Lehet-e másolni a találmányt, az innovációt és a "magyar kereket"?

A mosógép története egészen a 16. századig megy vissza. Bár biztosan korábban is voltak próbálkozások a mosás gépesítésére, de az egyik első európai írásos emlékünk egy 17. század eleji könyvből származik, melyben Jacopo Strada találmányait mutatják be. Strada alapvetően a malmokra volt rágyógyulva. Elképesztő időket ölhetett abba, hogy a szökőkutaktól kezdve a vízpumpákon és vízimalmokon keresztül mindenféle területen hasznosítsa a kor tudását. Ebben az ötletelésben juthatott el a forró vízzel átmosott, majd a malomkerék erejével módszeresen préselt ruhatisztítás ötletéig.  

A mosógépek igazi kora azonban nem Stradának, hanem a 18. században, egy bizonyos Jacob Christian Schäffer ténykedésének nyomán érkezett el. Emberünk alapvetően a papírkészítés iránt érdeklődött az ezerhétszázas évek közepén. A papírkészítés folyamata akkoriban rongydarabok ledarálásából, pépesítéséből, szárításából állt. Itt kapcsolódunk a mosógéphez...

mosogep.png

Schäffer egy, a Berlinischen Magazinban megjelent cikkre lett figyelmes, mely egy dán gépről szólt, amit egy bizonyos Stender nevű angol úriember mosásra alkalmas gépéről mintáztak.

A Stender-féle mosógépből mindjárt vásárolt is magának egyet Schäffer, és kicsit továbbfejlesztve önálló termékként értékesítette tovább saját verzióját. Ő egyből a célcsoportnak, vagyis a nőknek reklámozta "találmányát", mondván, megszabadulhatnak végre a kézimunka egy részétől. 

Hasonló szerkezeteket tucatnyian "találtak fel" a korabeli Európában és Amerikában. Az úgynevezett Yorkshire Maiden például még Schäffer ténykedése előtt ismert volt: az angol Gentlemen's Magazine-ban jelent meg a 18. század közepén a forradalmi mosógépről egy írás.

(Amúgy ugyanebben a lapszámban ismertették az úgynevezett magyar kereket is, mint az angolok számára megfontolandó találmányt, melyet egy angol úriember látott magyarországi utazása során. Lényege, hogy az ökörnek egy ferde korongon kell folyamatosan hegymenetben sétálnia. Ebből következően pedig magától soha nem fog megállni, s így a malom is folyamatosabban tud termelni.)

hungarianwheel.png

Hogyan lehetséges, hogy valójában senki sen találta fel a mosógépet? Hogy nem köthető egyetlen emberhez sem a mosógép, mint ötlet, vagy mint megoldás? 

A választ Christine MacLeod Inventing the Industrial Revolution: The English Patent System, 1660-1800 című könyvében leljük meg. A 18. századi szabadalmi igények rendszerint a feltaláló hírnevének öregbítését, valamint a royalty-díjak beszedését szolgálták. Nem sok pereskedés volt szabadalmi ügyekben. Főként nem nemzetközi szinten. Ezért történhetett meg, hogy egyszerre többen is magukénak érezték a mosógép találmányt. 

washingyouth.pngMaga a MacLeod-könyv amúgy kifejezetten ki is emeli a mosógépet. A szerző szerint a mosógép helyzete azért volt kivételes, mert a korabeli kereskedelmi ágazatok egyikéhez sem tartozott maga a találmány, így igazból szabad volt a rablás: 1780 és 1793 között összesen 13 szabadalmi bejegyzés volt erre a találmányra. 

Mi is az, hogy találmány, és innováció? Utóbbi a latin innovatus szóból ered, és nagyjából megújítást, megváltoztatást jelent. Azt, hogy mire vonatkozik ez a "novus", vagyis ez az "új", persze már értelmezés kérdése. Az biztos, hogy az iparosodás, szűkebben véve pedig: a huszadik század beköszöntéig sokkal nagyobb tere volt az egymással versengő megoldásoknak. Inkább feltalálók és találmányok, mint innováció volt. Utóbbiba beleértjük az ötlet, a találmány elkészítésének, legyártásának folyamatát is. 

Ha valaki megvásárolta volna a Stender-féle mosógép alapján a mosógép szabadalmát, valószínűleg joggal támadta volna a külsőre nagyon hasonló, ám működésében megújulást hozó amerikai dob-alapú mosógépet, majd a későbbi első elektromos változatot is. 

Azt állítom, hogy az Apple találmánya nem az iPhone és nem is az iPad, és nem is az ezen eszközök kapcsán levédett mütyürnyi megoldások, hanem maga a szellemiség, amit 2007-től kezdődően ők képviselnek az okostelefonok területén. Valamint az az irdatlan munka, amivel ezt a szellemiséget milliméterről milliméterre, pixelről pixelre végre is hajtják. Ezért van az, hogy Jonathan Ive, az Apple termékdizájnere a reklámvideókban simogatja a maga által tervezett eszközöket, a Samsung vezető dizájnere pedig nem teheti ugyanezt.

Innovációt másolni nem lehet. Csak tárgyakat. Rövidtávon gondolkodik, aki mást hisz. 

Címkék: apple samsung szabadalom patent mosógép szabványok
2012.08.27. 17:01. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.