GeoPortail: nem szűnő gondok

Bár pénteken nagy csinnadrattával, személyesen Jacques Chirac francia elnök vezényletével indut el a GeoPortail (a francia területekre részletes műholdképekkel rendelkező térképalkalmazás), azóta sem működik. A pénteki indulásnál egyből bediggelték az oldalt, s nyilván az egyéb helyekről érkező tömeges találatokat nem bírta kiszolgálni a rendszer.

Aztán valahogy egész hét végén nem sikerült optimális megoldást találni a problémára, így a mai napig hibaüzenet jelenik meg az oldalon. (A francia adófizetőknek 6 millió eurójába került ez a térképalkalmazás.)

Érdekes egyébként, hogy a Netvibes-roham idején, valamikor április közepén nem emlékszem, hogy egyszer is elérhetetlen volt az oldal. Merthogy az Alexa adatai szerint nem kellett volna sokkal nagyobb rohamot kibírnia a GeoPortailnak sem.

A másik probléma, ami mindenképpen gyengíti a GeoPortail kezdeti pozícióit is, hogy a spottereknek nem igazán ad alkalmat a francia katonai bázisok és egyéb védett objektumok megfigyelésére, viszont a Google Earthön ezt továbbra is megtehetjük. Lásd még a touloni katonai kikötőt vagy az avordi katonai bázison dekkoló AWACS-okat:


(spots via register)
Címkék: google netvibes térképalkalmazások
2006.06.26. 19:16. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mert nem hinném, hogy egy web akárhány pont nulla szolgáltatás úgy indulna, hogy jön az államelnök, és átvágja a szalagot.

Európában egyszerűen nincs meg a kultúrája annak, hogy figyelni kell az itt-ott spinoffként vagy csak úgy felbukkanó, üzletileg ígéretes technológiákat, és azokba - kockázatot vállalva - pénzt kell tenni. Úgy egyáltalán jóval kisebb a kockázatvállalás kultúrája, márpedig a web2 is kockázatos. Nem tudom, hogy be fog-e dőlni, de mondjuk nyugdíjalapot nem fektetnék web2 cégbe. Kockázati tőkét viszont igen.

Amíg ez meg nem jelenik, addig Európa csak klónozni fog, és az állam fogja egyre elviselhetetlenebb összegekért biztosítani a másodvonalbeli szolgáltatásokat, valami elbutult kollektivista jelszó hangoztatása mellett.
Az európai webkettes hozzáállásról - központi bizottságok által tervezett szolgáltatások - kb. ugyanezt gondolom, az EU egy nagyra nőtt kovácskálmán. Viszont itt az első bekezdés az persze irónikus.