Joost-Viacom biznisz: útban a legális torrent felé?

A Viacom, vagyis az MTV, a Comedy Central és a Nickelodeon tévécsatornák tulajdonosa korábban már egyértelművé tette, hogy nem tetszik neki a YouTube-láz. Szeretnékontrollálni az online videófogyasztást.

Nemrégiben kifejezetten meg is fenyegette a Google-YouTube-ot, hogy vegyék le a videómegosztón található százezer viacomos felvételt. Közben a minap a Wall Street Journal arról írt, hogy a Viacom hajlandó összeállni a Joosttal (korábban: Venice Project).

A p2p alapokon nyugvó videómegosztó szoftver bár nagy és jó minőségű videók megosztására kiválóan alkalmas, mégis azért nem szokták kifejezetten YouTube-riválisnak tartani, mert nem engedi a felhasználóknak, hogy ők is megoszthassák videóikat.

A Joost-projekt jogtiszta akar maradni, és ehhez ki kell szorítania a felhasználókat a tartalomgenerálásból: inkább a médiavállalatok kegyeit keresi, hogy valóban jó minőségű és jogtiszta tartalmakat kínálhasson felhasználóinak. elsősorban a torrentszájtokkal szemben akar legális alternatívát nyújtani, s kevésbé konkurál a YouTube-szerű gyors és nagyobbrészt kontrollálatlan, felhasználói tartalomból építkező videómegosztókkal.

Mindebből az következik persze, hogy a YouTube-ra nem sok hatással lesz a Joost tartalmi gazdagodása. Ugyanakkor a kínálat még nem is olyan nagy, hogy a torrentszájtokról átszokhatnának a júzerek a Joostra. Akkor?
Címkék: videómegosztók joost
2007.02.20. 15:26. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

...Akkor passz. Pénzt akarnak kérni majd, ha meg akarok nézni egy Shakira-klipet? Vagy reklámokat nyomnak? A joost.com -ot böngészve inkább ez a valószínű. Akkor meg korai, még nem vagyunk rá érettek :-)
killer szövetség! ez az ami a videó-megosztó / peer-to-peer / IP-tv harcban kemény adukártya lesz. nos mit tesznek erre majd az ip-tévések? mostanában róluk nem nagyon hallani, se akvizíciós téren, se összeolvadásként... ők csak költik a pénzt a hálózatra, ami utána majd senkinek nem kell? mert ott a broadband level webTv...
Akkor? Simán lehet, hogy nem vagyok egyedül, ha azt mondom, hogy nem akarok fizetni a tévéért, és van netem és szeretném, hogy a tévéműsor akkor kezdődjön, amikor akarom, és youtube-val ellentétben teljes epizódokra és jó minőségre van igényem, teljes képernyős szórakoztatásra. Szerintem ez van, és szerintem nem lesz fizetős, ha meg esetleg igen, akkor az meg elenyésző lehet a díja bármilyen itthoni tévé szolgáltatóhoz képest. Ennyi.
pedig a wired cikkében vmi olyasmit lehet olvasni a sorok között, hogy hát nem éppen a youtube-féle modellt fogják követni. szóval még az is lehet, h fizetős lesz