Hogyan készítsük fel laptopunkat a nyaralásra?

A nyaralásról egy rendes geeknek az jut eszébe, hogy biztos kevés lesz a wifi, főleg az ingyenes, és ha lesz is, tuti nem akkor, amikor szükség lenne rá. Nem alaptalanok ezek a félelmek. Aki indult már laptoppal nyaralni, tudja.
Ha távolabb megyünk nyaralni, az első komolyabb offline megpróbáltatás maga a repülőút szokott lenni. Bár vannak jelei annak, hogy egyszer, nemsokára lehet majd mobilozni (ergo netezni is?) a repülőkön, sőt, majd egyszer lesz méregdrágán wifi is, de egyrészt ez nem most lesz, másrészt meg kinek lesz arra pénze.

Ha valaki nem csak filmeket akar nézni, valamint játékokkal játszani az offline térben - ami jelen esetünkben egy repülő széke -, akkor nem árt, ha installál a gépére egy offline böngészőt. Én jellemzően a Webaroo-t szoktam használni. Egyszer régen, amikor indult, kipróbáltam, és nagyon meg voltam vele elégedve, úgyhogy ez maradt.

A Webaroo azt tudja, hogy beállítjuk kedvenc weboldalainkat, majd megadjuk, hogy az azokról elérhető linkeket milyen mélységig töltse le. Ha például az Index nyitóoldalát 1 link mélységig mentjük le, akkor a címlapról egyet kattinthatunk befelé, addig minden le lesz mentve, de ha onnan akarunk tovább kattintani, akkor már blank oldalra jutunk.

Az Index nyitóoldala például 1 link mélységig kábé 14 megabájt. Tehát nem egy nagy etvasz. Lehet bátran beállítani több szájtot is. Importálhatjuk firefoxos bookmarkjainkat, úgyhogy akár az egész napi olvasnivalónkat lementhetjük a gépre. S ha a közelben megint feldereng a netkapcsolat, automatikusan frissíti is a lementett oldalakat.

Az offline böngészőbe persze érdemes metahírszájtokat beállítani, ugyanis ezek az oldalak tartalmazzák a legszerteágazóbb linkeket. Az indulás előtti utolsó órákban szépen beállítjuk kedvenc oldalainkat és a linkmélységet, majd hagyjuk, hadd töltögesse le nekünk az aktuális weboldalakat.

Ne csodálkozzunk, ha a stewardess kikerekedett szemekkel kérdezi majd a repülőn, hogy hogyan vagyunk képesek netezni, ha egyszer nincs net. Magyarázzuk el, hogy nincs itt semmi biztonsági kockázat: az egész csak olyan mintha...

Google Reader felhasználóknak nyilván már nem kell bemutatni a Google új alkalmazását, a Gearst, mely lehetővé teszi, hogy a feedjeinket offline is el tudjuk olvasni. Nagyon hasznos, és ha elég sok olyan feedünk van, mely teljes tartalmat ad, akkor ezzel is meg leszünk elégedve a repülőn, a szálláshelyen, meg a tengerparton. (Remélhetőleg hamarosan a Gmail is bekerül a Gears-támogatás alá, és akkor majd nem csak az asztali alkalmazást használók tudják olvasni offline a leveleiket.)

Ha nagyon nincs net, és a lementett tartalmak már nagyon porosak, nem árt ha kéznél van a telefon, és benne persze az Opera Mini. Az Opera Mini mellett nem árt telepíteni a mobilos Google Mapset sem, mely nagy szolgálatot tehet, ha eltévedünk, vagy épp gyorsan kell szállást találni. Mi barcelonai utunk során többször is a Google Maps segítségével találtunk szállást, valamint igazodtunk el a francia riviera településhálózatában. (Merthogy az embernél nincs mindig ott a kinyomtatott térkép. Az jellemzően bent figyel a kocsiban. Akkor is ha mi máshol vagyunk, és épp szükség lenne rá.)

Ne feledjük, ha külföldön vagyunk, a roaming-díjakkal is számolnunk kell. Úgyhogy tényleg csak szükséghelyzetben forduljunk mondjuk a Google Mapshez, és akkor is inkább a normál nézetben böngészgessük a környék utcáit, hoteleit, stb.

Ha olyan városba megyünk, ahol a helyiek körében már valamennyire elterjedt a Fon, akkor nem árt ha mi is csatlakozunk a nyitott wifit propagáló közösséghez. Mi megosztjuk az otthoni vezeték nélküli netünket a fon-felhasználókkal, cserébe mi is használhatjuk a külföldi városban a többi fonosét. Ne felejtsünk hotspot-kereső kütyüt, vagy Fon-hotspot térképet vinni magunkkal.

Röviden ezek jutnak most eszembe. Ha ti tudtok még klassz, nyaraláskor kiváltképp hasznos alkalmazásokat, megoldásokat, iziben kommentezzétek be. Gondoljatok a holnap nyaralni induló geekekre.

(Nyaralás után képek Flickr-re vagy Picasára, videók meg valamelyik videómegosztóra, élménybeszámoló a blogba.)
Címkék: how to
2007.06.29. 09:11. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én épp holnap megyek nyaralni, és a következőképp készítettem fel a laptopomat:

- szépen letisztítgattam
- a byteokat is rendbe raktam (értsd: töröltem/helyére raktam a cuccokat)
- csináltam egy full backup-ot
- elraktam a szekrénybe

Majd ha hazaérek, megnézem, hogy minden rendben volt-e. A laptop nálam a meló része, ergo nyaralásnál nincs helye.

Lehet, hogy méleket sem fogok csekkolni.

Úgyhogy ezúton megrendelem a webisztán összefoglalót július 11-ére a megelőző 10 napról.

:-)
nekem nyaraláshoz új aksi kéne leginkább, mert a deszktopnak használás során rendre kinyírom őket :(

amúgy a(sszem a) lufthansa tengerentúli járatain (talán frankfurtbol) van net.
ja, tavaly nyáron az óceán fölül hívott fel _vezetékesen a pasim (thru skype).. vicces volt. most olvasom viszont, hogy tavaly év végén megszűnt ez a flynet. asszem, talán jövőre lesz megint. talán mintha 30usd lett volna vagy hasonló..
Tavaly ősszel a Swissair-en vagy a Lufthansán volt wifi. Persze pénzért. A pontos összegre nem emlékszem, annyira nem volt drága... legalábbis nagyon klassz lett volna Skype-ról telefonálni a Himalája fölött... :)

Ami a legjobban bosszantott, hogy árultak 10 órás csomagot is, de konnektor nem volt a laptopnak. Pedig akár az áramért is fizettem volna...
Ha tenyleg messzire utazik az ember, hosszu idore, es nem akar laptopot vinni, akkor nagyon hasznos lehet egy jol felkeszitett pendrive. Tele kell pakolni 'hordozhato' alkalmazasokkal (portableapps.com ), pl. FireFox (sajat konyvjelzokkel es extensionokkel), Skype, PuTTY, password manager, stb., es akkor egeszen kenyelmesen lehet a netcafekban is netezni. (Raadasul ha a bongeszo beepitett jelszo manageret hasznaljuk, akkor kevesbe kell felni a jelszolopastol.)
Én meg megelégszem a Nokia E65-ösön a fontosabb levelek elolvasásával gmailben ilyen esetekben. Csak szaporodnának kicsit gyorsabban az elérhető hotspotok.
Lehet érdemes a Fon-t kipróbálni? :) Mennyire van ez elterjedve Magyarországon?
Köszi!
Pesten látom szórványosan előfordul.
És meg tudná osztani valaki a gyakorlati tapasztalatát vele, hogy pl. milyen messze szór a router?
csak Index vs Origo miatt gondoltam, de igaz: a wiw-es cikkek is onnan vannak