Web 4.0... wtf?

Épp csak kezdődik egy kiterjedtebb párbeszéd a világ rejtett zugaiban a szemantikus webről (a.k.a. web 3.0), máris képesek egyes műhelyekben továbbgondolni azt, amiről ma csak nagyon halvány és homályos elképzeléseink vannak. Az okos, strukturált, dinamikus és sokkal kezelhetőbb adathalmazokból álló web előképe persze önmagában is van olyan izgalmas, hogy egyre többen kapcsolódjanak be ebbe az elsőre talán túl merésznek és utopisztikusnak tűnő diskurzusba.

A ZDNet legutóbb már nem is annyira a szemantikus web problémáival, hanem annak lehetséges következményeivel foglalkozik. A Web 4.0-ként hivatkozott Web OS egy valóban távlati, idealisztikus, naív jövőképet jelent. A témát kapargató Nova Spivack elképzelése szerint a verziószám a "Web" után valójában az internet tízéves korszakainak feleltethető meg. Az első korszak az ezredfordulón ért véget, a mostani pedig ebből következően még három évig lesz velünk. Eddigre kellene összekaparni a szemantikus web alapjait. (Számmisztikával vegyített modernitás-hit. A nyolcvanas években nem ezen sajnálkoztak a legtöbbet? Nem, dehogy, sőt.)

Ahogy ő írja, a Web 2.0 elsősorban a front-enden, a felhasználói élményen frissített. Érthető és logikus tehát, hogy a 3.0, vagyis a szemantikus web problémakörével a back-end felfrissítése van terítéken. Márha lehetséges ez egyáltalán. A Web 3.0 célkitűzései nagyon fontosak és alapvetőek: egy egységes, jobb, hatékonyabb nyelven "beszélő" internet alapvetően emelné meg a webes szolgáltatások színvonalát.

És merre tart mindez? Ha egy strukturáltabb, skálázhatóbb webünk lenne, azzal végre elszabadulhatna mindenkinek a fantáziája. Belénk épülő nanorobotok fürkészik gondolatainkat, és szolgálják ki igényeinket a hatalmas, strukturált adatbázisból, amit egykoron internetnek hívtunk. Hol egy hollywoodi forgatókönyvíró?



A Web OS-törekvések nem azért hibásak alapjaiban, mert nem értelmes dolog arról beszélni, hogy egy technológiai oldalról jobban összekapott webbel mi mindent is kezdhetnénk, hanem azért, mert a szemantikus web-elméletből éppen arra alapoz, ami tényleg inkább a sci-fi kategória.
The WebOS implies that machine intelligence has reached a point that the Internet becomes the planetary computer, a massive web of highly intelligent interactions.
Ugye maga az elnevezés, hogy "szemantikus" azt sejteti, hogy a gépek, amiken az adatok vannak egyszer csak maguktól is képesek leszen értelmes kapcsolatokat keresni az adatok között: hogy képesek lesznek értelmezni azt a strukturált és dinamikusan változó adathalmazt, ami maga az internet.

A mesterséges intelligencia-mítoszt persze elsősorban a szórakoztató ipar keltette életre: könyvek, filmek százai suttogják a fülünkbe, hogy a gépek igenis képesek az emberhez hasonlóan speciális preferenciák alapján értékelni és értelmezni az információkat. Sőt, mi több: képesek önálló, autonóm döntéseket is hozni és végrehajtani azokat.
...remembering trillions of facts accurately, searching quickly through vast databases, and downloading skills and knowledge...
Hogyan érzi magát, uram? - kérdezi tőlünk a számítógép 2029-ben. "Klasszul" - feleljük.  "Nem uram, ön ma levert, nem szeretne dolgozni, viszont szeretné elhitetni a munkatársaival, hogy klasszul érzi magát. Rövid tanakodás után arra jutottam, hogy önnek ma [ezt és ezt] kell tennie, hogy a lehető legoptimálisabb napot élje át a következő órákban."

És Will Smith fellázad, rombol, visszahozza a világba az emberi érzékenységet és kiszámíthatatlanságot.

A témában még:
Címkék: filozomatika
2007.02.15. 10:31. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sajnos, vagy nem sajnos, de nem mondhatom meg, hogy honnan tudom, de van olyan palm szeru gep, ami megmondja a hanglejtesed alapjan, hazudsz e, illetve hogy milyen lelkialapotban vagy, es igencsak hasznalatban van ez bizonyos teruleteken.
Ezzel az altalad irt parbeszedre celoztam. Bill bejelentese szerint a hangvezerelt OS-ekre fognak koncentralni fejleszteseik soran. Az altalam irt gep es a hangvezerelt OS-bol osszehozni az altalad irt parbeszedet nem egy nagy fantazia.
Mellesleg ha 20 eve azt mondod, hogy ma:
- hamarabb lehet megtudni a hireket a netrol, mint a tv-bol.
- a neten irsz/tarolsz dokumentumokat, osztasz meg.
- vezetek nelkul kommunikal autoddal - akar a lakasbol - a PC-d, IPod-od, wifi routered.
Soroljam meg? 20 eve vezetekes taviranyitoval mukodo Mitsubishi videolejatszon neztuk az alamondasos filmeket.
Ne legyel mar ilyen qrva peszimista, es hitetlen gyaur.:)
A mesterséges intelligencia kutatások, vajon elérték, vagy megközelítik már azt a szintet, amit mi elvárunk tőlük? (Az, hogy írnak egy programot, ami felszed egy-két adatot a webről, és azt elmezi, az nem nagy újdonság. Ez most csak a struktúra hiánya miatt nem megvalósítható.)
A mesterséges intelligencia kutatások, vajon elérték, vagy megközelítik már azt a szintet, amit mi elvárunk tőlük? (Az, hogy írnak egy programot, ami felszed egy-két adatot a webről, és azt elmezi, az nem nagy újdonság. Ez most csak a struktúra hiánya miatt nem megvalósítható.)
A szemantikus webbel nem lesznek szükségszerűen intelligensebbek a gépek... Ha egy rendszer összes ismeretanyagát jól kigondolt XML-ekből szedte össze, ne várjuk tőle, hogy majd bármilyen szövegből tanulni fog. A szemantikus web, ha megvalósul is, szerintem egyáltalán nem segítené elő az MI fejlesztéseket. Sőt. (Bár biztos jót tenne sok mindennek. És buzzwordnek sem rossz.)
Pairg: Mit várunk el az MI kutatásoktól? Ha web 4.0-t és egy, a világ összes információját raktározó aktatologatógépet, attól még messze van. Szerintem jobb célnak tűnik egy átlagos óvodás képességeinek megközelítése, amivel (sajnos) még mindig nem állunk sehogy. (Az aktatologatásra vannak jónak tűnő modelljeink, az óvodásokra ugyanez nem mondható el...)
Mindenenesetre 30 éven belül szerintem lesz már ilyesmi MI, ahonnan csak egy lépés a nanorobotos, örökéletes utópia. (Vagy a világvége, ízlés szerint. Én optimista vagyok.)

egy újabb kísérlet arra, hogy kikerüljük az MI-t, és megadjuk a hagyományos elveken alapuló programoknak azokat az információkat, amikkel intelligensebbnek tűnhetnek. Sok munkát igényel, de nem old meg mindent.
Szerintem az MI-t inkább az egyszerűség irányában kellene keresni.
Egyébként nem csoda, hogy nem sikerült még olyan intelligenciát alkotnunk, ami bármilyen szöveget megért, és kérdésekre válaszol... Ezek olyan feladatok, amik még nekünk sem egyértelműek.
Ha
Szerintem mehet ez a dolog. Miert olyan lila nektek? Beleirod jobban a cuccban hogy miaz, nem csak ugy hogy a borwser jol adja be. Jon a "mesterseges inteligencia" /de az egy szar google bot vagy feedreader vili? Nem 3CPO csoszog a laptopodhoz nyomkodni/ Elolvassa az extrat es beadja neked a kontentet amit kersz.. Vegulis metara is lehetne hasonlot, csak a poen pl ahogy microformats csinalja, hogy nem csak kontent hanem doksi tipus, meg minden jellemzoje a datanak letarolhato.. Hogy tobb munka lesz-e vele? Nana! De igy lesz faszabb.. /Emlekszem egy-ket eve rohogott mindenki a web 2.0-n is, jottek sorban a szarozo poenkodo siteok, aztan most meg nagyanyam is web 2.0-t fejleszt szal csak iizzi../
Minden jellemzője a datának? Ha az egészben tudsz keresni, akkor az nem a data maga? (Persze bekockíthatnánk a gondolkodásmódunkat annyira, hogy egyből xml-t toljunk fel, sőt abban gondolkozzunk... Biztos vannak, akiknek nem menne nehezen.)
Az az "MI" pedig, ami valami izé valami oldalon, ami áttermel bizonyos adatokat más adatokká, háát... Nem ilyenek fogják megváltoztatni a világot. Web 3.0 persze lehet, hogy lesz belőle.
(Amúgy bocs az előző commentért, nem így akart kinézni... :P)
Pont az a lenyeg, hogy nem a datara, henem annak 1 jellemzojere kell tudjal keresni. Data: Hétfő: Krumplifőzelék
Kedd: Brassoi

Ezt nem talalod meg csak Brassoi, Hetfo,Kedd, es kruplifozelek szinten

A cel: Hogy lejojjon ez "heti menu" keresésre... see?

De mivel az nincs benne az adatban hogy ez hetimenu, hogy kaja, hogy pl. junior etkezetes, erted nem lehet
MI-nek rájönni abból hogy krumplifőzelék..

ezt már érzed te is. Csak hogy oda lehet írni../microformats/

Pisz!
Egyébként szerintem ez az ezredfordulós web 2.0 váltás hülyeség, főleg hogy akkor most 2010-re várjuk a következő lépést. A szemantikus webhez meg előbb meg kéne fejteni a valós nyelvek és értelmezési technikák működését, és ezzel a nyelvészek még eléggé bajban vannak. :)