Wireframe szoftverektől a ceruzahegyezőig

palomino_blackwing_602.pngNagyjából két és fél éve kezdtem el megint papírt és ceruzát használni tervezésre. Főként wireframe-ek és mockupok tervezésére. De funkciólisták összeírására és végiggondolására is. 

Több oka van, amiért visszatértem a papírhoz és a ceruzához. Az egyik, hogy valahogy mindegyik wireframe készítő szoftver használatakor az volt az érzésem, hogy nem azt és nem úgy csinálom, ahogy kellene. Eltereli a figyelmem a funkciógazdagság, vagy épp a nem megfelelő funkciók. Kicsit olyan, mintha tervezne az ember, de valójában csak skiccel. Mégis, a szoftver által húzott vonalak már tervszerűek. Könnyen félrevisz ez a "majdnem dizájn" készítés.

A másik ok, hogy a papírlapokra rajzolgatás sokkal inkább segít abban, hogy végiggondoljam a vázlatokat, folyamatokat, mint a Balsamiq, az Axure, az OmniGraffle vagy épp a Wireframe.cc

A harmadik ok pedig, hogy a papírra vetett vázlatokhoz jobban hozzá tudnak szólni mások. Papírra skiccelni mindenki tud és szeret is. Egy OmniGraffle vagy Sketch, Photoshop fájllal már nehezebben boldolgulnak azok, akik nem használják ezeket a szoftvereket rendszeresen, viszont részt kell, hogy vegyenek a tervezés adott fázisaiban.

Negyedszerre pedig: slow movement... 

Kitartó kutatómunka eredményeként jutottam el a Palomino Blackwing sorozatáig. És egy ismerősöm segítségével be is szereztem pár csomaggal belőlük. A Blackwing 602 impozáns életútját minőségének köszönheti. Egy jó minőségű ceruza pedig megköveteli a tiszteletet és fegyelmet használójától. Másrészről egy nagyon kellemes tárgy is. És kellemes tárgyakat birtokolni jó. Hát még dolgozni velük...

Noteszek közül nyilvánvalóan az alapválasztás a Moleskine klasszikus Sketchbook Pocketja. Bár én lassan rászánom magam, hogy tegyek egy próbát a Field Notes-szal is. Főleg, hogy most indul az éves Colors előfizetés. Valamint itt vannak még a Fabio Ricci noteszek. Egy jó notesz, egy jó papír nyilván természetes társa egy jó ceruzának. De a lényeg mégis a tervezőeszköz. Esetünkben a ceruza.

Persze a legeslegszabadabb érzés egy akármilyen ceruzával egy akármilyen rajzlapra firkálni. A fenti márkákat igazából csak a műkedvelőknek linkelgettem be.

A ceruzarajzot kiegészítendő a 53-től vásárolható Pencil lehet még jó céleszköz. Amint módom lesz rá, ki fogom próbálni, és megírom a tapasztalataimat. Amúgy a Pencil épp az egyik legelső ceruzának a hangulatát akarja visszahozni. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy a digitális ceruzák akkor lesznek igazán hasznos eszközök, ha a hagyományos ceruza kecsességét, könnyedségét és finomságát is tudják majd hozni. 

ceruzak.png

A ceruzával készített vázlatok és drótvázak persze csak az első szakaszát adják a tevezésnek. Ideális esetben ezt követően Sketchben vagy Photoshopban készül el a digitális látványterv. Ezzel párhuzamosan pedig már történhet a prototípus készítése az adott platformon és programnyelveken.

De a gondolat a ceruza hegyén kell, hogy megszülessen.

Néhány link még:

Címkék: palomino blackwing 602 ceruza vázlat wireframe szoftver ux eszközök
2013.12.21. 20:16. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papírra firkálni nem más mint pazarlás. Ha még valami kreatív, látványos, vagy hasznos dolog készül papírból, azt elfogadom, de egyébként teljes mértékben papír ellenes vagyok.

Van fogalmatok, hogy az emberiség mennyi papírt használ el tök értelmetlen célokra, ezáltal mennyi fát pusztítanak el?

Minden kis jelentéktelen dologról több oldalt nyomtatnak, azt is minimum 3 példányban.
Ha csak azt nézem, hogy én mennyi felesleges papír kapok bizonyos forrásokból, már az szűrnyű.

Én megfogadtam, hogy más leszek. Nem használok papírt, ha csak nem feltétlen muszáj. Ugyan egy fecske nem csinál nyarat, de én legalább elmondhatom, hogy megtettem az első lépést.
@Blintux: tudod, hogy a pc alkatrészek alapanyagának bányászatakor, gyártásakor mennyire károsítják a környezetet? Na ezért skiccelek homokban egy lehullott fadarabbal.
@Blintux: Érdekes, tehát papírellenes vagy környezetvédelmi megfontolásból.
A valóság az, hogy ha sok papírt gyártunk fából, akkor sok erdőnk lesz. Az a papír, amit elhasználunk, évtizedekig élőfa volt, és csak évekig (vagy kevesebb ideig) papír. Ha bizonyos papírokat hosszú évekre megtartunk (könyvek), az sem baj, hiszen a széntartalma addig sem a légkörben van. Tehát ha sok fából gyártott papírt használunk, akkor sok erdőt kell telepítenünk, hogy legyen miből papírt gyártanunk. Melléktermékként pedig élvezhetjük a sok erdőnket. A folyamat ciklikus, ezért mindig sok erdőnk, és sok papírunk van.
Vagyis környezetvédőként a fából készült papír, és az erdőgazdálkodás mellett kell letenned a voksot.
+1

Pár éve újra vettem Rotringot 0,5 HB :) és pár vastagabb ceruzát, na meg filcet a kontúrozáshoz.

Időközben környezetem is követte példámat.
@Blintux: youtu.be/RRDSj62tlvQ

egyébként aki meg húst fogyaszt, azt még sokkal jobban pusztítja a környezetét, de legalább saját magát is ^^
@verkli: Ez akkor igaz, ha fenntartható gyártású papírt használsz. Akkor tényleg minden lap helyett ültetnek új fát.
De az ilyen papír drágább, és ezért még kevésbé használják...

Ugyanakkor az világos, hogy nem a skiccpapír pazarol, hanem az értelmetlen nyomtatás és a papír-alapú bürokrácia.

Én is papíron firkálva kezdek gondolkodni a dolgokon, mert gyorsabb és egyszerűbb, mint bármely program. De ez csak addig kell, míg a fejemben elő nem áll, hogy mit is akarok megvalósítani. Akkor viszont jöhet a számítógép.
Az én területemen nem kell füzet, nem kell jegyzettömb sem: havonta egyszer nyúlok a ceruzáért, és olyankor két A4-es nyomtatólap vagy egy A3-a használódik el. Nem ezen fog Föld összeroppanni.
De túldimenzionálni sem érdemes a dolgot: nem kell filozófia, hogy miért jó; nem kell összehasonlítgatni sem semmivel. Sőt, még sznobizálni sem kell: a papír+ceruza ugyanolyan eszköz, mint egy program, esetleg egy fényképezőgép, egy kalapács, vagy konyhakés. Akkor kell használni, amikor ez a legoptimálisabb eszköz az adott munkához. És olyat minőségűt, amilyen megéri hozzá. Oszt kész is. Miért kell a kérdést túllihegni?
@Papírzsepi: Nyilván sarkítottam, hogy a gondolat tisztán látható legyen. Sőt, a papírgyártás egyéb jelentős környezeti erőforrásigényét és a gyártás során okozott környezeti károkat sem vettem bele(víz, energia, mérgező anyagok használata, szállítás, stb.). Viszont nem számoltam a papírt kiváltó eszközök energiaigényével és környezetszennyezésével sem. Egyébként nem lihegjük túl, beszélgetünk.

érdekességként egy rövid és béna számolás, a papírt tüzifának tekintve:
papír fűtőértéke ~ 4KWh/kg
1 db A4 géppapír ~ 5g (200db/kg)
átlagos asztali PC teljesítménye ~ 200-300 Wh

vagyis: 1 db A4 papír ~ 20Wh
1 óra PC üzemeltetés 20-30 db A4 papír :)
@Blintux: Én veled értek egyet, ha tehetném, száműznék mindenféle papírt egy kilométeres környezetemből :)

Nem a fák miatt, hanem mert nem praktikus, nincs copy-paste, se CTRL+Z, se image -> canvas size ha véletlenül kiderülne menet közben, hogy kevés egy lapnyi terület. Ráadásul ha otthon felírnék valamit papírra, az nincs nálam ha épp a vonaton jut eszembe még egy ötlet. Ráadásul SSD-ről hamarabb betölt a Photoshop, mint amíg papírt és ceruzát találok, szóval még csak nem is gyorsabb.