Miért nem használják az újságírók a feedolvasókat?

Bár értelemszerűnek gondolnánk, hogy ha valakik, akkor az újságírók biztosan használnak feedolvasókat, hiszen nagy mennyiségű hírtartalmat kell követniük, ráadásul ma már nem elég naprakészség: percrekésznek kell lenni.

Ezzel együtt csak megerősíteni tudom Steve Safran tapasztalatait: a médiában dolgozók legalább olyan lassan adoptálják ezt az eszközt, mint a többi netező. Jó, kivételek is akadnak persze szép számmal. Meglepő módon az üdítő kivételek között van a Velvet is: felismerték a feedalapú hírfigyelés fontosságát. Úgy tűnik, hogy ők fontosnak tartják, hogy az MTI-n kívül is képben legyenek.

Sok más újságíró is használja persze ezeket az eszközöket, ugyanakkor meglepő módon - köztük sok technológiai témákkal foglalkozó - újságíró csak legyint, hogy ő azt ugyan soha ki nem próbálná.

A feeddel, és az rss-sel talán az a probléma, hogy nem sikerült jól és könnyedén kommunikálni a potenciális felhasználók felé, hogy mire is jó. Lévén a feedformátumokat, feedolvasókat de facto senki nem találta fel (nincs szabadalom alatt), hanem organikusan fejlődött ki a technológia, így felelőssé sem tehetünk senkit.

Mégis, azokban a munkakörökben, ahol hatványozott haszonnal jár a feedalapú tartalomfogyasztás, illenék elsajátítani végre ezt a végtelenül egyszerű alapokra épülő eszközt. Mert az milyen már, hogy az olvasók jóval előbb tudnak hírekről, mint az újságíró maga?

Címkék: média rss filozomatika feed
2007.01.23. 22:01. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyszerűen nem ismerik, azt hiszik sokan hogy ez valami misztikus tech dolog. Jó néhány ismerősöm az után szokott rá, hogy az én gépemnél egyedül maradt a Netvibessel. :)
újságírói munkához elsősorban a kulcsszóra szűrhető feedek hiányoznak. ilyet az indexen kívül gyakorlatilag senki nem szolgáltat.
mit kezdjen egy újságíró egy olyan feeddel, hogy "origó nagyvilág"?
Azért egyre több online feedszűrő szolgáltatás van, jelenleg sajna még egyik sem működőképes, de 2008. most már tényleg az RSS éve lesz.
Hmm... [indiszkret]HH: most mar tudjuk, Te az RSS-sel probalsz csajozni a szerkesztosegben :) Hajra Velvet! [/indiszkret]

Azer' a technoratival durvan lehet kulcsszora szurni, es nagyon sok meno blogger el is ebbol gyakorlatilag.

A dolog mogott talan az all, hogy az ujsagirok jelentos reszenek a szamitogep az a doboz, amivel lecsereltek az irogepuket 10 eve a muszakisok (tenyleg: tudtatok, hogy meg mindig lehet elektromos irogepet venni 30k-ert? MUHAHA), es egyebkent csip meg harap, plane ha vizes kezzel er hozza.

Az viszont tenyleg erdekes techujsagiro lehet, aki nem hasznalta soha, es nem is akarja, de azt megertem, aki az elso fusztralo "70 unread feed" utan elmenekult ,es meg nem nyugodott le annyira, hogy visszaterjen (en hanyszor kezdtem ujra? legalabb 5x)


aha. technocrati. kösz.
[indiszkret] a velvet érdeklődése kizárólag szakmai. btw a csajozáshoz már legalább egy deep-inside-apml kell így 2007-ben. [/indiszkret]
a feedolvasó okozta stresszről korábban már írtam én is. de ha valakinek egyszerűen kell a munkájához, akkor ezt be kell vállalni. az ember megtanul együtt élni a 200 ezer olvasatlan feed itemmel.
egyébként az segít, ha könyörtelenül irtjuk azokat a feedeket, amiket tényleg nem olvasunk. csak a legjobbak maradhatnak!
és persze nem árt megtalálni a kulcsszavas feedeket, meg a metafeedeket. az sokat segít. na majd egyszer megosztom az opml-emet, ha valakit érdekel. abból nyilván kiderülne, hogy én sem vagyok olyan öntudatos feedolvasó mint gondolni szeretném.

tematikus feedre még:
bajkonur.blog.hu/2007/01/17/hogyan_kovessunk_temakat_a_blogokon
idehaza én is úgy tudom, hogy csak az indexnek van kulcsszavas feedgenerátora.
odaát meg ugye a googlenewsnak és a yahoonewsnak. a kulcsszavasnál jobb lenne egyébként egy jól használható tagalapú feedgenerátor is. vágyálmok... a technorati egyébként tényeg jó a témában.
"Az rss-sel talán az a probléma, hogy nem sikerült jól és könnyedén kommunikálni a potenciális felhasználók felé, hogy mire is jó."
100%-ig egyetértek. De akor miért kerül bele ilyen mondat a ti RSS helpetekbe:
"Ma már a weboldalak maguk szolgáltatnak feedeket, vagyis olyan hírcsatornákat, melyek egyszerűsített formátumban kínálják az adott tartalmakat."
Ahhoz, hogy Magyarországon elterjedjen az RSS a következő szavak kéne elfelejteni: feed, feedolvasó, hírcsatorna
RSS egyszerűen: Egy olyan dolog, ami mindig jelzi neked, ha az oldal frissült. Így mindig tudni, fogod, hogy érdemes-e ellátogatni az adott oldalra. Szerintem.
A musorajanlo.hu-nak sokkal jobb a feedje a regisztrált felhasználóknak mint a kulcsszavas megadások: automatikusan szűri és minősiti a tartalmat. Ha meg nem tetszik amit küld, akkor az oldalon bele tudsz nyúlni.

A hírlevelükben azt írták, hogy fejlődik még a dolog. Érdemes követni, nekem elsőre benne lett a netvibes oldalamban.
Pedig szerintem az RSS az egyik legjobb és legfontosabb eszköz , időtakarékosság szempontjából is. Aról meg, hogy nem ismerik sokan az internetes média képviselői is tehetnek, nagy egészoldalas cikkeket, akár szemléltető videokat lehetett volna készíteni arról, hogy hogyan működik és hogy mire jó.
Dávid:
Mellékszál ugyan, de még finomítani kéne az rss definíciódon. Ha csak a frissülés jelzését tekintjük lényegesnek, akkor például a NOL feedje, ami csak egy linket és a címet küldi, és így használhatatlan szemét, tulajdonképpen jónak minősül. Inkább az asztalodra/böngésződbe jön a hír vonalat erősíteném.
Lenne egy kérdésem. Tudja valaki, hogyan lehetne automatikusan lementeni az rss-ek tartalmát egy file-ba?
Ha belegondolok ez egy egész elképesztő dolog. Egy újságíró cikke (ha csak előzetesként is) jóesetben az újság honlapján is megjelenik, és feed generálódik belőle. Tehát az újságíró is "generál" (helyesebben: a cikkéből generálnak) egy feedet, és ő még azt sem tudja mi az... .

Dávid: a "formátum" szót is bevenném az ismeretlen szavak listájába

Egyébként a nagyobb publicitás érdekében mi is tehetünk. Pl. megírhatnánk a "feed" szót, vagy bővíthetnénk a már meglévő "rss" (1.,2.), "atom", és "xml", "rdf" leírást a magyar wikiben. És mindezt közérthető nyelven!