A Google végre büntetni fogja a lassú mobiloldalakat

A SEO-sok és webmesterek már tudják, de nem árt, ha mindenki más is tudatosítja magában, akinek köze van weboldalak, webes szolgáltatások üzemeltetéséhez, fejlesztéséhez: Matt Cutts hivatalosan is megerősítette, hogy a mobiloldalak esetében is fontos tényező lesz a rankelésben az oldal betöltődési ideje. Vagyis akinek lassú a mobilverziója, az hátrébb fog kerülni a Google releváns találati listáiban. És ezzel csökkeni fog a webszájt mobilról érkező organikus forgalma. 

A Google ezen felül figyelni fogja a rossz redirecteket is desktop és mobil verziók között, valamint a csak a mobilverzió esetében jelentkező hibára is ki lesznek élezve. Ők továbbra is azt tanácsolják, hogy reszponzív dizájnnal vegyék elejét a fejlesztők a desktop/mobil dualizmusból fakadó problémáknak.

Persze sok esetben nem jó megoldás a reszponzív dizájn mobilra. De aki a nehezebb utat járja, az mostantól legyen még körültekintőbb. Optimalizálás, tesztelés, új feature, optimalizálás, tesztelés, stb stb...

Termékfejlesztésnél is állandósulnia kell annak a szempontnak, hogy pusztán azért nem fogadunk el egy featureötletet vagy új felületi megoldást, mert az rossz hatással van az adott oldal kulcsfontosságú teljesítménymutatóira, például a betöltődés idejére.

A lényeg, hogy különös tekintettel kell lenni arra, hogy mobilon gyors és jól működő, a desktop verzióval szinkronban lévő oldalakat építsünk. 

Ugyan nem mobil, hanem desktop téma, de ilyesmikről szól mostanában a webfejlesztés: 

origovsindex.png

Az optimalizálást nem szabad megspórolni. Sem desktopon, pláne nem mobilon. Bár az optimalizálás sokszor nem látványos, viszont mindig mellé kell tenni a forgalomra gyakorolt közép- és hosszútávú hatásait. 

Kezdésnek nem árt megnézni a Google PageSpeed-del, hogy mobiloldalunkban mik látszanak a főbb hibáknak, gyengeségeknek. (URL-re keresés után a jobb felső sarokban váltsunk a Mobile menüpontra.)

Címkék: mobil seo oldalbetöltődés mobilon ranking factors mobile
2013.06.14. 14:10. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez az indexnek, és pl. a 444-nek is rossz hír. lassú, és rosszul megírt ezen oldalak mobil változata ... (index2? kinek kellett ez?)
@oolajtoo: Ezt az index2-t en se ertem. Kivancsi vagyok mas hasznalja-e, mert ennyi ido utan lehet le kene vonni a tanulsagot.

BTW titeket nem zavar az oldalak mobilverzioja? En szeretem mindenhol a desktop verziot latni de mostanaban egyre tobb hekkelest igenyel hogy permanensen csak azt lassam.
Sok helyen a mobil verzióból csomó dolgot kihagynak. Én is gyakran váltogatok vissza desktop verzióra.