A #000 trónfosztása

Sokszor van, hogy meg akarok írni egy témát, de valahogy akkor épp nincs rá idő. Később meg már más lesz fontos, és inkább abból lesz írás. 

Az egyik ilyen téma, amiről még decemberben írt Angelday röviden és lényegretörően: a fekete szín trónfosztása. Egészen pontosan a #000000 feketéről beszélünk. 

Mindenekelőtt maximálisan osztom azt a nézetet, hogy a #000 használata az RGB világban nem csak azért természetellenes, mert ez a színárnyalat egyszerűen soha nem fordul elő a természetben. Hanem azért is, mert egy olyan hatást kelt, mintha inkább a szín hiányát jelölné, és nem "feketét", "sötétet" reprezentálna.

A négyszín (CYMK) világban a #000000 kódja a 75C 68Y 67M 90K. A nyomtatásban használatos fekete ugyanakkor nem ez, hanem sokkal inkább a 0C 0M 0Y 100K, ami RGB-ben #231f20:

cmyk_black.png

Használatos még a 70C 35M 40Y 100K (#000008),  40C 0M 0Y 100K (#001722), az 0C 40M 0Y 100K (#23000e). Legkevésbé pedig a 100C 100M 100Y 100K (#030000). (A nyomdász olvasók majd jól kiegészítik még a listát...)

A lényeg a "fekete" reprezentációja. Mint Ian Taylor is írja, az árnyékok sosem feketék. Sőt, a világban (és talán még az univerzumban sem) tudunk a "tökéletes sötétségre" példát mondani. De még közelítőt sem. A nyomtató sem tud "fényhiányt" nyomtatni. Csak nagyon sötét árnyalatú színeket.

RGB-ben a #000 egyszerűen elnyomja a környezetében használt árnyalatokat. Még akkor is, ha #fff fehér vagy #ff0000 vörös környezetben kellene működnie.

A tökéletes fekete mellett nem tud harmonikus lenni egy másik szín. Hiszen a tökéletes fényhiányban más szín nem létezhetne, csak a tökéletes sötétség. Ezért van az, hogy a fekete is "színes" kell, hogy legyen, ha színek mellett hasznljuk. Vörös tónusos meleg fekete, kék tónusos hideg fekete, szürkeárnyalat...

Valójában nagyon könnyen rááll a szemünk egy idő után arra, hogy ezt a problémát érzékeljük RGB környezetben. A #000 ormótlansága ahhoz szoktatja a szemünket, hogy a legharmonikusabb, legfinomabb színkezelésben is durva hibát, diszharmóniát, sőt: hiányt érezzünk.

És ez még akkor is így van, ha egyszín, komplementer, színhármas, színtriád palettáinknak nem része feltétlenül a "fekete". Pontosabban: a szürke valamelyik sötétebb árnyalata. Illetve a fehér, vagy a fehér valamelyik #fff-hez közeli állapota.

Röviden szólva: óvakodjunk a #000000 használatától. Ápoljuk kertjeinket!

Címkék: színséma webdizájn rgb fekete cymk fekete #000000
2013.03.01. 13:05. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez a cikk annyira józsis lett, h meg kellett néznem a szerzőt, nem vendégposzt-e.
@starsheep: Nagyon szép és kimerítő komment volt de a poszt lényegét szerintem félreértelmezted. Ugyanis a cikk (szerintem) a webdizájnban használatos gyakorlatra mutat rá, miszerint ha ott használunk feketét, az elnyom minden mást. Ez viszont teljesen így van, annyira domináns, hogy teljesen tönkreteszi az egész kinézetet.

Filmben természetesen törekszenek néha a mélyfeketére, mert ott van olyan helyzet, hogy szükség van rá (bár ott is ritkán)
Adalék a témához: festményeken a festők ugyancsak nem használnak fekete színt a fekete megjelenítéséhez, hanem mindenféle barnából, zöldből és kékből kevernek sötét színt, mert ahogy egy "mester" fogalmazott: a fekete egyszerűen "leesik" a vászonról a többi szín mellett.