Viselkedési szabályzat bloggereknek

Mindjárt az elején szeretném leszögezni, hogy mindenféle blogokat érintő szabályzatot merő hülyeségnek és ellenzendő dolognak tartok. Még ha maga Tim O'Reilly is terjeszt elő egyet. (Lásd még pollnernél.)
wait a second.. this is posted 7 days after April 1st... i don't get it?!?!?! (Calacanis)
A Kathy Sierra-ügy egyáltalán nem volt olyan veszélyes, mint az azt követő blogoszferik és média-hiszti. A reakció, hogy erre szabályozni kellene a netet, meg aztán végképp elfogadhatatlan fejlemény.

A blogok éppen azért népszerűek, mert azt a szabadságot adják meg a netezőnek, amit az internetnek mint eszmélynek tulajdonítani szeretünk. Azt írunk, azt publikálunk, amit csak akarunk.

Ha blogokban bűncselekmény történik, az épp olyan baj, mintha a virtuális vagy fizikai életünk más területén történik ugyanez. Nincs szükség külön önszabályozásra. A másik pedig, hogy a bloggerek igenis hozzá tudnak szokni ahhoz, hogy írásaikat olvassák is, és helyenként meglehetősen alpári vélemények is megjelennek reakció gyanánt.

A flémereket és trollokat irtani kell a kommentfelületekről, és persze nem árt ha kialakul egy közös kultúra/nyelv/kommunikációs norma blogger és olvasói között. Vagyis érzik, hogy ki meddig mehet el. A rosszindulatú, esetenként nettó pocskondiázást és gyűlöletet tartalmazó kommenteket minden jóérzésű blogger azonnak törli. Ez a módja ugyanis annak, hogy kordában lehessen tartani egy threadet.

Ezek a kívánalmak persze sokszor nem teljesülnek (emberek vagyunk), de ezzel együtt is, ha véletlenszerűen belekattintgatunk blogokba, többnyire meglepően kulturált környezetet és stílust találunk. És csak éppen annyi rosszindulatú, rosszakaró ember van, mint a fizikai világban. Ne várjunk el olyat a blogoszférától, ami a fizikai világban sem úgy működik. Idealisztikus virtuális falvak helyett egy realisztikus nagyvárosnak ésszerűbb képzelni a blogok összességét.

Sose írjunk alá viselkedési szabályzatokat.
Címkék: bloggerek filozomatika
2007.04.10. 19:39. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Re: "csak éppen annyi rosszindulatú, rosszakaró ember van, mint a fizikai világban"
Amennyire én ismerem a blogokat, nagyságrendileg kevesebb a rosszindulatú ember, mint a "való világban". Egyrészt nyilván a törlések miatt, másrészt a rosszakarók döntő többsége érzésem szerint nemhogy nem olvas blogokat, de talán olvasni sem tud, azaz nem is használja a netet. Ezért szeretem jobban ezt a "világot"...
a rosszakaró emberek hamar megunják, hogy vihar-a-biliben blogokat igyekezzenek tönkrevágni. minél többen olvassák a rosszakaró emberek hülyeségét, annál valószínűbb, hogy tartósan visszatérő, levakarhatatlan, valamint újabb és újabb rosszakaró emberek kommentelnek egy blogba. például az index homár nevű alblogjában nem kötötték regisztrációhoz a hozzászólásokat, ennek az lett az eredménye, hogy néhány ember minden új posthoz pár óra alatt a saját szórakoztatásukra generált 50-100 haszontalan, trágár, ismételgető kommentet.

a kommentelhető médiák tehát csak addig vannak biztonságban, amíg jelentéktelenek.
"This is an open, uncensored forum. We are not responsible for the comments of any poster, and when discussions get heated, crude language, insults and other "off color" comments may be encountered. Participate in this site at your own risk."

Oszt csokolom...
"Sose írjunk alá viselkedési szabályzatokat."

jó szabály.

;)
udi: szerintem is ez a normális hozzáállás, szerintem agyrém dolog a fórum / blog fenntartókat felelőssé tenni azért a tartalomért, amit a látogatók gyárthatnak... sajnos a németeknél precedenst teremtettek erre az agyrémre...
A németek szeretnek mindent akkurátusan agyonszabályozni. Pl. tudtommal ők vezették be a kötelező impresszumot minden weboldalnál. Tehát egy privát szájton is kötelező kiírni a tartalomért felelős adatait (sőt ezt minden aloldalról be is kell linkelni).
Jó kis ország az, de ... semmi sem tökéletes.
Elméletileg itthon is kötelező lenne impresszumot írni minden weboldalon...
"Bortonnel buntetendo az, aki embert, vagy embernek latszo lenyt ol szamitogepes jatekban" - Ezek utan, inkabb hagyjuk a nemeteket