A két Index

Na, most, hogy több, mint egy tucat nagyon jó újságíró/videós/szerkesztő felmondott az Indexben, hogy csatlakozzon Uj Péter projektjéhez, rágjuk át egy kicsit, hogy mi is történik itt. 

Nemrégiben beszélgettem fiatal indexes újságírókkal, akik arra panaszkodtak, hogy alig kezdtek el dolgozni a szerkesztőségben, máris mennek el a "régiek". Veszik ki a levegő a szerkesztőségből. És hát ki szeret a végjátékra odaérni...

Persze egyrészről lehetett arra számítani, hogy ha Uj Péter elkezdi a saját médiaprojektjét, akkor olyan embereket fog hívni magával, akiket jónak tart, akiket jól ismer, akikről elhiszi, hogy képesek egy fasza lapot építeni a nulláról. 

klapkaindex.png

Másrészről pedig azt gondolom, hogy a most az Indexben maradó újságíróknak (főként a fiataloknak) van egy nagy esélyük arra, hogy a "régiek", a "nagyok" nélkül, a saját ízlésükre és elképzeléseikre hagyatkozva építsenek fel valami tök újat. 

Persze mondhatnánk, hogy ez már az Internetto-Index korszakban sem sikerült az újjáalakult Internettónak. De azért azt is hozzá kell tenni, hogy az új internettósok sem csináltak rossz újságot. Csakhát az Index volt az új, az érdekes, és oda írtak azok az emberek, akik máshogyan gondolkodtak az újságírásról, mint előtte bárki Magyarországon. 

Én azt gondolom, hogy az Index várható meggyengülése egyrészt az Origónak adhat jó esélyeket. Másrészt az új korszakba lépő Indexnek is egy egyszeri esély arra, hogy radikálisan újrafogalmazza önmagát. Harmadrészt pedig semmi sem olyan izgalmas, mint amikor nagyon jó újságírók úgy döntenek, hogy valami újat csinálnak.

Senki nem gondolta volna, hogy amikor Joshua Topolskyék otthagyták az Engadgetet, képesek lesznek valami érdekeset, sikereset, jobbat, népszerűbbet csinálni, mint a trónjáról letaszíthatatlannak tűnő Engadget. Aztán lett a The Verge, és minden korábbinál jobb techújságot csinált ez a gárda.

Elképesztő, hogy ebben a témában lehetett újat mutatni a Techcrunch, Engadget, Gizmodo, Mashable szorításában. Topolsky egy okos, jó ízléssel és még jobb újságírói érzékkel megáldott ember. És amikor volt lehetősége és ereje újrakezdeni, oda is baszott az online tech médiának. Érdemes elolvasni a sztorit.

Most a magyar online médiában is elérkezett az odabaszások ideje.

update // Uj Péter a rádióban részletezi a terveit (.mp3)

Címkék: index új index uj péter index
2013.03.13. 12:30. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiváncsi leszek hogy a kétoldalas Index című korszakalkotó ötlet mikor megy a kukába...
Az UP -féle új laphoz átmenők vélhetően azt fogják csinálni, amit itt is. Pl. a Riszpekt ház alkotói valószínűleg megcsinálják ugyanazt, csak más néven. Vagyis a jó dolgokat átveszik, és melléjük próbálnak még más jót is tenni.

Az Index-nek lesz ebből a szempontból nehezebb lesz, mert jó tartalmakat elvesztenek, amit sokkal nehezebb pótolni, mint a másik oldalnak a meglevő, átvitt jó tartalmak mellé még passzintani valamit.
Nem arról van ennél az egész Index kiürítésnél szó, hogy a nagyfőnök kiadta az ukázt, hogy irány jobbra, és ez nem tetszett az ott dolgozóknak?
A nagy odabaszások közben azért ne felejtsük el, hogy a szűk magyar piacról van szó, a szűk magyar hirdetőkkel mint fő bevételi forrásokkal és az ő elvárásaikkal ami elég sokat befolyásol.

A "másféle újságírás" kapcsán az Index előtt (?) volt még talán a MaNcs, aminek stílusából elég sokat átvettek (a szubjektivitás mondjuk szerintem sokszor rontotta a minőséget). Az utóbbi években nekem az Origó már erősebbnek tűnt, több nagyobb, minőségibb, akár kényesebb témájú saját anyaggal.
Nagyon más most a helyzet, mint az Internetto - Index szakadáskor volt. Az Internetto akkor egy szellemi műhely volt, egy potenciális lehetőség, de 0 üzlet. Az Index indulásakor lényegében sem tőke, sem érdemi bevétel nem volt. Ennek megfelelően komoly politikai és gazdasági nyomás sem. Most az Index-szel szemben súlyos politikai és gazdasági elvárások vannak. UP magánpénzből csinál valamit, amiről nem lehet tudni, hogy pontosan mi lesz, de biztos, hogy előbb-utóbb vissza kell adnia a pénzt. A piac (potenciális hirdetők köre) nem duplázódik, hanem inkább szűkül. "Két Index" nem lehet egyszerre sikeres.
Úgy tűnik igen, eljött az odabaszások ideje.
De ez a politikai ujságírás kicsit ingoványos vonalnak tűnik.
UP ma beszélt a Klubrádióban az Indexről és az új oldaláról.

Itt lehet meghallgatni:

www.klubradio.hu/index.php?id=33

2. rész végefelé kezdődik, és átnyúlik a 3. rész elejébe
@ErEr: nekem az is elég lenne, ha egy netbookon meg lehetne nyitni bármilyen cikket fél perc alatt.
@rozsdamentes arcél: Hát ahogy elnézem az indexet, ilyet biztos nem mondta, ez egy teljesen balliberális portál