Art.sy: Startup, szépre fogékonyaknak

Nem tudom, hogy kinek mennyire tűnt föl, de mintha kifogytak volna a világ geekjei az érdekes ötletekből. Egyszerűen hónapok óta nem találkoztam össze olyan startup ötlettel, ami legalább nyomaiban tartalmazott volna önálló gondolkodást. Ötleteknél az egyediség, a merészség, a pimaszság mind fontos fokmérők. 

Az Art.sy úgy jön a képbe, hogy egy olyan konzervatív és befelé néző világban, mint amilyen a művészembereké, tech startup projektben gondolkodni már önmagában is nagyon vagány dolog. Ha még ideveszem, hogy egy igencsak ambíciózus feladatra is válllakoznak, akkor tényleg megéri megemlékezni róluk. 

artsy_dont_be_evil.jpg

A lényeg, hogy az adatbázisukban fellelhető műalkotásokat különféle karakterisztikák alapján próbálják csoportokba szedni. Ezeket a karakterisztikákat ők géneknek hívják, és hírlevelekben küldözgetik is a különféle művészeti "gének" legjellemzőbb műalkotásait. A mai hírlevelükben például a Cyberculture gén a téma. 

Sajnos a képeket nem tudom nektek behivatkozni (bár fent megtettem a Don't Be Evil screenshottal), de ha jelentkeztek bétajúzernek, akkor látni fogjátok, hogy egy igazi virtuális tárlatvezetés az Art.sy, amiben szerencsére nem csak szerző vagy stílus szerint tudunk kutakodni, hanem például szín, technika, anyag, az alkotó származási helye és az említett gének szerint is. Egész könnyű elveszni az adatbázisban. 

Art.sy’s mission is to make all the world’s art accessible to anyone with an internet connection. It is a free platform where you can discover, learn about, or collect art. Art.sy features works from leading galleries, museums, private collections, and artist estates. (...) By using the latest advances in technology and design to make art more accessible, Art.sy aims to foster a new generation of art lovers, museum goers, collectors, and patrons.

És hogy mi az üzleti modell egy ilyen művészeti izébizében? Hát persze, hogy az, hogy meg is lehet vásárolni a műalkotásokat vagy azok másolatait. A célközönség kb az a réteg, aki nem riad vissza attól, hogy néha ellátogasson egy-egy Múzeumok Éjszakájára, esetleg van olyan magabiztos, hogy rá tudta már venni magát arra, hogy egy kiállításmegnyitóra besettenkedjen. 

Az Art.sy, ha szép nagyra nő, az egész nemzetközi művészeti élet YouTube-ja lehet. És én például simán nyomom az ilyen ambíciókra a pluszegyeket. 

Címkék: művészet art.sy online tárlat
2012.08.14. 21:02. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

De ha mondjuk nem csak a webes sárdagasztást nevezzük startupnak, akkor vannak ötletek. Pl. a skandináv vagy milyen csajok fejre szerelhető légpárnája bicajosok részére.