Nokia Lumia 920 - a még jobb finn termékdizájn

Ha a Nokia ilyen minőségű formatervezéssel állt volna hozzá a termékeihez az iPhone öt évvel ezelőtti megjelenése előtt, ma egy másik smartphone érában élnénk. Még az is lehet, hogy a Symbianból is lett volna idő az elmúlt öt évben egy olyan platformot összehozni, ami megérdemli, hogy egy ilyen eszközön fusson. 

Marko Ahtisaari, a Nokia dizájnfelelőse tavaly beszélt egy konferencián hosszabban a mobil UI-megoldásokról és törekvésekről is. Érdekes az az alapállítása, hogy az iOS és Android ui-megoldásokat nagyon gyorsan sztenderdként fogadtuk el. Miközben még nem beszélhetünk egységes nyelvről, narratíváról az okostelefonos felhasználói interfészek terén. 

A végére pedig: egy hónappal ezelőtti interjúban beszél a Microsofttal való kapcsolatukról...

Nekem az a benyomásom, hogy a Nokiának be kéne lépni a tablet/laptop piacra is. Világos, hogy miként az Apple-nél, úgy a Nokiánál is elkezdett a termékfejlesztés felülettervezés és dizájn oldalról diktálódni. És ez volt az a pont, ami az autóipart is nagykorúvá tette...

Címkék: termékdizájn Nokia Lumia 920 lumia design nokia design
2012.11.25. 16:25. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sajnos már nagyon késő... :(
A Nokiának már volt egy próbálkozása a laptop piacra való belépésre a Booklet 3G-vel [http://conversations.nokia.com/2009/08/24/nokia-booklet-3g-mini-laptop-unveiled/], de az nem járt sikerrel.
A témáról hosszan lehetne vitatkozni, egészséges értelemben, nem pedig ahogy az Apple hívek szoktak... Elfogadhatjuk az Androidot meg az iOS kvázi standardnak, a Nokia is mondjuk, hogy elfogadta, bár a jó öreg S40 / S60 interface - ami előbb volt, mint az Android / iOS - rendkívül hasonló interface-szel bírt, ami az ikonokat illeti, de ha megnézzük mondjuk amit az N9-el letettek az asztalra, az teljesen más liga, mint az Android/iOS vonal. Szerintem mondjuk az Android a desktopokkal és az egész UI-al teljesen rossz úton jár, mert nem ergonómikus, az iOS pedig ma már azért elég elavult... Ezeket mondjuk még kifejthetném bővebben is, mi?! :)
A termék designról meg annyit, hogy a Nokiánál nagyon-nagyon jól tolják ezt, hogy a telefonnal ne egy drága kütyü érzeted legyen, hanem egészen humanoid legyen a cucc. Az N9-em is olyan, hogy jól esik használni, és tényleg, nem azt érzed, hogy egy marha drága kütyü van a kezedben, hanem azt, hogy a telefonod a tied, és ott van és rendelkezésre áll. Pont. Íves ez is, az iPhone 3 is, még is az iPhone 3 ronda ez pedig gyönyörű. Továbbmegyek: A 4, 5, 6-os iPhone-ok esztétikusak, de a designjuk igazából csak a Samsung-gal összevetve szép, mert letisztultabb annál, és geometrikusabb, nincs tele bugyuta idétlen ívekkel.
A Nokia termékdesignja abban nagyszerű, hogy nem öncélú erőfitogtatás, hanem a felhasználókhoz is köthető, és sokkal maradandóbb, mint az Apple termékeké, még ha ezzel sokan vitatkoznának is. (Például az X Opel Astra formaterve is sokkal jobb, mint egy Aston Martiné például, csak a nagy példányszám miatt ez nem annyira szembetűnő.)
Az Apple-lel kapcsolatosan le kellene kattanni lassan a Dieter Rahms-i örökségről, mert az az első iPodoknál még valódi párhuzam volt, ma már azonban csak egy üres, névleges kötés, ami magyarázatot kíván adni dolgokra. De egy ma Apple termék formaterve korántsem annyira forradalmi, mint egy régi Apple terméké vagy Nokia terméké...
A Nokia bukását az okozta, hogy a szoftverrel nem foglalkoztak, nagyjából semennyire. Nem tudom, hol nyilatkoztak erről a nagy bukó idején az illetékesek, hogy a szoftvert körülbelül annyira tartották fontosnak, mint a drivereket. Hajtsa meg valami a vasat, és kész, a többire tettek magasról. Pedig a cég mindig remek készülékeket gyártott, és OS-nek a Symbian sem lett volna rossz, ha más irányba mennek el vele, de rettenetes felhasználói élményt nyújtott.

Egyértelmű pedig, hogy az iPhone a UX révén verte meg a teljes mezőnyt. Emlékeztek még 2007-re, amikor megjelent? Mindenki döglött az iPhone-ért, pedig még nem voltak appok, még nem volt rá semmi, csak zenelejátszó, gmail, naptár meg maps. Ráadásul EDGE-es volt!

Lehet beszélni arról, hogy ez még nem "sztenderd", ez már csak a dolgok csűrése-csavarása. Tessék kitalálni jobbat, ami bizonyít a piacon... BS-ben a Nokia mindig fantasztikus volt, megfordultam pár rendezvényükön.
egészen szuggesztív videó, szeretnék lumia 920-at venni.

mondjuk, egy lumia 800 van a bal zsebemben (egy iphone 4 meg a jobban) és szeretem a lumia fogását az alapfunkcióit is nagyon bírom és tiszta szívből remélem, hogy beindul a win8 platform is és végre megint évente basz oda valamelyik platform