Miért kell és miért nem kell az új iPhone C/S?

Tegnap az Apple meglépte azokat a dolgokat, amiket régóta vár tőlük a piac és a közönség. Egyben távolabb kerültek attól, hogy a következő korszakban innovátorai legyenek az okostelefon piacnak. Lássuk, miért. 

Színes iPhone-ok. Ez a bejelentés egyértelműen a kínai piacnak szólt. Ez az első alkalom, hogy az Apple Kínában is nulladik körben fogja piacra dobni az újgenerációs telefonjait. Másrészről nem véletlen, hogy az európaiak és amerikaiak idegenkednek ezektől a képektől: 

iphonec.png

Az idegenkedés pedig egyből vicceket is szül. Ez bizony nem nekünk szól.

Harmadrészt pedig a fiatalabb közönséget célozná az Apple a magához képest nyomott iPhone 5C árakkal. Persze, azt tegyük gyorsan hozzá, hogy az iPhone 5C egy műanyag vázas iPhone 5, és az ára korántsem olyan barátságos, mint a hasonló célközönségnek szánt androidos vagy windowsos telefonok. Bár két éves hűséggel 99 dollár, de érdemes figyelembe venni, hogy a független ár Amerikában is olyan 120 ezer forintnak megfelelő dollár lesz. Ez pedig, ha az androidos felhozatalt nézem, messze nem az olcsóbb kategória.

Az is igaz, hogy egy színes iPhone és egy alsó-közép kategóriás Android készülék nincs egy szinten hardveres vagy szoftveres tudásban. A középosztály tinijei örülhetnek ennek a terméknek leginkább. A kevésbé jól kereső szülők pedig vehetnek iPhone 4S-t a csemetéiknek. Amerikában két év hűséggel ingyen vihető lesz ez a telefon.

iPhone 5S. A legnagyobb csalódás, hogy az Apple továbbra sem merte növelni a készülék fizikai méretét. És hiába impozáns a hardveres fejlődés, az iPhone 5 kijelzőjének fizikai mérete ma már inkább a megmosolyognivaló kategória. 

Volt azonban megint két fontos előrelépés is...

Kamera. Minden évben kiderül, hogy az Apple rengeteget foglalkozik kutatásfejlesztés szinten is készülékei képrögzítő funkciójával - hardveresen és szoftveresen egyaránt. Engem idén is ez győzött meg a prezentációban a leginkább. Már az iPhone 5 már eleve a legjobb fotókat készítő telefon, hát még a nagyobb pixelekkel dolgozó, nagyobb rekesszel rendelkező, intelligens (értsd: az első használható) vakuval rendelkező, a szoftveres képfeldolgozásban is élen járó iPhone 5S. Egyetértek azokkal, akik szerint az Apple nem csak az egyik legjobb minőségű okostelefont állítja elő megint a piacnak, hanem az egyik legjobb zsebfényképezőgépet is

Biometrikus azonosítás. Ebben elvileg nincs semmi újdonság. A Lenovo gépeken sok-sok éve létezik például ez a fajta autentikálás. Ami miatt mégis előremutató a Touch ID névre keresztelt Apple-féle megoldás, az az, hogy az online fizetésre is egyből kiterjesztik. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a kutatásokból rendre kiderül: az online vásárlások egyik legnagyobb korlátja a felhasználók elmondása alapján, hogy nehézkesebbnek érzik a vásárlási folyamatot, a kis kijelző, a nem stabil működés, a hibakezelés, és eleve: a banki adatok telefonon történő megadása miatt. Ezeken mind segíthet egy ilyen valóban fájdalommentes fizetést ígérő megoldás. Ami ráadásul nagyon nagy biztonsággal képes is beazonosítani az egyedi felhasználót. 

Összességében én azt gondolom, hogy idén az Apple az ázsiai piacnak játszik. Ott tud még látványos növekedést elérni. És jövőre lesz kénytelen a nyugati embereknek felmutatni egy újabb kopernikuszi fordulatot. Legalább olyat, mint amilyen az iPad volt. De leginkább olyat, mint amilyen az első iPhone volt.

Igen, az Apple-t ez a fajta innováció definiálja. És nem a marketingvezérelt piacszerzés. Bármit is mondjanak újabban a fanboyok.

Végezetül: fogok-e venni iPhone-t végre? Továbbra sem. Ennek az egyik okda az oprendszer, ami szerintem már régen az Android mögött kullog, mind használhatóságban, mint funkciókban. Másrészt a Google alkalmazásainak támogatottsága is egyelőre sokkal jobb androidos készülékeken, mint iPhone-on.

Harmadrészt majdnem biztos vagyok benne, hogy az új Nexus telefon nem csak árban, de képességekben is jobb választás lesz idén. Nagykijelzős, gyors, a Google appokat ideálisan kezelő prémium készülékre számítok. És a Nexus 4 meggyőzött arról, hogy a Google képes minőségi okostelefont gyártani az aktuális partnercégével. Nem utolsó sorban: értelmes, telefonhoz illő, az én esztétikai érzékemnek megfelelő színe és anyaga lesz.

Címkék: iphone 5s iphone 5c android vagy iphone?
2013.09.11. 08:59. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"A legnagyobb csalódás, hogy az Apple továbbra sem merte növelni a készülék fizikai méretét" - Kész szerencse, hogy nem növelte, így még éppen kényelmesen használható _mobiltelefon_ méretű maradt és nem egy torz tabletszerűséget kell a fülemhez tartani ha épp telefonálok. Aki kitalálta a "nagy" telefonokat, az biztosan nem élt még soha a hétköznapokban, nem volt farmernadrágja átlag zsebmérettel...
@cadix: a galaxy note tulajdonosok tobbsege no a kornyezetemben. pedig azt gondolnank, hogy a noknek atlagban kisebb a tenyeruk, es egyaltalan nem bo gatyaban jarnak. de viszont nem szeretnek baszakodni a kis kijelzon, es van taskajuk. bingo.
akinek 4 inch folotti keszuleke van, az kirohogi az iphone fizikai meretet. es hat a premium kategoriaban az iphone juzereket leszamitva ma mar mindenkinek nagyobb keszuleke van. fact.
@hírbehozó: ezt teljesen elfogadom és megértem, de azt gondolom, hogy valós igény van a nevezzük így, kis méretű okostelefonra, vagy én vagyok túl konzervatív a méret tekintetében.
Egyet értek cadixel, nem gondolom hogy ez bátorság kérdése lenne. Kifejezetten nem vennék hatalmas telefont.
Kommunikálni elég 4 col, fogyasztani, játszani iPad. Bár megértem a Samsung tulajokat, hogy nagy telefont vesznek, használható tablet híján :)
Én Samsung tulaj vagyok, sőt Samsung tablet tulaj (amit jobban szeretek mint az iPademet), de én sem szeretem a nagy telefonokat. Az S2-őm a felső határon mozog. Jól teszi az Apple, hogy nem növel.
Azt én is kíváncsian várom, hogy az Apple elő tud-e rukkolni valami nagy dobással, vagy lemarad az innovációban. Végül is a nagy dobásokat nem lehet előre tervezni, tehát még bármi jöhet az elkövetkező években. Pl. azt el tudom képzelni, hogy az Apple fogja kihozni az első valóban használható órát.
Plusz:
Egyik legjobban használható mobil fényképező
Szintén az egyik legjobb mobil játékeszköz a legjobb ökoszisztémával

Negatív:
Bár nekem nem probléma, de a képernyő méretet tényleg lehetne módosítani, hogy ne ilyen hosszúkás legyen a display.
Ennek az oka inkább abban keresendő, hogy csak most kezd kialakulni egy rendes layout rendszer programozási szinten. Az új OS is ezt hivatott szorgalmazni rendszerszintű fontméret kezeléssel, erősen hajtanak mindenkit az autolayout irányába.
Nekem az az érzésem, hogy csak több lépésben tudják ezt meglépni, és igazán jövőre fogunk oda eljutni, hogy az Android-éval összemérhető eszköztár álljon rendelkezésre, és a programozók is elkezdjék azokat végre használni.
Első lépés volt megszabadulni az agyontextúrázott fejlesztői szokásoktól, ezt hozza is az új iOS.
Ha a fejlesztők is komolyan veszik az új fejlesztői API-kat, akkor juthatunk el oda, hogy nem esnek majd szét a 320x480-ra optimalizált appok egy esetleges új kijelzőméret esetén.

Persze korábbi fix méretnek is megvolt a maga előnye a korai iPhone-oknál, valahol az iphone 4 környékén kezdett inkább hátrány lenni. Abban az időben még minden Android eszeveszetten lag-olt, tehát jogos volt a limitáció, sokkal smoothabb volt az iPhone, viszont azóta már olyan CPU-kat raknak a telefonokba, hogy az Android-ot is elviszik, bár az igazi lagmentesség majdnem, hogy csak idén lett teljesen kiküszöbölve.

Szóval, rövid távon nagy előnynek, hosszú távon komoly hátránynak bizonyult.

Összességében hozták szerintem amit meg lehetett most lépni, és ezt a legjobb fényben próbálták prezentálni (ne akadjunk már fenn a marketing dumákon, meg a flamewarokon)
Nekem a legizgalmasabb az iBeacon, motion sensor, jönnek itt majd a killer appok sorban.

És szerintem az Android fanoknak is örülni kéne, mert ha az Apple be tud hozni a köztudatba új, használható technológiákat, akkor előbb utóbb minden gyártótól meg fogjuk ezeket kapni.
N4-el a kezemben, soha, de soha többé nem szeretnék 4 colos kijelzőt használni. bírtam egy darabig, akkor praktikusnak tűnt, de kb 3 nap után nevetségesen hat a 4.7" mellett ...
új technológiák ... pl. NFC ... mi lenne ha nem kellett volna a teljes google ökoszisztémának kivárnia azt, hogy a nagy A is meglépje, ahhoz hogy NFC fizetés ki legyen terjesztve észak-amerikán kívülre ... 3 éve várjuk, kész technológiával a google zsebében ... hm?
több mint két éve van iphone4-em, nagyon jól bírja, de kicsi szegény.

amikor kijött, volt pár napom játszani a HTC One X-el, kell az a hatalmas kiejlző.

a következő telefonnál két szempont lesz:
- minél nagyobb kijelző (mondjuk 4.7)
- LTE

mivel egy évet nem akarok várni, így szinte biztos, hogy nem iphone lesz.

itt jön be az érdekesség, hogy ha változik a szoftverkörnyezet, az ember rájön, hogy a barátaival eddig imessage groupüzenetekben beszélt, a zenéi az itunes match-el és iphone-al kerültek a fülébe.

a legtöbb szoftver azért megvan droidra is, ami kell.

mikor is jön az új google telefon?
Legjobb zsebfenykepezo? Kicsit onamitasnak erzem...
Nezzetek csak rá a Lumia telefonokra... ;)
Egyetértek a méretben, nekem ráadásul csak 4s van de az is boven eleg, nem pingpongozni akarok. Szép-szép a nagyobb, elismerem, de annyira nem vágyom rá. @longlong: a Lumia oké, hogy jó képet csinál, de masreszt még egy Instagram sincs rá...
Az iPhone esetében nehéz kérdés a képernyő méret, mivel mindig csak egyetlen aktuális modell van (illetve mostantól kettő, de képernyő méretben azonosak), így a lehető legtöbb vásárló ízlését el kell találni.

Nálam is 4" körül van az optimális méret. Nem szeretem ha túl nagy.

Mondjuk az iPhone 4 volt az utolsó olyan amiben még tényleg éreztem az innovációt. Az nagyot szólt, legalább akkorát, mint a legelső. Azóta csak kullog az Android mögött.

Mondjuk annyira nem is érdekel. Most is Androidos telefonom van (4.3") és Androidos táblagépem (7"). Pont jó ez így. Ha jönne egy 4.3" méretű iPhone ami tele van pakolva tényleg forradalmi újdonságokkal és nem csak a kötelező köröket futja, akkor elgondolkozom a visszaváltáson.
"Ez a bejelentés egyértelműen a kínai piacnak szólt"

Tévedés. 100.000 kínait kérdeztek meg és több, mint 90%-uk mondta azt, hogy az 5S-t venné, nem az 5C-t.
@speed: van instagram, de miért ez a fokmérője a kamera hardveres jóságának? :D

A képeket önmagamnak készítem, nem a megjelenési viszketegségem kielégítésének...
@hírbehozó:
Csak hogy legyen durva ellenvélemény, fogalmam sincs, milyen telefont veszek legközelebb, mert nekem már a 4" is túlzás. Gyakorlatilag amikor nem vezetek, normális méretű kijelző van mellettem, nem fogok a telefonon balf*szkodni. Az eredeti felhasználásra ill. vészmegoldásként meg teljesen jó a 3" is, cserébe kisebb és könnyebb az eszköz.
Nekem a 4" kijelzőjű készülékek is irreálisan nagyok, pláne, hogy két telefont vagyok kénytelen hordani.
Erre eljutottunk odáig, hogy a "mini" verziók is legalább 4"-osak? Agyrém. Miért nem lehet valóban kis méretű készülékeket kapni nem elavult hardverrel?
Lassan ott járunk, hogy újra Ericsson GH197 méretű eszközökkel lesz muszáj mászkálni...