Vadiúj iPhone 6 vagy szervizelt Nexus 5?

Nos, mint múltkor írta, elromlott a telefonom. Pár önsorsrontó telefonmentes nap után egy hétig egy céges iPhone 6-ot használtam. 

Az első napok leírhatatlan kínszenvedéssel teltek. Nem is elsősorban a készülék fizikai adottságai, hanem az azon futó oprendszer miatt. Az iOS 8 egyszerűen egy toldozott-foldozott átgondolatlanság. És ez akkor is meglepő volt számomra, ha amúgy - hivatásomból fakadóan - napi szinten dolgozom iOS-en. Is. 

Oprendszer

Az iOS 8 a gyakorló iPhone-használók számára csak azért nem tűnik annyira idegőrlően következetlen operációs rendszernek, mert hosszú évek alatt egyszerűen hozzászoktak, alkalmazkodtak ehhez a világhoz. Ami organikusan jön az Apple-től - például az ikonok mozgatásának logikája, a Settings lehetőségek labirintusa, az alkalmazásokban a nem egységes navigációs útvonalak, a vizuális nyelv következetlenségei - azon nyilván soha a büdös életben nem fognak változtatni.

Viszont amiket az Androidról lopkodtak el az elmúlt években, azok ha lehet, még rosszabb implementációk. A fentről lehúzható notificationök, illetve az alulról felnyitható gyorsmenü - melyből épp csak a settings gomb maradt ki - rendre rosszul strukturált, haszontalan felületek. De tényleg nem akarok többszáz elemes listát írni az összes nyomorúságáról. Tök fölösleges.

That isn’t to say iOS 8 is without fault — in fact, it feels like one of the buggiest, most unpolished versions of iOS in years. The Verge - iOS 8 review

Az Android is ilyesmi volt az első években. De szerencsére jött a Jellybean, majd a Lollipop. Ez volt az a két korszakos verzió, amik szerintem egyszerűen felnőtté tette ezt az oprendszert, és egyben maga mögött hagyta az iOS-t. Mára az Android mintaértékű egységes vizuális nyelven beszél, egyszerű és következetes logikai sémák mentén felépülő navigációs lehetőségekkel rendelkezik, gyors, folyamatos élményt nyújt. 

Ami viszont sokkal jobb, mint az Androidon, az az ujjlenyomatra feloldodó lock screen. Ezt az Androidnak kell lenyúlnia jövőre az Apple-től.

Appok

Érdekes módon csepeg át a kuszaság az IOS-es appokba. Látszik, hogy az átlag nagy webes cégek többet foglalkoznak az iOS-verzióikkal, mint az Androidosokkal. Ez néhol nagyon szép vizuális nyelveket és kulturált felhasználást eredményez. Nagyon remélem, hogy az Android platform lemaradása ezen a téren a Lollipoppal csökkenni fog. 

Készülék

Maga a telefon fizikai paraméterei nem rosszak. Tényleg örvendetes, hogy 2014-re az Apple is gyárt már értelmes méretű készülékeket. Szép, ahogyan minden kerek, finom és strapabíró. (Bár a home gomb hülye kattogó hangját nem bírom megszokni. Pont ugyanaz a gagyi hang, mint a Macbookok touchpadjén a kattanás.)

De alapvetően nincsenek illesztési problémák, és a törékeny üvegváz-hatás is a múltté. Nem lehet olyan stabilan egy kézben tartani, mint a Nexus 5-öt (figyeljük meg, ahogy egy kézzel tartáskor a kisujjunkkal támasztjuk meg a készüléket), de ezt leszámítva egy szép és szerethető telefon. 

Régebben írtam, hogy ha az Apple rászánja magát végre a nagyobb kijelzős készülékek gyártására, megfontolom, hogy ne váltsak-e mégis. Most megfontoltam. Kipróbáltam.

Azt gondolom, hogy sajnos én az iOS filozófiájával nem tudok könnyen barátkozni. A készülék fizikai tulajdonságaival már igen. Nagyon remélem, hogy a következő verzióra egy, a Lollipophoz hasonló, konzisztens verziót sikerül összetenniük. Ha így lesz, és mindeközben a Google elbénázza a következő Nexus verziót, akkor komolyan megfontolom majd a váltást.

According to a new report, Apple’s smartphones accounted for half of all smartphone activations in the U.S. in the quarter ending Dec. 31, 2014. This is yet another sign pointing to Apple’s iPhone 6 and iPhone 6 Plus taking center stage when the company announces its Q1 FY15 earnings next week on Jan. 27. Digitaltrends

Egyelőre azonban magabiztos vagyok: a Nexus 5 + Lollipop volt a kulturált, felvilágosult választás 2014-re. És az idei év első felére is. Hogy nem csak a levegőbe beszélek, és a véleményem megalapozott, azt a pénztárcámmal is demonstrálom.

Megérkezett ugyanis a szervizből az email: nyomtatott áramkört és a töltéshez szükséges áramkört is cserélni szükséges szerintük. 56 875 forintomba kerül. Kérdezték, hogy kérem-e a javításokat. Határozott igennel válaszoltam. Hétfőn megyek érte.

Note to self: költséghatékonyabb idejekorán megtanítani a gyereknek, hogy a telefon nem olyan strapabíró játék, mint a Duplo.

Címkék: iphone 6 nexus 5 ios 8
2015.01.25. 23:08. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

próbálj ki végre egy Microsoftos/Nokiás Lumiát (valami közép vagy felsőkategóriásat) és tetszeni fog.
A szavaiddal egyetértek, az érzéseim hasonlóak. Egy elírás van a cikkben, szerintem itt az Iphone-ra gondoltál, nem az Androidra:

"Ami viszont sokkal jobb, mint az Androidon, az az ujjlenyomatra feloldodó lock screen."
Érdekes a világ: Én pont fordítva jártam. Évek óta iPhone-om van, ősszel szervizbe kellett vinnem, addig vettem egy Nexus 5-öt. Nekem az volt kínszenvedés és logikátlanság. (A képernyőképeket kiterjesztés nélkül menti, átmásolás után kézzel kell hozzárakni a .png-t, az elvileg standard felső menühasználatot a Google sem követi, lásd Google Messenger...)
Aztán karácsonykor visszakaptam az iPhone-t, becseréltem egy 6-osra és azóta újra minden a helyén van. :)

Érdekes ugyanazt a szitut más szemszögből is "átérezni", köszi a cikket! :)
@Rum-cájsz: Ami viszont sokkal jobb, MINT az Androidon
@Lezo1981:
"(A képernyőképeket kiterjesztés nélkül menti, átmásolás után kézzel kell hozzárakni a .png-t".
Nyilván nem feltételezem, hogy hülye vagy,de ez biztosan nem stock működés.
Ami fura, hogy ez nem ébresztett benned gyanút? :))
@JoeHorseDick: Egészen biztos nem fog neki :) 5 éve használok WP-t, kicsit a fejlesztési részeihez is értek, szeretem az OS-t, de szerintem egy koncepcionálisan átgondolatlan, összedobott katyvasz. A Win10-el kicsit megváltozik a vizuális irány is, majd meglátjuk jó irányba-e... (legalább a lomha api-k és kiherélt .net-nek búcsút inthetünk, 1-2 év és lehet rá normális appokat is írni)
Kb ugyanezt érzem, ahányszor a kezembe kerül párom szifonja, vagy macbookja. Logikátlan, követhetetlen számomra.
végre valaki, aki ugyanugy érez az iOS iránt, mint én :D