You Tube pite: a Time Warner is bejelentkezik egy szeletért [update1]

A Google tulajdonban került YouTube-ra egyre jobban haragszik a Time Warner. Természetesen szerzőjogi aggályai vannak a YouTube-bal szemben. Bár a Warner-vezérigazgató, Dick Parsons állítja, hogy a perrel fenyegetésnek semmi köze ahhoz, hogy a napokban a Google felvásárolta a YouTube-ot, azért érdemes megjegyezni, hogy a Time Warner is licitált a YouTube-ra, csak éppen alulmaradt.

A Google egyébként 5 százalékban tulajdonolja azt az AOL-t, melynek 95 százaléka éppen a Time Warneré. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a korábban Time Warner-tulajdonban lévő Warner Music már megállapodott a YouTube-bal videoklipjeik felhasználási feltételeiről.



A helyzet bár bonyolult, a Time Warner szándékai a YouTube befenyítésével egyértelműnek látszanak. Parsons ugyanis sietve leszögezte, hogy önmagában azzal nincs bajuk, sőt, szeretnék is ha tartalmaik megjelennének a YouTube-on, amennyiben tiszteletben tartják tulajdonosi jogaikat. Lefordítva: persze hogy kurva jó dolog, ha kint vannak a videóink a YouTube-on, mert kétszer annyi emberhez jutnak el. És milyen kafa lenne, ha ezen még keresnénk is néhány tízmilliárd dollárt.

Szintén idekívánkozik a MySpace tulajdonosának korábbi kifakadása, mely szerint a YouTube nagyrészt a MySpace-en élősködik. A helyet végülis érthető. A YouTube-on megjelent videótartalmakat mindenki magáénak érzi. Főként és jogosan a tartalom jogi tulajdonosai, akik persze hajlandóak lennének félrenézni egy vastagon megszabott jutalékmegállapodásért cserébe.

Kérdés persze, hogy ha a nagy cégek videótartalmaiért jutalékot fizet a YouTube, ugyan miért ne fizetne jutalékot az egyszeri felhasználónak is. Hiszen egy vicces házi videó éppen olyan státusszal rendelkezik, mint egy warneres videóklip.
Címkék: google youtube videómegosztók social network myspace aol
2006.10.13. 17:18. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nálam valamiért nem akarja elfogadni FF-ből a chaptát!!! Ha valaki tud rá megoldást, írjon!

Bocs HH, hogy ez offtopic.
Ugyanakkor szerintem annyiban kulonbozik a ketfajta tartalom, amennyiben egy kozossesgi alapon fejlesztett szoftver a cegestol. Az elobbi nem is var el anyagi ellenszolgaltatast, szamara az ellenszolgaltatas a nyilvanossag, mig a masodiknak mar a tartalom minosege,es a koltsegbefektetes miatt a penz a lenyeg.
Pairg: elfogadja az, csak engedelyezd a javascriptet, nekem is ez volt a gond.
Balu: sajnos nem volt letiltva. Hogy ez hogy lehet? Nah mindegy, azért köszi a tippet.
Ha lenne valami egyszerű any->flv konverter php-ra, kikerülve a natív ffmpg-et, bárki oda rakná a videóját ahová akarja.
Ja, de azért valahogy mindenki szereti oda rakni a videóját, ahol meg is nézik. Lehetőleg sokan.
Meg a blogját. Meg a zenéjét. Meg a kódját. Egy idő után a névnek van értéke. Akárhol is van.