MySpace + Photobucket = ?

Kábé 250 millió dollárért (~45 milliárd forintért) vásárolta meg a MySpace tulajdonosa a 36-41 millió regisztrált felhasználóval büszkélkedő Photobucketet. (Népszerű multimédiamegosztó szolgáltatásról beszélünk, mely nem közösséget épít, hanem inkább eszközt ad a felhasználó kezébe, hogy az megoszthassa képeit, videóit másokkal, más oldalakon. Például a MySpace-en.)

A hír nem meglepő azoknak, akik felfigyeltek az elmúlt hónapok, talán évek egyik érdekes felvásárlási gyakorlatára.

Tudni lehetett, hogy a Photobucket tulajdonosai el szeretnék adni a szolgáltatást (relatíve kevés bevétel, magas fenntartási költség), melyet valójában a MySpace felhasználói tettek naggyá, azzal, hogy kilószámra linkelték be a photobucketes képeket MySpace-oldalaikba, és így nem meglepően havonta 17 millió egyedi látogatást vittek a Photobucketnek a MySpace-től.

A MySpace képtartalmának 73 százaléka a Photobucketen hostolódik. Ebből már látható, hogy a két webes szolgáltatás között nagyon erős szinergia alakult ki. Összenőttek, ha tetszik. És ebből vagy szakításnak, vagy házasságnak kellett lennie.
 
Nemrégiben a MySpace bannolta is a photobuckes hivatkozásokat az oldalain. Nem, nem azért, mert akkora veszélyt jelentettek az elszipkázott oldalletöltések/egyedi látogatások. Hanem azért, hogy párbeszéd jöjjön létre a két cég között, és a MySpace tulajdonosának is legyen egy erős tárgyalási alapja. És lőn, a MySpace váratlanul ismét beengedte a Photobucketet.

A tárgyalások hamar a felvásárlás felé tolódtak, és a ma esti hírek szerint immár tényként kezelhető, hogy a Photobucket végül gazdag tulajdonoshoz került, vagyis fennmarad. Sőt.

(Egyes értelmezések szerint a Viacom médiavállalat is azért perelte be egymilliárd dollárra a Google-t, hogy kvázi felkínálja magát megvásárlásra. Nem tudom, de így a mai hírek fényében azért ennek is adjunk egy százalékot. Még akkor is ha az MTV zenecsatorna és a YouTube között nem szinergia, hanem háború dúl. A fiatalok millióiért.)
Címkék: myspace photobucket
2007.05.07. 22:02. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemsemmi az utobbi idoben letrejott felvasarlasok, vajon keszul a masodik dotkom lufi?
Én nem hinném, ha jól tudom akkor az első azért következett be mert mindent megvettek, mindenbe befektettek aminek egy kis köze is volt a nethez, az se volt gond, hogy ha semmise volt még kész belőle.
Most viszont bejáratott, népszerű szolgáltatások, weboldalak cserélnek gazdát.
Szerintem ez a rengeteg felvásárlás azt jelzi, hogy a net egyre fontosabb, értékesebb.
Javítsatok ki ha tévednék
Nem. Én például egyetértek. Itt valódi felhasználókról beszélünk, és nem arról, hogy ötleteket értékelnek fel százmillió dollárokra. Az igaz, hogy az it piac ingatag, de azért a MySpace esetében százmillió felhasználót nem lehet fillérekért adni. Van-e ennél nagyobb marketinghatalom a világon, dobnám vissza a labdát a fanyalgóknak. Ha nincs, akkor ehhez mérten gondolkodjunk az árazáskor is.
A MySpace nem a Google-höz tartozik? Nekik meg ott van a YouTube, a Google Videos, meg a Picasa Web Albums.. Kellet még egy Photobucket is a listára? :D
Nem, a MySpace a NewsCorp médiavállalaté. Az igaz, hogy a Google is licitált rá anno, de végül a NewsCorp vitte el. A MySpace-en kint van a Google keresője, mert a két cég megállapodott, ha jól emlékszem 900 millió dollárért arról, hogy a Google szolgáltatja a keresést a MySpace oldalain. Egyébként meg komoly feszkó van a két cég között a Google-tulajdonban lévő YouTube kontra MySpace miatt. Írtunk róla többször. Keresd a MySpace vagy a YouTube címke alatt.
Nem anyalognek nagyon, de ne elejtsuk el, hogy a(z elso:) ) dotkom bukta elott azert nagyon hasonlo volt a hangulat: itt az uj gazdasag (na ezt talan ma nem mondjak), csak kell egy nepszeru szolgaltatas, ami bevonzza a juzeeket, aztan majd abbol _valahogy_ penzt csinal valaki (nem a startup, mert az elpasszolja a szolgaltatast a felhasznalokkal egyutt). Tehat az allitas az volt, mint ma: a sok felhasznalo az ertekes, csak epp azt nenm tudta senki, hogy hogy lehet belole penzt csinalni.

Es azert lassuk be, hogy ma is hasonlo a helyzet: a sok ingyen szolgaltatast nyujto startupnak nem nagyon van mas uzleti terve, mint hogy majd felvasarolja valaki. Megis mibol elt volna meg mondjuk a Flickr?

Persze lehet azt mondani, hogy azert az elmult 7-8 evben drasztikusan nott az internet penetracio (hanyunk anyukajanak, baratnojenek, tanaranak, stb. volt akkor hozzaferese?), es a joleti allamokban azert mar valoban elerheto a fogyasztok jelentos resze a neten keresztul. Raadasul ezek a fogyasztok a TVzessel toltott ido rovasara neteznek, szoval nemi remenye azert van a nagyra noni kepes szolgaltatasoknak, hogy majd jol eltartja oket a sok birka reklamozo, aki most a kertv-ket penzeli.
Alapvetoen senkinek nem lenne jo ha jonnek a dl2 de azert tettem fel a kerdest mert a jovo zaloga a folyamatos fejlodes, namarmost van ezeknek a siteoknak hova fejlodni?

Mert mindenkinek van flickr, photobucket es sorolhatnam meg milyen accountja, de teljesen biztos vagyok benne, hogy ebbol csak egy az amibe penzt is fektet, magyar extra szolgaltatasokat vesz. Jo ez amerikaban nem penz, hogy bedobok mindegyik sitera x dolcsit es 1 evig jo, de ez a vilag tobb felen nem eppen ilyen egyszeru.

Vagyis akkor a siteok tudnak vajon fejlodni? Nezzuk az iwiw esetet, mekkora dirr-durr volt, webketto meg minden lesz itt kanaan, es hova fejlodott? Nem nagyon fejlodott tovabb, inkabb csak rancfelvarras volt.

Rendben nem akarom hasonlitani az itthoni allapotokat a tolunk fejlettebb gazdasaghoz es korulmenyeket, de van lehetoseg a fejlodesre? Van lehetoseg az olyan merteku fejlodesre ami behozza befektetest?

Persze a valasz igen, hiszen ekkora penzeket nem nyomnak bele ha nincs elotte elemzes de az elemzes egy dolog es a valosag meg egy masik. Hiszen a youtube megvasarlasa is mekkora poen volt, most meg szovetkeznek ellene jogi uton. Ez benne volt vajon a google elemzeseibe? Tuti nem.
TechCrunch-on felvetették,h akkora az átfedés a userek között, hogy egyáltalán nem érte meg a MySpace-nek ez a biznisz, úgyhogy vsz. itt vmi más lehet a háttérben, egyfajta stratégiai lépés inkább
A myspace és a photobucket meg az összes már befutott web2 oldal olyan stabil és nagy forgalmat tudhat magának, ami bőven megéri az esetleges kockázatokat is.
(Google a pereket is belekalkulálta, nem akkora idióták, hogy ezt kifelejtsék).

Az IWIW meg lehet olyan amilyen, akkor is a legforgalmasabb magyar oldal (lesz is, minőségtől függetlenül).