Egyszerű videószerkesztők asztalon és a weben

A videómegosztó szájtok egyre népszerűbbek, ám a felkerülő tartalmakat továbbra is egy viszonylag szűk réteg állítja elő. A többség csak nézegeti, esetleg remixeli, újrafeltölti mások videóit. Pedig ma már rengeteg, egyszerű lehetőség áll rendelkezésre, ha saját felvételeinket szeretnénk gyorsan és egyszerűen megszerkeszteni és publikálni.

1. Ha normál, kamerával rögzített felvételünket akarjuk megvágni, általában a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldásnak a Windows Movie Maker tűnik, hiszen ez a szoftver minden XP-n megtalálható, ingyenes, egyszerű a kezelőfelülete, és sok alapszintű szolgáltatást nyújt: effektek, külön hangkezelés, fájlméret, tömörítés kezelése.

Egyre népszerűbb a zenei aláfestésre rápakolt képgaléria is, amit videóként szoktak feltölteni a különböző szájtokra. A WMM erre is képes. Macianok alapszinten az iMovie-val szerkesztgetik a videóikat.

Az asztali szoftverek gyorsak, a webesek viszont könnyen hozzáférhetőek, és néhány közösségi funkcióval is rendelkeznek. Például mások videóit is tudjuk remixelni egyes szolgáltatásokban.

Itt van az EyeSpot, mely alapszintű mixelési, vágási lehetőségeket biztosít webes környezetben. Egyből a telefonunkról, mms-ben is tudunk képet küldeni az EyeSpotra. A webes alkalmazás meglehetősen egyszerű, és nem is biztos hogy a legjobb választás gyors videószerkesztésre, de egy próbát megér.



A Jumpcat is hasonló szolgáltatás, ám itt már hangalámondás is van. Szintén egy picit más a MotionBox. Ez a webes videószerkesztő program arra jó, hogy egy adott videón belül külön részeket is meg tudunk jelölni, fel tudunk címkézni. Végezetül pedig a Photobucketet kell még megemlítenünk. Nem csak azért, mert talán a legnépszerűbb webes kép- és videószerkesztő alkalmazás, hanem azért is, mert valóban könnyű és egyszerű használni.



Persze vannak ennél sokkal szofisztikáltabb megoldások is. Az Index videós stábja például Adobe Premiere-t használ. De aki nem szeretne nagyon sok százezer forintot kifizetni egy vágóprogramért, az rá se keressen a Google-ban.

2. Vágóprogramra tehát akkor van szükségünk, ha saját videót akarunk szerkeszteni. A másik tipikus helyzet, amikor a webkamera képéből akarunk videót csinálni. Ugye a YouTube például külön támogatja is a közvetlen webkamera-felvételt. Az úgynevezett Quick Capture funkcióról van szó.

Ha már a webkameránál tartunk. Vicces kipróbálni a Cameroidot, mely a webkamera képét rögzíti, és ad néhány effektet, sémát arra, hogy vicces saját képeket készítsünk a segítségével. Szintén a viccesebb szolgáltatások közé tartozik a Bubble Guru, melynek segítségével a weboldalunkba illeszthetünk buborékos videóüzeneteket.

3. A saját dv-videó és a webkamerás felvétel mellett a harmadik tipikus videókészítési terület, amikor a számítógép kijelzőjének egy területét akarjuk rögzíteni, avagy: screencapelünk. Mindent felvehetünk videóra - hanggal vagy anélkül -, ami a képernyőnkön, vagy annak egy területén történik.



Erre talán a legkézenfekvőbb megoldás az ingyenes CamStudio. A képernyő egyes területeiről készíthetünk avi formátumú képeket. Viszonylag egyszerűen. Szofisztikáltabb screencap videók készítésére a fizetős Camtasia Studio-t ajánljuk. Mi legalábbis ezt használjuk, és nagyon meg vagyunk vele elégedve. Az alapon felül sok effekt, vagy például zoomolás funkciója is van. Sőt, a felvételen területeket jelölhetünk ki, melyeket akár aktív linkekké is alakíthatunk (hotspot funkció). Kiváló prezentációk és bemutató videók készítésére.
Angelday közben azt mondja, "Macen az ipari megoldás eddig az Ambrosia szoftver Snapz Pro terméke volt. De mára átvette helyét ezen a szinten az IShowU nevű cucc, amit pár dollárért bárki beszerezhet és kurva jó."
4. A negyedik tipikus probléma a weben található flv-fájlok elmentése szokott lenni. Korábban már írtunk a Vixyről, mely a YouTube-videókat menti le, akár avi formátumban. Hasonló képességekkel rendelkező Firefox-kiterjesztéseket könnyű találni. Én például a Fast Video Download-ot használom. De a többség a VideoDownloaderre esküszik.

Nyilván van még egy csomó jó eszköz, ami nekünk nem jutott eszünkbe. Ne felejtsétek el bekommentezni vagy megírni mailben azokat, amik kimaradtak. De arra is kíváncsiak vagyunk, hogy milyen tapasztalataitok vannak a videóvágással, online videószerkesztéssel kapcsolatban.
Címkék: videó how to
2007.05.21. 10:56. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicsit a bonyolultabbakról:

Adobe premier pro -egyszerűb típus, könnyű kezelhetőség, hamara megtanulható, akár egy office program.

Vegas: okos, gyors könnyen kezelhető, láttam működés közben, nekem szegényesnek tűnt. Nincs vele tapasztalatom

A másiknak a neve úgysem fog eszembe jutni, de azt használják a TV-knél is.. az egy kicsit bonyolultabb.

A vixyről pedigy csak annyit, hogy olyan kódolást használ az aviknál, hogy azt a vágóprogramok csak azért sem akarják felimerni..

HH! Már régóta vártam egy ilyen posztot! 1000 hála!
VirtualDub, az egyik legrégebbi és nagy tudású ingyenes videovágó
Szerintem a webes videóvágók nem sokkal lassabbak egy asztalinál (legalábbis a MovieMaker-nél biztos nem), és annyit (vagy többet) simán tudnak, mint a MS MovieMaker.