Flipboardosodik a Facebook: jön a Paper app

Mike Matas, a Facebook terméktervezője beszélt a Verge-nek a február 3-án érkező appról. A feed ugyanaz, mint a normál Facebook nyitóoldalon, csak a reprezentáció más. 

Full screen képek, sok swipe és flip. Újságos élmény a mobilon. Igen, épp mint a Flipboard. Ezért kicsit vicces, hogy ez a Facebook Creative Lab első publikussá váló műhelymunkája.

Az biztos, hogy inkább üzleti oldalon merész lépés. Márcsak azért is, mert a Paper egyértelműen abba az irányba viszi a Facebook felhasználóit, hogy lehetőleg még többet tartózkodjanak a Facebookon belül. És minél kevesebbszer látogassanak el a linkeken keresztül más oldalakra. Más kérdés, hogy ha médiacég lennék, biztosan nem engedném be ide a tartalmamat egy az egyben. 

A jó hír viszont, hogy a Facebooknál is érzik, hogy a Twitter és a Facebook News Feed bizonyos szempontból nagyon hatékonytalan tartalomkínálás: túlságosan gyorsan pörögnek le a tartalmak. Igazából a Facebookon megforduló tartalomnak csak egy apró szeletével találkozunk. És ez alapvetően felhasználói felület probléma. 

Matasék a lassú dizájn filozófiát magukévá téve most azt a világot akarják egy kicsit becsempészni a mobilra, amit a Flipboard már behozott: a komótosabb tartalomfogyasztást. Vagy ahogy ő fogalmaz: azt az életérzést, ami a kiállításra látogató emberek sajátja, akik a kiállított képek előtt el-elidőznek néhány másodpercet. 

A Paper app-pal a Facebook szerintem valahogy azt is akarja állítani magáról, hogy náluk igenis létrejön elég minőségi kontent. Nem csak a cicás képek, a kisgyerekes poénvideók és a csetelő nyugdíjasok játszótere a fész

Na jó. Jövő héten meglátjuk, hogy mit tud ez az app. És ha érdemes, írok róla megint.

Címkék: flipboard facebook paper paper app
2014.01.30. 14:13. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez a "majd a fészbúk adja neked a híreket" akkora nagy baromság mint a főd - elnézést, de kijött. Egyik ismerősöm sem olvassa azokat a site-okat, amiket én, soha életbe nem fognak onnan nekem értelmeset linkelni, najó, talán nagy ritkán. Aki csak a fészbúkról tájékozódik, az nagyon csőlátású lesz. Főleg mióta ők választják meg nekem a tartalmat, azóta még jobban egyenlő a nullával. Ez az én véleményem, természetesen lehet vele vitatkozni :)
A lassú dizájnt sem kell túlzásba vinni. Itt például nagyon körülményesnek érzem, hogy egyenként kell végiglapozni a híreket. Mintha egy fát úgy tudnék csak megnézni, hogy egyenként megnézném a leveleit, és nem tudnék átugorni egy másik részletre.

Ha nem is 50 hírt kellene egyszerre mutatni, mint egy RSS olvasóban, de azért 5-ösével mondjuk lehetne. Az kicsit csökkentené ezt az erőltetett linearitást.
@goph-R: ez csak kényszerű optimalizáció a technikai jelenlegi korlátai miatt

Természetesen az lenne a korrekt ajánló rendszer, hogy ha mondjuk csillagászati témájú írásokat szívesen olvasgatsz, akkor a facebook végnézné az összes usert, kiválogatná, hogy ki olvas csillagászati cikkeket rendszeresen, megnézné, hogy ezek a userek mit tartanak minőségi tartalomnak, és ezekből ajánlana neked. És ugyanezt persze megcsinálná más témakörökre is, amit olvasgatsz.

De jelenleg nincs meg a számítási kapacitás,hogy az összes userre el tudják végezni ezt az összehasonlítást, összepárosítást, ezért marad az ajánlás az ismerősőktől, ami szuboptimális, mert attól, hogy valakit személyesen ismerek, még nem feltétlenül érdekel ugyanaz, mint őt.