Megveszi a Slideshare-t a LinkedIn: erősödő szakmai közösség a weben

119 millió dollárt, azaz kb 25 milliárd forintnyi összeget fizet a LinkedIn a Slidehare-ért készpénzben és részvényekben. (A konkurens Scribd-nél most biztos nem ujjonganak.) A 2006-os alapítású prezentáció-megosztó szolgáltatás valódi közösségi szájttá nőtte ki magát az elmúlt években. (Aki esetleg nem tudja: ppt, keynote, pdf, open office prezentációkat lehet könnyen és egyszerűen webesíteni és megosztani a Slideshare segítségével. Erre használják az emberek. Főleg szakmai célra. De arra is nagyon jó, amikor mondjuk egy pdf-fájlt vagy prezentációt akatunk egyszerűen embedelni a blogpostunkba.)

Most márciusban összesen 29 millió látogatójuk volt. Ez annak is köszönhető, hogy ellentétben a Prezivel, a Slideshare valóban a webre gyúrt rá, és nem a desktop szoftverek világára. Vagyis a prezentáció témakörben inkább a prezentálást, mint a prezentációkészítést forszírozták az elmúlt időszakban.

LinkedIn and Slideshare
View more presentations from LinkedIn

Ez jól látszik a két szájt felépítése között is. A Slideshare jól érti a web nyelvét. Látható az oldalak kialakításában, linkeltségében, szövegalapúságában, az alkalmazott technológiák megválasztásában, hogy sokat foglalkoznak SEO-val, analitikával, big datával, kísérleti közösségi, interaktív funkciókkal, és úgy általában: a webre fejlesztenek. A slide-ok szövegesen is kapcsolva vannak a prezentációkhoz, nem használnak flasht, kiterjedt kategóriarendszerrel és címkerendszerrel dolgoznak, erősen tolják a tartalmat a közösségi média csatornákon. 

Az Alexa szerint a 192. legnépszerűbb szájt a világon, és több, mint 175 ezer szájt linkel rájuk. 

A Prezi.com esetében pedig a meta adatok sem mindig jól vannak kitöltve, és láthatóan a web nyelve helyett sokkal inkább a kreatív emberek nyelvét szeretnék beszélni, érteni. Prezentációkészítéskor csupán egy címet és opcionálisan egy leírást csatolhatunk a prezinkhez. Mindössze ez az a két szöveges tartalom, ami a Google előtt jellemezni fogja a prezentációnkat. Ráadásul elsősorban a desktop (offline) környezetben mozognak otthonosabban. Inkább egy szerkesztőfelületet, mint médiát, webre szánt terméket fejlesztenek. Nem véletlen tehát ez az eredmény: 

slideshare traffic

A Slideshare azon stratégiája is gyümölcsözőnek tűnik, hogy kifejezetten a szakmai tartalmakat részesítik előnyben. A visszafogott dizájn, a szakmai, adott szakmákban dolgozó emberekhez szóló tartalmak előtérbe helyezése mind segített nekik abban, hogy hitelesek legyenek a LinkedIn számára.

Egy lassan, de tudatosan építkező, analitikus cég, ami érti a szakmájukat komolyan vevő emberek világát.

Ilyen szempontból mindig is közel álltak a LinkedInhez. Főleg, hogy a két cég barátkozása már 2008-ban elkezdődött...

Címkék: prezentáció karrier bemutató linkedin slideshare slideshare.net szakmai prezentációk
2012.05.04. 00:27. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mindkét szolgáltatást szeretem és aktívan használom is. Remélem jó dolgok sülnek ki a felvásárlásból!