Mit válasszunk Apple Watch helyett?

Én ugyan kis eséllyel fogok visszatérni a karóraviseléshez, viszont az Apple betörése az ékszerpiacra már érzékelteti a hatását. Nem, nem elsősorban a közepesen érdekes Pebble-re, FuelBand-re, vagy a még szörnyebb androidos "okosórákra" gondolok, hanem a következő három termékre. 

(Amúgy az Index épp ma közölt egy összehasonlító cikket okosórákról. Akit mégis a LED-kijelzős órák vonzanak, midenképpen fussa át. Illetve itt a Gizmodo nagy tesztje, amiből a Pebble Steel jön ki győztesen. Szomorú cikkek ezek.)

Withings Activité

A Withings szerintem sokkal jobban érzett rá erre a témára, mint mondjuk az Apple. Az órát meghagyták egy olyan ékszernek, amely valójában csak egy érzékelő periféria. A lényegi aktivitást pedig meghagyták a mobil appnak. Nem mellesleg egy finom, elegáns órát hordhatunk továbbra is, mindenféle giccses ikonokkal telehányt digitális kijelzők helyett. 

 

Instrmnt 01

Itt a tervezők egyszerűen lemondtak a digitális, okosórás tulajdonságokról, és egy teljesen minimalista, kizárólag az idő mutatására fókuszáló karórát hoztak össze. Még én is, aki sosem voltam egy nagy karóra viselő, szívesen hordanám ezt az ékszert. 

 

Aston Cain

Nagyon hasonlatos az előző termékhez. Annyi különbséggel, hogy megfizethető áron lehet hozzájutni az Aston Cain-hez. Szállítási költséggel együtt 90 brit fontért, vagyis nagyjából 36 ezer forintért vásárolhatjuk meg ezt a darabot.

Én azt gondolom, hogy ha egyáltalán lesz jövője az okosóráknak, azok biztosan sokkal jobban fognak hasonlítani felfogásban ahhoz az elegáns minimalizmushoz, amit egy csuklón hordott ékszertől mindig is elvártunk az elmúlt évszázadban. Ebben a koordinátarendszerben nekem az Apple-féle felülettervezési hozzáállás egyszerűen tévedésnek hat:

apple-watch-buttons-580-100.jpg

Az igazi baj az agyonzsúfolt interfészek mellett a LED-kijelzővel van szerintem. Amíg nem lesz tűéles színes e-ink, kapacitív réteggel, addig minden fém- és bőrszíjas órán ilyen hülyén fognak virítani a menük, mint az Apple Watch bemutató képeink. És az akksiidő sem lesz olyan impozáns, mint a cikk elején bemutatott karórák esetében.

Szóval szerintem egy karóra továbbra is két dologra jó: öltöztet és mutatja az időt. Valamint elfér benne pár szenzor, amik érdekes adatokat szolgáltathatnak az okostelefonunkra. Egyelőre eszünkbe ne jusson az "okos" részre koncentrálni, amikor az okosórák között válogatunk.

Címkék: smart watch apple watch Withings Activité Instrmnt 01 Aston Cain okosórák
2014.12.29. 11:47. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem értem. Az elsőnek még van valami értelme, bár nem más, mint egy óra és egy fitness érzékelő keveréke, de a másik kettő kutyaközönséges óra (ha jól látom), semmi közük nincs az okosórákhoz. Ilyen eddig is volt és lesz is.

Én meg pont fordítva vagyok: ha lesz olyan okosóra, amely megfizethető, legalább egy hétig kibírja és az okostelefonom alapinformációit meg tudom rajta nézni, akkor ilyenre befizetnék.
Ez még egy jó irány szerintem, bár az akkuidejéről nem tudok semmit ami fontos: youtu.be/ndycU_dUHNQ
Az Apple watch-hoz annyit hogy anno mindenki előre temette az iPad-et, aztán meg lehet nézni manapság mennyire magától értetődő a tablet léte.
az en casiomat nem kell sem tolteni, mert napelemes sem beallitani, mert radio vezerelt... mindent tud, es csak 300 euro...