Joost: min is nézzük a micsodát?

A hír ugye az volt a napokban, hogy a Joost nekilátott tárgyalni a hardvergyártókkal, így nem elképzelhetetlen, hogy a jövő blu-ray vagy hd-dvd lejátszóin is installálva lesz a videónézésre alkalmas p2ptv szoftver.

A hír bennem legalább akkora zavart és értetlenséget keltett, mint az, hogy az Apple böngészőjének új verzióját Windows alatt is elérhetővé tette. (Egymillió ember próbálta ki élőben, hogy a Safari még mindig nem versenyképes, legalábbis a Win-világban biztosan nem. Nyilván 999 ezren uninstallálták is azon nyomban. Jó, de tudjuk, hogy az iPhone piaci előmelegítése van itt napirenden, no meg sutyiban installálódott néhány ezer Quicktime is a gépekre... Ó, na de ez a post a Joostról szól.)

Szóval, mikor anno még Venice Projekt néven elindult a Joost fejlesztése, és már tudni lehetett, hogy egy újfajta, a p2p-fájlmegosztás minden előnyét kihasználó asztali netes videónézegető szoftvert készít a Skype és a Kaaza két alapítója, akkor több mint érdekesnek tűnt ez az egész.

Mégpedig azért, mert a weben elérhető, streamelhető videótartalmak egyelőre meglehetősen vacak minőségűek. Ami önmagában persze még nem is baj, hiszen a kliphosszúságú kisfilmek nézegetésére kiváló, a blogok nagyszerűen tudják használni őket, és szintén alkalmas mondjuk a YouTube-kínálta videótartalom arra, hogy az emberek megosszák egymással ezeket a felvételeket.

A Joost azt kísértette meg, hogy lehetne a weben éppen jobb minőségű, nagyobb felbontású videókat is közvetíteni, ráadásul ingyen. S nyilván ezzel párhuzamosan lehetne hosszabb, tévészerű videótartalmakat is kínálni a netezőknek. Ha full-screen-ben szép egy videó, akkor a szokásos ötperces YouTube-klipeknél hosszabb tartalmakat is hajlandóak leszünk nézni rajta.

Oké, szóval volt ez az ötlet, hogy kell a szebb és jobb online videótartalom. A másik ötlet pedig az volt, hogy éppen ezért nem a civil tartalmakra, hanem a profi vagy félprofi tévéműsorokra kell helyezni a hangsúlyt.

A Joost ebben a konstellációban nem lett volna más, mint az online közösség első igazi tévéadója, ahol élőben vagy kváziélőben nézhetünk számtalan tévécsatornát, a hivatalosaktól a félprofikig bármit.

Mindehhez sem kábelelőfizetés, sem egyéb akármi nem kell. Hirdetések vannak lesznek persze, de bárhol nézhetjük ezeket a műsorokat, ahol van rendes net és gép.

Ehhez képest, ha jól értjük, a következő lépés az, hogy a net- vagy kábelkapcsolattal rendelkező médialejátszókba fogják betenni a szoftvert, és a többi set-top boxhoz hasonlóan valójában a házi médiacenter szoftvere lesz a Joost. Ha minden jól megy.

Mert ugye a többi nagyok, az Apple, az AT&T vagy épp a Microsoft is próbálkozik ezen a fronton. A konvergencia-háborúról beszélünk: milyen platformon és milyen csövön érkezzen hozzánk a videóanyag, legyen az tévéműsor vagy egy amatőr videó vagy egy félprofi vlog adás.

A Joost sikere tehát valahol ott lehet, ha sikerült egy egészen más modellben és ingyenesen kínálnia nagy mennyiségben videókat. Ugyanakkor az is biztos, hogy a Joost mégoly klassz technológiája sem lesz elegendő arra, hogy szép képet biztosítson az egyre hatalmasabb és jobb megjelenítéssel dolgozó otthoni tévékészülékek számára. (Amik ugye manapság jóval nagyobbak mint a laptop kijelzője.)

Nehéz ügy. És még nyilván sok vesztett csata van a konvergencia-háború végéig. Mindenesetre a Joost üzleti modellje ezzel a mostani lépéssel kissé homályossá vált.

Ha a Joost kikerül a laptopokból és a személyi számítógépekről, és bekerül a nappali set-top boxába, akkor kérdés, hogy mennyivel nagyobb közönséget fognak elérni, mint mondjuk a hagyományos tévéadók. És hogyan épül ki az a közösség, mely akár a laptopját is félredobva fog csetelni, kommentezni, satöbbi a... távirányítójával?!

Mintha arról szólna a fáma mostanában, hogy a kölykök azért néznek valamivel kevesebb tévét, mert a gép előtt ülnek, és kilóra tolják a videókat a weben. Miközben ugyanott ezer más dolgot is csinálnak.

A Joost ideális világában a nagy lcd-tévéken közepes minőségű, ámbátor ingyenes (hirdetés-támogatott) műsorokat nézegethetünk, viszonylag zökkenőmentes lejátszással. Bármikor, akárhányszor. Miközben a Joost-közösség részeként csetelünk a többi nézővel.

Mellette nyilván ott lesz a digitális tévéadás, sokkal jobb minőségben, viszont fizetősen és - talán! - limitáltabb kínálattal. Valamint ott lesz a web a kis, ingyenes videókkal, a torrentekkel és a mobilitással (laptop) és nem mellesleg: a közösségekkel.
Címkék: média p2p joost
2007.06.16. 23:04. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eloszor is szeretnem kezdeni egy fogalmi zavarral:

A Joost soha nem volt webes technologia es nem is lesz az. A Web az a http -nel kezdodik es pontosan ugyanott is er veget. A peer-to-peer web elviekben megoldhato, azonban mar elvi oldalrol is iszonyat nehezkes es bonyolult, plane ha az embernek ott van a full internet.

Szoval a Joost internetes technologia, es azok kozul azert egy egesz fejlett, helyrevalo kis technologia, ami okosan hasznalja ki a szelessav nyujtotta elonyoket....

megpedig azert (es azert ez a p2p-mizeria is) mert szelessavu adast draga adni, sok-sok szerver kell hozza, ehelyett viszont ha a kliensek megoldjak egymas kozt az orom bodotta, es plane semmibe se kerul a szoftverfejlesztest nem szamitva. Ezzel nyert a skype is.

Na, szoval akkor mar van egy internetes-de-nem-webes rendszerunk, amirol tudjuk, hogy mi benne a peer-to-peer.

Ugyanis a Joost bizonyos ertelemben nem peer-to-peer: itt keremszepen profi tartalmak vannak, nem kerulhet be akarki, nincs "uj csatorna letrehozasa" gomb, legalabbis en meg nem talalkoztam vele. Az van, hogy ha fizetsz nekik nemtom mennyi penzt, akkor berakhatsz ilyen RSS-szeru dolgot (legalabbis mindenkeppen RDF-alapurol van szo), es akkor ok valahogy a kis titkositott(!) halozatukban azt osztogatjak a jonepnek. Szoval ez nem mas, mint egy szakmailag ugyan p2p-alapu ,ugyanakkor a "tarsadalmi", koznapi ertelemben vett p2p-tol (meg internettol) nagyon is tavolallo, diznilend-tipusu televizio.

Szoval: nem webes, nem igazan p2p, de meg az internet filozofiajaval sincs osszhangban (mert akkor leszel rajt, ha fizetsz zset). Igy mar kevesbe szep remelem mindenkinek.

Szoval van valami csatornafogalom, ami rss-szeru, es raadasul meg 10 percenkent be is vag reklamot hosszabb anyagban (nem ertem, miert kellett athuzni, amikor en neztem legutoljara, olyan lazan nyomta be a reklamokat hogy orom volt nezni, masfel oras koncertbe szabalyosan 10 percenkent jott, hogy vegyek egy -csak Amerikaban kaphato) ragogumit, mondanom se kell, eltevesztettek a celkozonseget).

Na, akkor mink van: egy podcast-szeru valamink, teli reklamokkal, amiben nem hozhat barki letre csatornat, hanem az van, amit a "kabelszolgaltato" (Joost) mond. Welcome to jupiszi ketto, de itt magadnak veszed az internetet hozza.

Ezt bele lehet rakni set-top-boxba, kb. annyi elonye lesz egy tetszoleges IPTV-szolgaltatassal szemben, hogy ez sokkal inkabb kozelit a video-on-demandhoz mint a hagyomanyos adashoz, es mas lesz a valasztek. Nem olyan rossz dolog ez keremszepen, de azert nem jott meg a messias.

Lassuk be vegre...
Szeretnék pontosítani...hirdetés VAN a Joost-on :( és nem csak a műsor közben, vmelyik sarokban felbukkanó, klikkelhető jelecske, hanem "rendes", műsort megszakító reklám...minap frissítettek, és azóta ez van :(
Najah...látom, közben megelőzött Aadaam. Mellesleg amit én néztem, ott nem vártak 10 percet a reklámmal. Talán 2 perc ha volt a két (ugyanolyan) reklám között :S
A Ministry of Sound tv-t nézem a Jooston. És azért elég jó. Sokkal jobb adók vannak, mint amikor múltkor néztem. És 300px szélesben tökéletes. A hirdetés sem zavaró. Bár az persze nem lesz kisebb ha összehúzom az ablakot.
Kipróbálnám én is a Joostot, vki tud esetleg küldeni egy invitet?
Azoka a set-top-boxok legtobbszor ugyanolyan pc-k mamar mint ami elotted van. Lasd az AppleTV-re siman raknak OSX-et. Innentol pedig egyertelmu, hogy konnyu telepiteni ra egy Joost-ot, es ha van leetoseg akkor miert kene errol lemondani?

Ez a kozossegi hablaty, haat? Ha itt is ervenyes a 10-20%-os hozzajarulasi arany akkor a tobbseget boven hidegen hagyja, hogy nem tud chatelni film kozben.
Aadaam, a reklámok engem is idegesítenek, de a "csatorna létrehozása" gomb miért hiányzik? Ez (szerencsére) nem erről szól, pont az benne a jó hogy valamilyen - remélhetőleg minőségi - korlát azért van. Elég gáz lenne ha ezt is elöntenék az önjelölt videózsenik...
Nem tudom ti hogy csináljátok, de nekem még mindig semmi sem jön be a Jooston. 3-4 percig kint van a "Coming up" aztán meg közli velem, hogy "This program is not available", meg hogy próbáljak meg egy másikat. Próbálok másikat, ugyanez... Hol a hiba??
Aadaam: úgy érzem, te is kevered a fogalmakat.

"Ugyanis a Joost bizonyos ertelemben nem peer-to-peer: itt keremszepen profi tartalmak vannak..."

Mi köze van a kettőnek egymáshoz? A p2p technológia, a profi tartalom pedig egyrészt szubjektív, másrészt teljesen elválasztható ettől. Azt küldenek át rajta, amit csak akarnak. Nem közösségi, és ezért nem lehet rajta csatornát sem létrehozni, ahogy te is írtad, de attól még p2p.

'Szoval ez nem mas, mint egy szakmailag ugyan p2p-alapu ,ugyanakkor a "tarsadalmi", koznapi ertelemben vett p2p-tol (meg internettol) nagyon is tavolallo, diznilend-tipusu televizio.'

És ez kit érdekel? :) Nem érzem, hogy az egész arra lenne kihegyezve, hogy p2p tv, legalábbis társadalmi oldalról semmiképp nem. Az ember bekapcsolja a Joost-ot, és csak annyit lát, hogy ingyen tv, sok csatornával és előre rögzített műsorral. Meg sok reklámmal persze, de összeségében nézve nem hiszem, hogy sokkal több, mint egy kereskedelmi tvn, ahol egy átlag blokkban simán lemegy három fejfájás-csillapító reklám 5 percen belül :) (Bár az új, reklámdúsabb Joost-verziót még nem láttam.)

Az pedig, hogy egy csak Amerikában kapható rágóval traktálnak, egy beta-nak talán még megbocsátható. Ha csak nem fogsz a szabályos 10 percenként ismétlődő reklámok hatására onnan rendelni, vagy kiutazni :)

Alapvetően ingyenes, minőségi adásért cserébe elviselhető a reklám szerintem. Máskülönben hogyan müködne? Legalábbis kezdeti szakaszban, később valsz ennek is lesz fizetős változata.
Kérdés mennyire bírja ki ez a rendszer a megnövekedett felhasználószámot.

Nálam az utóbbi két hétben már szinte nézhetetlenül rossz lett a képminőség és az adás is sokszor megakad.

Persze lehet, hogy nálam van a hiba...nem tudom.
Bocs, nem ertek ehhez a kozossegi-nemkozossegi dologhoz. De az nem kozossegi, hogy ha egy musort vagy annak egy jelenetet, vagy egy kepkockajat kommentelni tudod, linkeket helyezhetsz el ott, stb. aztan azt latja mindenki es ha erdekli akkor olvassa (wikipedia?)? En valami hasonlo tervrol olvastam a joostteam.com-on. Mondjuk ez a kulso linkeles mar mukodik a reklamoknal, en legalabbis talalkoztam olyannal, amire kattintva mar nyilt is a bongeszo. Masreszt mar van joost-os link, kvazi htmlbol lehet hivatkozni egy adasra. Ez meg ugye uzenet a bloggereknek...

@Taranis: free reg van.
Remélem nem én bénázok, de ez alatt:
www.joost.com/download/
Ez van:
"Hello! Before you can sign in and download Joost, you need an invitation from another user."
Nostrus:

peer-to-peer: egyenlo felek kozott.

Youtube technologiailag nem p2p, tarsadalmilag ugyanakkor az, mert Te is feltehetsz videot, meg en is, sot, a CNN is feltehet videokat, es nem tesznek ezek kozt kulonbseget.

A Napster (Gnutella, stb) mindket szempontbol p2p, mert egyreszt nem fognak - esetlegesen a savszelkiosztason kivul - kulonbseget tenni a felhasznalok kozt, masreszt pedig az eroforrasmegosztast - magyarul: fajlatkuldest - mar a kliensek oldjak meg egymas kozott.

Ez a kozossegi internet alapja.

Ebbol a szempontbol a Joost Web 1.5-os: olyan,mint egy profik altal szerkesztett blog, amit lehet kommentalni (ill. azt asszem nem, ratingelni es chatelni viszont igen), de Te nem irhatsz bele tartalmat (egyaltalan a ratingen kivul most letre lehet hozni benne maradando tartalmat?).

Ertem en, hogy a felhasznaloknak marhara nincs szukseguk kozossegi internetre, engem csak az zavar, hogy ezzel egy olyan medium jon letre, amibe korlatozott a bekerules. Szoval hiaba vannak mondjuk a BSS-nek jo adasai (tenyleg jok), de ezekkel a Joost-ra nem kerulhetnek esetleg be.

Tudom, azoknak ott a youtube, de mindenki jobban jarna, ha valamilyen modon a Joost is ott lenne, ha ez terjed el.

(Ez olyan, mintha az IE csak a microsoft honlapjait mutatgatna, es megis az terjedne el, mert minden ujsagiro dicsoiti....)
Közben meglett a free signup oldala, kicsit el van ez bújtatva.
adam:
"Szoval: nem webes, nem igazan p2p, de meg az internet filozofiajaval sincs osszhangban (mert akkor leszel rajt, ha fizetsz zset)." - mit gondolsz, azért, hogy TE mondhasd meg a tutit csakazértis (= ez a blog itt legyen, postoljanak rá a firkászok, legyen jól megírt motor kommenteléssel) senki nem fizetett?
attól, hogy te nem fizetsz a blogtárhelyért, kommentbox-bérletért, youtube-feltöltésért, még kb. az összes profitorientált vállalkozás keményen csenget, közvetve és közletlenül is, hogy "rajt legyen" a neten, különösen ha jó feltűnő helyen akar rajt lenni. így talán nem meglepő, hogy a TV-k, mint profitorientált vállakozások (a jooston többnyire meglévő médiabirodalmak csatornáinak kivonatai mennek, legalábbis nem találkoztam még kifejezetten joost-ra készülő csatornával) szintén csengetnek hogy benne legyenek. főleg azért, mert veled ellentétben sejtik, hogy ez akár az egyik legérdekesebb dolog is lehet, amire a huszadik század végi tévédet használhatod.

"mert Te is feltehetsz videot, meg en is, sot, a CNN is feltehet videokat, es nem tesznek ezek kozt kulonbseget" - persze, megteheti egy CNN alkalmazott is, de azért megnézném, ahogy a google nyugodtan eltűri, amikor egy szép napon a CNN az ő szerverein kezdi tárolni a streaming videókat.

mintha azon erőlködnél, hogy mindenképp logikusan és frappánsan alátámaszd, amit egyszer kijelentesz. ami nem baj, ha sikerül is. (és gondolom máris gyűjtöd a muníciót a visszavágásra.)

"társadalmilag p2p", ez meg már borzalmas, tényleg agyatokra megy a webkettészet. a "társadalmi p2p"-re, mint felek teljes egyenlőségére, a kommunizmus volt az egyetlen hosszabb életű kísérlet, meg persze mindig az aktuális forradalom, ami egyenlőségért sírt. persze egyik se valósult meg igazán, ahogy az internet "szellemisége", mint olyan, sem létezik. az internetezők egy részének, na, nekik van.

"engem csak az zavar, hogy ezzel egy olyan medium jon letre, amibe korlatozott a bekerules" - ha létrehoznék egy médiumot, és gyűjtenék hozzá érdeklődőket, nézőket, én is kurvahétszentség hogy korlátoznám a bekerülést. még a végén a magamfajták on-demand videóadásokban terrorizálhatnának bárkit, aki szerintük túlméretes mellény alól löki az "okos-vagyok-nemlátjátok?" szöveget. az pedig nevetséges, meg a korlátozás nélküli médium,

"Ebbol a szempontbol a Joost Web 1.5-os: olyan,mint egy profik altal szerkesztett blog, amit lehet kommentalni (ill. azt asszem nem, ratingelni es chatelni viszont igen), de Te nem irhatsz bele tartalmat" - egy új televíziós technológiát egy blogszolgáltatással összevetni??? (ha már fogalomzavar: egy-egy blogot ismeretlenként, még ha nem profik szerkesztik, akkor sem szerkeszthet a mezei kommentező - gondolom itt a blogmotorra, ill. blogszolgáltatásra gondoltál)

szóval összességében: odakint szigorúan server-client viszonyban ezerrel süt a nap, irány az élet, kockák. majd akkor tessék okosat mondani, amikor egy fürdőruhás bombázó rátok mosolyog :)

p.s. tűzfal = naptej!