlyuk rendkívül kicsi és emiatt nem szél állóak. Ellenben jelenlegi akksikkal 10 percet repülnek.
Ezek nem látnak. Se a környezetet, se egymást. Külső kamerák kellenek, ami alapján megkapják az infot.

Ha meg rápakolnak mindent, akkor olyan nehéz lesz, hogy 2perc alatt lemerül, ha egyátalán elbírja.

GAUI, Walkera, stb gyártóktól, már kaphatóak egy ideje, ha nem is képesek csoportban repülni.

Hétvégén ülök a nappaliban, mikor csöngetnek. Elnézést, szeretnénk felszerelni pár kamerát, mert holnap hajnalban titokban beküldenénk pár repkedő témát, ne nem mintha a nagy zajra nem ébredne fel. :)
@biododírium: Persze nem ilyen piko, v mini méretű gépekre, de 10 grammos HD kamerát 40 dollár alatt kapsz az ebayn, 80-90 dollárért már wifin adja az élőképet a laptopra.

És ez a low-end, pártízezres rc hobbi. Épp múltkor gondoltam arra, hogy lelkes military&RC mániás fitalokkal fejlesztve még a magyar hadsereg is megengedhetne magának, ugyan korlátozottan használható, de használható RC gépeket.
@komolytalan samu:
"Most még aranyosak, viccesek, de tényleg nem kell sok akadályt megoldani ahhoz, hogy lefagyjon az arcunkról a mosoly."

Akksi:

A könnyű, nagy kapacitású, megfizethető akku problémáján akadt el az elektromos autó. Több, mint száz éve. A megoldás nem holnapra várható.

könnyű lőfegyver:

A lőfegyver nem véletlenül nehéz, a könnyű lőfegyver veszélyesebb a használójára, mint a célpontra. Sokat lőttem söréttel. Egy könnyű (három kilós) puska kékre-zöldre veri a vállad, ha nem jól szorítod a válladhoz. Az egy kilós pisztolyt is jól meg kell markolni, különben lövés közben felugrik a cső és elhibázod a célt.

halk motor:

Nem a motor hangos, hanem a rotor.