Google Nexus 4, 7 és 10: a JÓ Android-cuccok

A Google letette a maga két centjét. Íme a Nexus-vonal... 

Elképesztően jó árakon kínálják amúgy az eszközöket. A Nexus 4 telefon pl 299 dollárnál kezdődik, ami kb 66 ezer forint. Mellé a Nexus 7 beugró ára 199 dollár, ami meg negyvenpárezer forint. Így egy iPad Mini árából egy nagyon menő telefonunk és egy nagyon menő mini táblagépünk is tud lenni. 

A The Verge bloggereit a Google kerítésen belülre engedte. Íme a kissé feszengősre sikeredett kisfilm a Nexus-termékekről: 

Szóval egyrészről elég jók ezek a termékek, így videón is. Másrészről pedig az Android tényleg nagyon sokat fejlődik évről évre. Nekem például kifejezetten tetszik, amit a fotózás témában visznek. Itt van most ez a Photo Sphere. És lenyúlták az Instagram effektjeit is (a fenti videóban jól látszik a fotófilterezés résznél). 

Ha jól veszem ki, a Shazamot is egy-az-egyben beleépítik a telefonba. Vagyis a hangvezérlés kiegészül dalfelismeréssel. Plusz beépítették a Swype funkcionalitást is. Így merjen valaki jó appokat fejleszteni legközelebb :)

Sajnos kissé fájdalmas, hogy a Nexus 4 picit az iPhone 4-re rezonál az elől-hátul üveglappal. Valamint sikerült a hátlapjára tenni egy akkora Nexus és LG logót, amitől megint egy kicsit Dél-Koreában érezhetjük majd magunkat. Ezzel együtt az Android a Jelly Beannel egy érett, klassz oprendszer lett. És most megjöttek a hozzá méltó eszközök is. 

Ja igen. Androidon van mostantól multi-user kezelés is. Ezt főleg azok fogják értékelni, akik táblagépet használnak pl munkahelyi környezetben. Lett még Wireless Display is, ami az Apple-féle AirPlay megfelelője. És persze megint tekertek egyet az értesítéskezelésen és a UI-on. Lásd megintcsak a fenti videóban.

Nagyon érdekes irányba megy a Google Now is: az Android 4.2-ben már az emailjeimet is értelmezgetni próbálja majd, és azalapján ajánlgatni dolgokat. Plusz fotózáshoz is ajánl jó helyeket. A Google Now szerintem nagy sikersztorija lesz az Androidnak. És biztos vagyok benne, hogy a Siri is ebbe az irányba fog haladni jövőre az Apple-nél. 

Én továbbra is a Nexus 7-nel szemezek a három új Google-gép közül. Ha valaki tud kölcsönözni nekem egyet egy napra, nagyon hálás lennék. A Nexus 4-ben vonzó a 8 megás kamera (a Galaxy Nexusomban csak 5 megás van.) És a hírek szerint eggyel kevésbé van műanyag hatása az eszköznek, mint az elődjének. Ettől persze még ki fogom bírni nélküle.

Alakul ez a dolog. A Microsoft és a Google is erősít. Jó lesz jövőre geeknek lenni.

Címkék: google nexus nexus 7 nexus 4 android táblagép nexus 10 android 4.2
2012.10.29. 23:43. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem a multi-user supportot a családok fogják értékelni, akik tudják, hogy csak 1 tabletet engedhetnek meg maguknak...

Ha a Google jól marketingeli, hogy a Nexus tablettel a család minden tagja külön profilt tud használni (videón bemutatva, ahogy pl. a gyerekek játszanak, szülők emaileznek, stb.), akkor ez még egy szög lehet az iPad Mini koprosójába.
Hát én azért valahogy nem örülök, hogy a google minden email-embe beleolvas :S

Azért a Nexus 7 nekem is nagyon tetszik. De főleg 200 dollárért tetszene. Még 80k-ért is megérné az árát, de húznám érte a szám, átverve érezném magam :/ (pedig az bitangjó kis tablet)
"lenyúlták az Instagram effektjeit" - márminthogy megvették a Nik Software-t, akik korábban a Snapseed-et készítették.
bár már egy korábbi kommentben írtam (nem tudom, mi lett vele), de most is leírom, hogy én szívesen odaadom a Nexus 7-et pár napra tapogatni :)

A 10-es táblát pedig nagyon megfogdoznám, mert egyrészt kíváncsi vagyok a felbontására (ami az adato kszerint nagyon durva), és úgyegyáltalán a külsejére, mert kicsit félek, hogy a Samu nem nagyon változtatott a galaxy Tab-hoz képest...szóval én meg olyan kérek kölcsön - majd ha kijön :)
A Verge-en van egy hosszabb tegnapi cikk a Google Now-ról
www.theverge.com/2012/10/29/3569684/google-now-android-4-2-knowledge-graph-neural-networks

N7 próba ügyében pedig írtam FB-on
@Alwares: A Google eddig is beleolvasott az emailekbe. Ez alapján dobott fel hirdetéseket, vagy sorolta spam-be az emailt.

Nettó $200-ért Amerikában sem lehet megkapni, ott is ráteszik az adott államban érvényes fogyasztási adót, csak az nem 27%.
tényleg nem trollkodásból mondom, de nem csak az instagram effektjeit nyúlták, a photo sphere egy az egyben photosynth, ami a fejletlen wp 7.5-re appként elérhető a microsoft fejlesztésében
@Alwares: Te nem gmailt használsz androidhoz? Ha igen, elég vicces attol félni, hogy majd pont a telefonon helyben analizált adatokkal fognak visszaélni :D De amúgy is
Nekem volt a kezemben Nexus 7 (sajnos szintén csak kölcsön) és az ár/teljesítmény miatt jött egy akkora AHA érzés, hogy jó lenne karácsonyra beszerezni magunknak :) És mert most filózok telefon vásárláson is, a Nexus 4 komolyan betekintett a Galaxy S3-as kívánságlistára.
@Alwares: de az nem 200 dollár. Ez egy nettó ár, mivel USA-ban államonként eltérő adómérték van. Erre Magyarországon még rájön a vám, a 27%-os áfa és az artisjus sarc.
@Alwares: na ennek a 200dollár-80ezer forintnak (még a vámot/áfát/anyámkínját) beleszámolva is számolj utána inkább.
a dollárban meghirdetett árakról itthon max. álmodozni lehet. Be lehet szerezni Amerikából, de az is egy kicsivel többen lesz a végére. Az itthoni árképzés meg olyan, amilyen.

Amikor kaptam a hírlevelet egy itthoni bolttól, hogyaszogya "megérkezett a Nexus 7,és az ára is rendkívül kedvező; 100ezer...", na akkor monxtam, hogy ennyiért nem veszek. De aztán lett olcsóbb, és még egy akciót is sikerült megcsípni, és így lett 70 ezer, ami már egész elfogadható ár hazai viszonylatban.

Aki mindenáron early adopter akar lenni, annak itthon nincs könnyű helyzete, csak ha van sok, erre szánható pénze, ami esetenkent jóval több, mint amennyiert
... szóval mint amennyiért azt bejelentik (mellényúlós, véletlenül elküldős előző komment vége)