A tiszta ész blogja

Nagyon áttételesen, kerülőutakon jutottam el ehhez a témához. Kicsit érinti a múltkori gondolattérképes postot.

Jessica Hagy nem szokványosan gondol a világra. Igazi kísérletező. Ő magáról akart mesélni - szavak és képek/videók nélkül...

Azt vette a fejébe, hogy a blogját arra fogja használni, hogy letisztázza napi gondolatait. Amin épp jár az agya. Mi erre a legalkalmasabb? Hát a Venn-diagramok.

Ezek a logikai sémák, ábrák jelentik tehát a nyelvet, amivel Hagy kommunikál az olvasóival. Blogja, az Indexed, stílust teremtett, még akkor is, ha ez nem egy olyan blogolási forma, amit mindenki képes napi rendszerességgel gyakorlolni. Talán filozofikus, érzékeny és humoros Powerpoint-hívőknek és rutinos mindmappereknek ajánlott igazán.

Az Indexed ötletének gondolati frisseségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy két linzi filmes kísérleti videót készített erről a jelenségéről. Mi sem aktuálisabb abban a korban, mikor több prezentáció készül, mint kézirat.



Bár a kísérlet csúnya kudarcot vallott (az asszociatív gondolatmenetet nem sikerült logikusan ábrázolni diagramsorozaton), már önmagában a kudarc okai is érdekesek. A blog kapcsán megkerestük Jessicát...

Mi volt az indíttatás, ami miatt elkezdted az Indexed blogot?
Valahol olvastam, hogy "minden írónak blogot kell vezetnie", úgyhogy eldöntöttem, én is csinálok egyet. Nem gondoltam volna, hogy bárki is rátalál egyszer. Inkább csak az önéletrajzom lábjegyzetébe szántam.

Miért nem "normál" szöveges vagy fotóblogot indítottál?
Minden nap szövegeket írok, így a firkálgatás lett az, aminek segítségével ki tudok szabadulni a verbális struktúrából. Őszintén szólva, nagyon megnyugtat a rajzolgatás.

A munkádhoz vagy tanulmányaidhoz kapcsolódnak valamilyen szinten a Venn-diagramok?
Reklámszövegíróként dolgozom, úgyhogy egyáltalán nem, a munkámhoz nem kell sok matekolás.

Mennyi időt vesz igénybe egy gondolat diagrammá alakítása? Gyorsan megy így "írni" egy blogot?
Napközben rajzolgatok, és ezek közül néhány kerül be a blogba. Nagyjából 15-25 percet töltök a diagramok rajzolgatásával naponta.

Ismersz másokat, akik szintén diagramokban mesélik el történeteiket?
Sok ember használja az ábrákat arra, hogy unalmas "történeteket" meséljenek el, ami a napi munkájukhoz szükséges. Én ugyanezt csinálom, csak más a tárgya az ábráimnak.

Mit gondolsz a La Grande Projectről? Lehetséges ilyen komplex történeteket elmesélni diagramok és ábrák segítségével?
A Le Grande Project a blogomban található ábrákból merítette az ötletet. Én nem gondoltam arra, hogy az ábráim összefűzhetők vagy egymásba animálhatóak lennének, egészen addig, amíg a filmkészítők nem vették fel velem a kapcsolatot. Lenyűgözött, hogy a sok kis ábrából milyen kerek terméket lehet csinálni. Történet mesélni mindennel lehet. A képeskönyvek is szavak nélkül mesélnek. A programozók pedig kódokkal mesélik a maguk történeteit. A mosoly maga többet mondd el, mint sok szó. Az emberek beszélt és nem-beszélt nyelveken kommunikálnak egymással. A matematika, úgy tűnik, egy olyan nyelv, amit nagyon sokan megértenek. Ez a mi nyelvközi nyelvünk.
Címkék: blogok bloggerek mindmapping
2007.02.19. 11:45. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szuper ez a blog, fel is vettem a PostSecretes blog mellé, mint másik érdekes képblogot.

Néhány ábrát meg azt hiszem kinyomtatok és felrakom a falra. Vagy szórólapként osztogatom az embereknek, még nem tudom :)
Tényleg fantasztikus, köszi a tippet.:]