Google Glass: túllépni az okostelefon korszakon

Joshua Topolsky azon kevés szerencsés közé tartozik, akik már ma kipróbálhatták a Google Glass-t. Érdemes végigolvasni az egész postot. Akik rohannak, azoknak itt az 5 és fél perces videó: 

Több érdekes megállapítása is van a cikknek. Az egyik, amit a Google Glass termékigazgatója mond, hogy a technológia megszakítja, megzavarja a mindennapi életünket. Itt elsősorban az okostelefonokra gondol. És ilyen módon a Glass egyik fő előnyévé léphet elő, hogy post-smartphone korszakot nyit, amennyiben olyan technológiát ad az emberek kezébe... oh, wait. Már nem is a kezébe, hanem a szeme elé... Szóval, amivel kevesebbet kell bíbelődniük, mint egy telefonnal.

Topolskynak a legjobban az tetszik, hogy a keze segítsége nélkül tud olyan képeket és videókat készíteni a szemüveggel, amik a világot az ő perspektívájából örökítik meg. 

Ez jó olyan élethelyzetekben, mint amilyen a kocogás, autóvezetés, biciklizés vagy a kirándulás. És nem jó olyan helyzetekben, amikor a sima fotókészítésnél, útvonaltervezésnél, videócsetelésnél többet szeretnénk.

A Glass igazi gyengesége szerintem az, hogy az alkalmazások vezérlése leginkább hangalapú (és picit érintésalapú). Így lehetetlenné válik összetettebb feladatok elvégzése. Valószínűleg már egy email megírása és elküldése is szenvedéstelibb egy ilyen interfészen, mint egy okostelefonon. 

The natural language search works most of the time, but when it doesn’t, it can be confusing, leaving you with text results that seem like a dead-end. And Glass doesn’t always hear you correctly, or the pace it’s expecting you to speak at doesn’t line up with reality. I struggled repeatedly with Glass when issuing voice commands that seemed to come too fast for the device to interpret.

Ne feledjük, a hangvezérlés azt is jeletni, hogy egyszerű parancsokkal igen, de precíz műveletekkel nem tudjuk kezelni az eszközt. Nincs kurzor, nincs ujj, ami egy felületnek több értelmet adna mint egy nagy piros gomb. "Készíts fotót!" - ehhez nem kell különösebb felhasználói interfész. "Nyisd meg a fotót Lightroomban szerkesztésre!" Na ez már nem fog menni.

Ilyen szempontból számomra a Glass inkább egy androidosított GoPro szemüveg. De majd kiderül, hogy az augmented reality-ra épülő megoldások mennyire teszik szórakoztatóvá és hasznossá ezt az eszközt.

Az is igaz, hogy a Glass jelenleg wifi és tether módon kapja a netet. Vagyis továbbra is smartphone-nal lehet majd jól használni. És ha a lightroomos példát visszahozom, a Glass arra is jó, hogy delegáljunk feladatokat a mobiltelefonunknak vagy a laptopunknak. 

Hoppá! Akkor viszont a Glass nem is egy új interfész vagy média. Hanem a mi saját személyiségünk (közvetlenül a szemünkkel érzékelt, a fülünkkel hallott világunk) digitális rétege, amely formalizáltan segít kommunikálni a megszokott eszközeinkkel. A telefonunkkal vagy a számítógépünkkel. 

Maga a dizájn is erre a cyborg világra hajaz egy kicsit. Ami nekem speciel kevésbé jön be. Szívesebben hordanék egy szemüvegnek látszó szemüveget, mint egy hajpántnak látszó U alakú antennát. De persze ez csak a prototípus. És még nem volt a kezünkben.

Mint kiderült, már idén kapható lesz, ezerötszáz dollárért. Kb 330 ezer forint. Egy nagyon könnyű és finom eszköz, ami egy másik dimenzióba helyezi az egész digitális világot körülöttünk. Hamarosan kiderül, hogy a partneri megállapodások eredményeként tud-e olcsóbb lenni. (Szerintem olcsóbb lesz karácsonyig.)

Egy biztos: ki akarom próbálni. Minél hamarabb. VISOR for the blind!

Címkék: ui interfész technológia smartphone google glass google szemüveg
2013.02.22. 19:27. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ne beszéljünk augmented reality-ről, mert a szemüveg nem fog tudni a látott valóságra hozzáadott információt projektálni. Bár a google ezt sugallja. A szemed sarkában lesz a fix vetítési négyzet. Nem lesz forgalomra vetített útvonal, meg ilyenek. Ez egyelőre csak egy érdekes, bár pl. vezetéshez tényleg jól használható ötlet. Pl. bluetooth headset helyett.
Egy szélesebb okos-karórában lehetne integrálni a billentyűzetet és akkor már nincs akadály.
van rajta kamera, a kezed mozgasabol olyan interfacet csinalsz amilyet jonak latsz. Ultimate keyboard.
Nem gondolom, hogy egy ilyen eszköz kell, hogy tudjon bonyolultabb dolgokat. Nem hiszem, hogy a képet komolyabb editálásnak akarnád alávetni ezen a "kijelzőn".

A levélírás pedig csak annyira lesz nehézkes, amennyire a hangfelismerő rendszer béna. hosszabb, komolyabb emaileket egyébként sem hiszem, hogy jártadban-keltedben írsz meg, főleg nem hangvezérléssel, mikor más is hallhatja.

Ahogyan a Glass elszakad a kézben tartott nyomogatott kütyütől, úgy kell tudni a használat terén is elszakadni tőle - ha nem is teljesen, de másra lesz jó ez, mint a telefon/tablet.

Én pl a videózásban/fotózásban látok lehetőséget: ott a konyhablogom, és többek közt az tartott távol eddig a cideók készítésétől, vagy a fázisfotós receptektől, hogy macera lenne hova tenni a kamerát (nincs olyan hely, ami belát mindent, közben meg nem akarnám pakolászni), illetve könyékig maszatosan sem épp a fotógépet/telefont van kedvem nyomogatni.

Na meg jártamban kelltemben hányszor volt olyan, hogy hú, ezt de jó lett volna lefotózni, de mire előkaphattam volna, már mindegy volt.
Az, hogy valaki videókat készít az életéről, pont annyira érdekel, mint amilyen státuszokat post-ol a FB-ra. Ellenben zseniális pornófilmes eszköz.
A hangvezérlés privacy szempontból kicsit problémás. Nem biztos, hogy mindig szeretném, hogy a körülöttem állók hallják, hogy mit mondok a szemüvegnek.

Arról nem is szólva, hogy mondjuk egy zsúfolt metrón elég hülyén jön ki, ha hangosan beszélgetek a szemüvegemmel.
- A Bluetooth-os headsetek után újabb, még furcsább magukban beszélő emberekre számíthatunk :-)

- A szemüvegbe épített (rejtett) kamerák jelenleg csak engedéllyel vásárolhatók nálunk, kíváncsi leszek, hogy erre is vonatkozik-e majd a szabályozás. Másrészt kulturális kérdések is felmerülnek a nyilvános helyeken való fotós/videós használatával a korábbiakhoz képest.

- Egy nagyobb, érintő felületes gyűrűt tudnék még elképzelni hozzá diszkrét, egykezes kiegészítő vezérlésként (de az akkumulátort nehéz megoldani ekkora méretben)

- Vajon komolyabb használata hosszabb távon okozhat változásokat a szemben? (lehet időnként váltogatni kell a jobb és bal oldali viselést)

- Az eheti "győzz meg minket és fizess 1500 dollárt" tesztelőkeresés kicsit rombolta a G pozitív képét, új angol kifejezés is született: "Glassholes"..
Jó lesz ez, csak nem most, hanem majd 5 év múlva. Nekem például kifejezetten jól esne, ha a navi a szemüvegre vetítené az utat, ha egy előadáson anyagokat lehetne megosztani egymással, ha AugRealityként megjelölné épp a közeli boltot amiket keresek, stb...
Majd, ha beindul a verseny ezen a téren is, sokat fog fejlődni a dolog. Egyelőre inkább csak "különc játék".
@KZsuzsa: "Én pl a videózásban/fotózásban látok lehetőséget: ott a konyhablogo"

Ha a célod olyan felvételt készíteni a fózésról amitől 1mp alatt minden néző elokádja magát, akkor erre jó eszköz a fejedre rögzitett kamera. Folyamatos mozgás, minden fejmozdulat követése, garantál instant tengeribetegség.
+1 a pornónak

off
Ha már google. Nálatok minden rendben a youtubbal? Azt vettem észre, hogy ha beletekerek egy videóba sok másodperc eltelik mielőtt az adott részhez ugrik a video + nem tudoma kígyós játékot sem előhozni. (eddig töltés jelnél indítottam a fel gombbal)
end off