Re: Fejlesztési központot telepítene Magyarországra a Google

Bár a Google továbbra sem nyilatkozik (igaz, nem is cáfolja), hogy fejlesztőközpontot szeretne telepíteni Magyarországra, miután megjelent a cikk, azóta csepegnek be az infomorzsák. A következő épp a napokban érkezett mailben. Állítólag ilyen példák voltak a titkos, több óráig tartó felvételin:
(...) Az egyik feladat például egy sztringben szavakat cserélő algoritmus volt, amit előbb szóban kellett elmondani, majd később papíron meg kellett írni hozzá a C kódot, meg kellett becsülni, hogy az algoritmus hány perc alatt cserél fel több millió szót.
 
A másik feladat, egy internetcímek használati statisztikáját elkészítő rendszer volt, aminek a HW-hátterét kellett megbecsülni. Az adatbázis-alapú megoldáshoz több mint száz csúcsszerver kellett. (A Google megoldása állítólag memóriában mindössze néhány gépet igényel.)

Volt olyan teszt ahol az auditor több programnyelvet ismert és a jelentkezőnek meg kellett mondani, melyikben mennyire jó. Aztán a legjobb hárommal kapcsolatban ott helyben kódokat irkált az auditor, amiről meg kellett mondani mit csinál, és fordítva: a jelentkezőnek kellett érdekes kódrészletet mutatni (állítólag senkinek nem sikerült megfogni az auditort).

A Google-nál tehát a léc elég magas.
Egyébként az elmúlt napokban több magyar fejlesztőcég emberével is beszélgettem. Mind azt kérdezték, hogy tényleg igaz-e a hír, hogy "elviszik a legjobb fejlesztőket". Tehát a fenyegetést igenis komolyan veszik. Vagy máshogy fogalmazva: tartanak a Google-től. Egyelőre úgy tűnik, minden alapjuk megvan rá.
Címkék: google dev
2007.04.27. 22:07. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én azért nem féltem a magyarországi felhozatalt programozókból, bármilyen kis ország vagyunk és bármilyen misztikus nagy hírneve van az öreg G-nek. :)
Csak jól járhatnak ha bevetnek egy magyar osztagot.
A "23 programnyelv" egyébként kicsit soknak hangzik, lehet különböző tájszólásokban is ismeri az auditor a létező nyelvek némelyikét.
Miért van az, hogy az index cikk után még amolyan bulvárhírnek tartottam a dolgot, most viszont elgondolkoztam azon, hogy akár igaz is lehet?
Ha jól tippelem, akkor mindenki különböző feladatokat kapott, más-más leosztásban. Szerintem nagyon jó eséllyel egyértelműen azonosíthatóvá válik így a forrás. Nem fél az e-mail írója, hogy nem fogják később szeretni?

Másik: nem csak a Google nyomul, a Morgan Stanley is pecabottal, meg zsíros csalival kapdossa a népet. Ha a Google önmagában még nem ad alapos okot a "fenyegetés tényére", így együtt... :)
Az idézett rész honnan van?
harzol: nem minden bulvár, ami annak látszik. ;)
Diszklémer: A feladatokat NEM a felvételizőktől tudtuk meg.

hozzászóló 2007.04.28. 09:17:53

Csak annyit, hogy BME informatika szakos sztenderdekhez képest ezek azért nem olyan halálosan nehéz feladatok (és vsz. ugyanez elmondható több magyar egyetem hasonló szakáról is).
Például az a kérdés, hogy mit csinál egy táblára/papírra felírt szemét kis kódrészlet, "mít ír ki?" néven sztenderd része volt a programozási nyelves vizsgáknak.
A Google egyébkét egyes külföldi blogok szerint azért megy rá az egzoltikus programnyelvek ismeretére, mert ezen lehet megfogni azt, hogy valaki szenvedélyes programozó-e, ugyanis az ilyenek hobbiból ismernek meg különleges, az iparban nem elterjedt, de állítólag csodálatos képességekkel rendelkező nyelveket (vö. "Python-paradox"). Szóval vsz. azért volt a sok programnyelv, meg a "mondd meg, mi előnyös ebben a nyelvben" feladat, hogy az elkötelezettséget tesztelje :)
www.google.com/jobs/ -t csekkolja vki rendszeresen, hátha. :P
Vámos Tibor (www.sztaki.hu/~vamos/vamoshun.htm) mondta el szerdán az OTDK informatikai és közgazdasági szekcióinak megnyitóján (193.6.4.187/otdk/), hogy az intézetéből két munkatársának egy cikkére figyelt fel a Google, és ez volt ami szerinte Magyarországra vonta a fiatal mamut figyelmét.
én jelenleg informatikus szakos hallgató vagyok egy budapesti egyetemen (nem elte, nem bme) és május elején lesz egy kisebb találkozó a végzősök számára pár infós céggel, akik bemutatják, hogy milyen karrier lehetőségek vannak a náluk. a résztvevők listája közepesen hosszú, de többek közt a google is szerepel rajta.

tehát tényleg jönnek :)
én jelenleg informatikus szakos hallgató vagyok egy budapesti egyetemen (nem elte, nem bme) és május elején lesz egy kisebb találkozó a végzősök számára pár infós céggel, akik bemutatják, hogy milyen karrier lehetőségek vannak a náluk. a résztvevők listája közepesen hosszú, de többek közt a google is szerepel rajta.

tehát tényleg jönnek :)
Kepler,
Meg lehet ra jelentkezni a talalkozora? Vagy csak oda kell tolni a kepedet? Esetleg pontos cimmel is tudnal szolgaltatni.
Azert vagyok nagyon kivancsi ra, mert megszeretnek bizonyosodni rola, hogy valoban ilyen kemeny a felveteli, vagy csak ilyeszgetes.

a casual teen 2007.04.28. 18:18:00

Kemenyebb :)
Én nem vagyok informatikus hallgató, de azt látom srácok, hogy ti igen csak térdre rogytatok a Gugli előtt. Valami hihetetlen csodavárás érzik a levegőben, komolyan mondom, amaerikai-nagybácsis kicsit az egész.

De érzem a súlyát, félre ne értsétek - kedves infósok, programolók - meg persze sejtem azt a vélhetően rengeteg nullát is a fizetési csekken sorakozni...

Mindazonáltal tényleg nincs olyan cég, ahová szívesebben menne egy programozó? Csak egy mamut? Őszinte érdeklődés.
Igazad van.
Magyarország még mindig kicsit a csodavárás országa, tényleg van egy ilyen hangulata.
Megvan még az emberekben a tisztelet az új és nagy dolgok iránt, mint amikor a falusi gyermek először utazik a nagyvárosba, gombóccal a torkában.
Mondjuk külföldi fórumokon is él a Google mítosza elég rendesen, a minap épp' egy román srác azzal építette az imidzsét, hogy felkérést kapott a Google-től, legyen sales manager majd Budapesten, de ő attól tart, hogy alkalmatlan a feladatra. Érkeztek a bíztató üzenetek tömkelegével, "ilyen lehetőséget csak egyszer kapsz, vállald el" ..., amikor udvariasan hangot adtam azon véleményemnek, hogy az igazságtartalma megkérdőjelezhető a történetnek, akkor hirtelen kihalt a thread.
Húha, hát remélem itt azért nem hal ki. Márcsak azért sem, mert egyáltalán nem mindegy, hogy elviszi-e a legjobb 200 hazai programozót a Google vagy sem. Nem csak a programozóknak nem mindegy, de a hazai fejlesztőcégeknek sem.
Igen, az átjött, hogy Te ebből a szempontból tartod érdekesnek a kérdést.
De miért lenne annyira egyértelmű a Google győzelme? A hazai fejlesztőcégek nem képesek versenybe szállni a Google által osztott fizetésekkel?
Szerintem a programozás olyan univerzális tevékenység, hogy a "legjobb" magyarországi (külföldi nyelven is beszélő) programozókért a magyar cégek nem csak a guglival versenyeznek, hanem mindenki mással, aki jó programozót keres.
Ebből a szempontból ez a fejlesztőközpont nem oszt, nem szoroz. Ez csak nekünk nagy hír.
Egyébként meg lehet, hogy a "legjobb" programozók már rég leléptek Londonba, Amerikába, Svájcba... (ki az a Charles Simonyi?)
Gyepmester: olvass kicsit utana kulfoldi programozok blogjain, hogy milyen is a guglinal dolgozni. Volt valahol valami nagyobb site-on (talan cnn vagy news.com) is cikk jopar fotoval az irodarol. Itt van nehany kep, de nem konkretan erre gondoltam: money.cnn.com/galleries/2007/fortune/0701/gallery.Googleplex_campus/index.html

Lehet, hogy neked nem mond semmit sem ez, sem az, ha elolvasol nehany beszamolot, de hidd el, nem hulyek a gugli alapitoi. POntosan tudjak, hogy mivel lehet a legjobbat kihozni a legjobb emberekbol. Erdekes munka, szakmai szabadsag, nem kell okorsegekkel foglalkozni (TPS reports - ha valaki latta az Irodai patkanyokat :) ), jo minosegu munkaeszkozok (mindenki kap egy laptopot, amit maga valaszthat meg, hogy milyen tipus legyen, plusz egy desktop gepet, amire szinten o valaszthatja meg azoprendszert), stb.

A 200 'legjobb' programozo elszivasahoz - ahogy idekell irja - tenyleg nem kell idejonniuk. Van Zurichben is egy fejlesztokozpontjuk, ott is dolgoznak magyarok. Nekem az utobbi fel evben ket kollegam is ott landolt. Az egyikuket speciel pont ugy talaltak meg, hogy felfigyeltek valami publikaciojara egy konferencian. (Es emiatt kicsit furcsan is hangzik a Vamos Tibor idezet, bar mi nem alapkutatunk, a SZTAKIbol nyilvan sokkal komolyabb publikacio kerult a kezukbe.)

Egyebkent a gugli felveteli tenyleg eleg komoly, ha kulfoldre mesz, akkor elso korben telefonos _szakmai_ interju van, aztan szemelyes (amit termeszetesen all a ceg), ott valami 7 emberrel beszelsz, kik aztan kozosen valasztanak a jeloltekbol. Eleg raavsz kerdeseik vannak (amiket en hallottam), de valoban nem kell zseninek lenni, 'csak' jonak. De azert ez boven kemenyebb kitetel, mint amivel a legtobb hazai (vagy akar kulfoldi) ceghez be lehet kerulni.