Ne csak szoftvert, hardvert, eszközt is gyárts!

A kétezres évek közepén leginkább az ismeretségi háló kiaknázására tett kísérletek uralták a webfejlesztéses projekteket. Miután a Facebook ebben a témában a csúcsra tört, lehiggadtak a kedélyek. 

Aztán a kétezres évek második felében érkezett az okostelefon, és mindenki azt gondolta, hogy ezt a platformot kell uralnia, itt van az aranybánya. Csak ügyesen kell tudni csinálni. 

Minél többen foglalkoznak mobil app fejlesztéssel, anná nehezebb hatást elérni ezen a területen. De mi az új dolog? 

Egyre több olyan projekt jön létre, mely már nem csak szoftveres alapokon nyugszik. Előtérbe került a hardver, az az eszköz, mely valamit máshogyan csinál, mint egy laptop, egy táblagép vagy okostelefon. Másra jó. 

Az egyik nagyon jó példa erre a Nest két projektje: az okos thermosztát és az okos szénomonxid-figyelő eszköz. A másik nagyon jó példa maga a Google Glass, és persze a gombamód szaporodó okoskarórák. És bizonyos szempontból ide sorolható a Smart Vineyard is.

És most itt van egy félig-meddig magyar (és Kitchen Budapest gyökerű) projekt is ebben a témában: a Notch:

Én azt gondolom, hogy itt tényleg egy új mozgalomról van szó. És ha nem is biztos, hogy a fentebb felsorolt eszközök lesznek a következő évek világhódító kütyüjei, kétségtelenül érdekesebb projektek származnak abból, ha nem csak a szoftver próbáljik uralni, hanem magát a hardvert, az eszközt is a startup találja ki, tervezi meg, önti formába. 

Miként a Nest vagy a Notch példája is jól mutatja, olyan adatokat, adatcsoportokat nyerhetünk saját eszközökből, amire pusztán egy okostelefon sem képes. Másrészt teljes mértékben uraljuk is az adatokat, a működés folyamatát, a terméket. Nem vagyunk kiszolgáltatva annyira a nagy hardver- és szoftvergyártó cégeknek.

A hasonló kezdeményezések egyre több olyan szaktudást igényelnek, melyek nem a hagyományos informatikai területeket érintik. És ha a hagyományos backend és frontend szemléletet egy másik szakterület szempontrendszere egészíti ki, ott érdekes know-how, érdekes tudás, és végső soron: izgalmas termék lehet a végeredmény. 

Képzeljük csak el, hogy ha a Ustream nem csak a backend és a frontend oldalát próbálná meg megérteni a videóközvetítésnek, de egyben eszköz oldalon is megpróbálnák uralni ezt a folyamatot. Egy jobb céleszközben gondolkodva, mint amilyen külön egy GoPro kamera, egy okostelefon vagy egy Google Glass. 

Vagy ha a Prezi nem csak a core szoftverét csiszolgatná, hanem olyan interfészeket, eszközöket is tervezne a szoftveréhez, mely éppen ezen végtelen canvas szemlélet számára a legmegfelelőbb. Mondjuk egy smart projektort, smart clickerrel. Vagy valami tökéletesen mást. Valami nem triviális eszközt.

Nem más eszközökre, interfészekre optimalizálni folyton, hanem olyan eszközöket és interfészeket előállítani, melyek eleve a szoftverre optimalizáltak. Együtt terveződnek a szoftverrel.

Pont arról a szimbiózisról beszélünk, amit az Apple ural az iPhone és az iOS kölcsönhatásában. Vagy amit egy autógyártó cég is ural, amikor nem csak autót, de az autót működtető, menedzselő informatikát együtt tudja tervezni. 

Én el tudom képzelni, hogy lesz előbb-utóbb olyan kerékpárgyártó, babakocsigyártó, konyhai eszközöket gyártó, stb cég, mely felismerni, hogy ők igazából informatikai startupként is képesek lennének jobbá tenni a termékeiket, és végső soron a fogyasztóik életét is.

A Notch projekt egyébként ahhoz a HAXLR8R-höz tartozik, mely a babebe, a dustcloud, az everpurse, a palettegear, a petcube, a wearvigo és a wearpoint hardvereszközöknek is segít kilépni a világszínpadra.     

Címkék: nest okos eszközök notch movement hardver startup
2013.11.23. 10:01. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.