Jön a megváltás a reszponzív dizájnban: picture element és srcset/sizes

Untitled-2.png

Ha a nagy platformok fejlesztői képtelenek uralni egy fontos problémakört, képtelenek hatékony megoldásokkal előállni, majd jön a közösség, és megoldja. A Responsive Images Community Group arra jött létre, hogy a reszponzív dizájnok korában az egyik legégetőbb problémára, a képkezelésre adjon hathatós megoldást.

A <picture> és srcset/sizes bevezetése végre egy okos megoldás arra, hogy htmlből lehessen kezelni a különféle kijelzőméretek, különféle felbontások kérdéskörét. A problémát nem csak az adja, hogy különféle felbontásokon és különféle képernyőméreteken kell megjeleníteni ugyanazt a képet, hanem az is, hogy különféle eszközök és felhasználók különféle adatátviteli preferenciákkal rendelkeznek (adatátviteli sebesség, adatátvitel költségessége). Illetve a képernyőarányok és layoutok változása portrait és landscape módban is más ás másfajta képkezelést igényel. Ezen provblémák uralása nélkül a képet használó reszponzív dizájnok nem nyújtanak jó élményt a felhasználók kisebb-nagyobb csoportjainak.

A részletes dokumentációt itt lehet elolvasni.

Illetve kötelező tananyag mindenkinek, aki webdizájnnal, frontend fejlesztéssel foglalkozik: Matt Steele összefoglalója a picture element létjogosultságáról és felhasználási lehetőségeiről:

 

Címkék: viewport reszponzív design reszponzív képek képkezelés html picture element srcset mediaquery
2014.07.04. 11:08. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.