A Google és az online közösségek

Vajon a Google tudatosan marad ki a webkettes szcéna közösségi szolgáltatásainak piacáról? Persze van neki Blogger és Orkut, de a blogszolgáltatás nem igazán közösségi, a közösségépítő szájt meg kifejezetten a haldoklás jeleit mutatja, és nem hallani arról, hogy a Google-nek komoly tervei lennének vele.

Ami hír volt az elmúlt időszakban ebben a témában, az az hogy a MySpace a keresőszolgáltatását szívesen odaadná valamelyik nagy keresőcégnek, így elképzelhetően a Google-nek is.

Nem mellékes adalék, hogy a MySpace tulaja, Ruppert Murdoch szerint egy éve, mikor a MySpace eladása volt terítéken a Google nem vette komolyan a dolgot, és inkább elállt a megvásárlástól, így lett az végül a Murdoch-birodalomé.

Joggal vetődik fel tehát a CNET újságírójában, Stefanie Olsenben a kérdés: a Google szándékosan marad ki a közösségi szolgáltatásokból vagy csak egyszerűen bénáznak?
According to Google, which responded via e-mail, the company is "committed" to social networking through Blogger, Google Video and Orkut. "Where it makes sense, Google continues to integrate its products to provide the best user experience possible, as with Gmail and Google Talk, for example," according to an unnamed spokesperson.
Ez egy kicsit mellébeszélés, és valószínűleg inkább annak a megszólalónak van igaza, aki szerint továbbra is az "információ" és nem az "emberek" a Google erőssége. Pozitívan: a Google továbbra is hacker/geek cég és nemannyira nagybetűs, színes webkettes közösségi szolgáltató. A megszólaló szakértők többsége szerint a Google nem is fog lépni a közösségi szolgáltatások felé. Mármint konkrétan a social network piac felé.

Ugyanakkor az látható, hogy a Google nagyon szívesen invesztál más webkettes startupokba. Például hisz a web office-ban, vagyis a Microsoft Office-jellegű irodai alkalmazások online változatában. Korábban már felvásárolta a Writely webes szövegszerkesztőt, majd lefejlesztette a Google Spreadsheets webes táblázatkezelőt, s a piacon sokan logikus lépésnek látnák, ha nemsokára megvennének vagy lefejlesztenének egy webes prezentációkészítőt is.

Nem csoda, hogy az utóbbi időben sok startup éppen webes prezentációkészítőben gondolkodik. Ott van a Zoho Show, vagy a Thumbstacks, s nemrégiben indult a Flash-alapú EmpressR is.

A Google web office-a szépen integrálódhat majd a Gmail alá, mely úgy tűnik, a Google core alkalmazásává növi ki magát. (Már inde integrálták a Google Calendart és a GTalkot is.) Lehet, hogy utolsó lépésben húznak majd be ide egy új Orkutot? Vagy addigra mindenki ráun a kapcsolatépítgetős szájtokra? Esetleg a Google szeretne megmaradni a "web szakértője", a "web éllovasa" szerepben?
Google would be smart to start thinking of social networks as infrastructure for other applications on their network as Yahoo has done. (David Hornik, venture capitalist at August Capital)
Címkék: google social network
2006.07.13. 17:03. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Van magyar, díjnyertes online prezentáció szerkesztő is. Tessék nem megfeledkezni róla. :) www.shaker.hu/ Nem tudom ez a felhajtás mennyire van az ő segítségükre, gondolom nem ők lesznek itt "A Prezentáció Készítő Oldal", de hátha nekik is kedvez ez az új keletű érdeklődés.
Ja, de fizetős. A többi meg ingyen van.