Csütörtök délutánig halott az iWiW

Bár korábban az üzenőfalon azt jelezték, hogy csütörtökön éjjel mindössze néhány órás leállásra kell számítani, az iWiW nyitóoldalán most az olvasható, hogy
Egy komolyabb karbantartási feladat miatt azonban most kivételesen a szolgáltatást átmenetileg szüneteltetni kell, és a leállás várhatóan csütörtök (2007.08.16.) kora délutánig tart.
A szolgáltatás hivatalos gépházblogjában semmiféle tájékoztatást nem találni a leállásról. A hivatalos közlemény is csak az új kilépőoldalt ajánljgatja az oldalra tévedő netezőknek.

Nekünk így késő este nem sikerült megtudnunk, hogy mit takarhat a "komolyabb karbantartási feladat". Ha nektek van tippetek, ne hallgassátok el.
Címkék: iwiw social network
2007.08.16. 00:42. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iwiw kezdőoldalon is csütörtök kora délutánig írták a leállást éjjeltől. (legalábbis kedden biztosan kora délután volt írva)
Talan semmit. Volt rola szo itt a webisztanon, hogy miket fejlesztenek (webisztan.blog.hu/2007/01/24/az_iwiw_elso_magentas_feleve), ott volt SIP, de kotve hiszem, a jelenlegi rendszer se birja ki, pedig ami most van - ellentetben azzal amit Lecz Balazs allit minden egyes alkalommal - nem kell realtime-nak lennie, na de egy uzenetkozvetito rendszernek, annak igen. (Egyszer aze' megneznem, UserPlane-nel hany szerver van). Konnyen lehet, egy uj oracle, vagy wiw-daemon csatlakozik be a rendszerbe, bar mondjuk az oracle most asszem vmi clusteres architekturas, szoval az nem..

Nezzuk az architekturalis abrat: files.meetup.com/408089/IWIW-NewTech-2007-07-04-Eloadas-2007-07-02-B-02.ppt (CC licensz, ergo publikus adat), 7. slide. Amibol 1 van, abbol nehez 2-t csinalni, igy lehet:

- Routerszerver
- Uzenetadatbazis-szerver (he, meg az is lehet, a mass-mailing hekket foltozzak be!)
- Lehet, hogy vmiert meg kell bontani a RAC-et, de ketlem
- Lehet, hogy a 61 alkalmazasszerveren cserelik a Tomcatet Glassfishre, elegge nagy elorelepes lenne, de tipikusan nem latvanyos, csak sebessegben esetleg

Uj feature-ok lehetnek:
- Csoportkezeles (vegulis a coke clubot vhogy belehakkoltak)
- SIP (aze' eleg eros lenne hozzajuk kepest)
- Valamifele kollaborativ funkcio (meg a SIP-nel is valoszinutlenebb, nem birnak ki terhelesileg)

Ami nem lehet:
- image server, cache server,reverse proxy, storage - ezeket architekturalisan 3 perc alatt be kell tudjak helyezni;
- admin szerver: mi a fenenek allitanak le az egesz oldalt emiatt?
- WIWD szerver: bar anno nagy bottleneck volt, ha 5 van belole, akkor meg 5-ot behelyezni se lehet nagy macera... a del-ameriaki indianoknal is csak egyes szam, kettes szam, harmas szam es tobbesszam van nincs 5-os szam...

Elkepzelheto meg SSO-integracio is a T reszerol, bar errol hallottunk volna talan.

Reszemrol nagyjabol ennyi. Delutan ugyis kiderul, de most, hogy picit nyitottabbak az adatok - szerencsere - legalabb ertelmesen lehet tippelni.
hh, a torteneti huseg es helyreigazitas kedveert, a gephaz uzen ablakban a kovetkezo szoveg volt hetfo delutan ota:

"2007 augusztus 15-ről 16-ra virradó éjszaka és másnap délelőtt, tehát szerda éjféltől várhatóan csütörtök kora délutánig karbantartás miatt nem lesz elérhető az iWiW. Megértéseteket és türelmeteket köszönjük."

A kilépő oldalon van egy videó, ahol azt mutatják hogy az iwiw szerverfarmot elköltöztetik máshová. Ezért szétszedték az egészet, nézzétek meg.
Akkor sem értem ezt az iWiW ügyet...
Nincs is mit rajta érteni, mert értelmetlen az egész.

Speciál nem ugrik be egy külföldi weboldal sem, amely költöztetés címén majdnem egy napra leállt volna, szóval vagy rém amatőrök dolgoznak odaát, vagy valamire nagyon készülnek. Az eddigi T-munkákból azért lehet következtetni az eredményekre.

Már csak azért vagyok aktív tag, mert hihetetlen jó virtuális "telefonkönyv" lett belőle a sok buta felhasználó miatt.
Ezt írják:

"... az iWiW teljes infrastruktúrája átköltözött a T-Online Adatparkból a Dataplex nagybiztonságú adatközpontjába. A szerverek beszerelése, hálózatba kötése és konfigurálása jelenleg is zajlik."
Ki a sz*rt érdekel h leállt? az egyetlen előnye az iwiwnek h létrejöhettek a pénteki subbás iwiw postok.
az a furcsa manapság, hogy a mostaniaknál lassabb vasakkal (86-ban pl) űrhajókat irányítottak, vagy irányítanak, az se lehet egyszű feladat. számomra hihetetlen, hogy 100 szerver kell kiszolgálni egy ilyent, és még így is lassú. nemtom.
cadmagician: A lehető legrosszabb összehasonlítási példát hoztad fel. Egy űrhajón egy számítógép egy dologra figyel. (Nagyjából.) Van fogalmad arról, hogy egyszerre hányan iWiW-eznek? (Csak mert nekem nincs)
Ja, nem is beszélve Eulerről, Fermat-ról, Newton-ról, Gauss-ról vagy Cauchy-ról, akiknek még annál is sokkal kezdetlegesebb felszerelésük volt......
Ezek a T-Online -osok már megint elneztek valamit, szerintem abakuszon is simán elfutna...

:)
Oké, én sem értem. Továbbra sem. Ha fizikailag viszik el a cuccot egy másik helyre, az valszeg nem fél napig fog tartani. Ha más van, akkor meg mi van?
a redesign nem most esedékes (1024-re átállás)? azt is halogatják már egy ideje.
Költöztetéssel egybekötött redizájn és sipesedés? Hát ez lenne az évtized legrizikósabb lépése.
És direkt csináltak pár kamu képet és videót a pakolásról? Az persze lehet, hogy nem fél napig fog tartani! :)
A "miért 100 szerver?"-t nem kérdezte meg valaki a múltkori meetupon?
Watt25: de összesen kell figyeli 1000-2000 (vagy sokkal több) dolgot, ezt hány számítógép végzi el igen-igen stabilan? Valóban sánta a példa, de 100 szerver ilyenre azért tényleg nem sok? myvip alatt mennyi lehet? tudja valaki? mondjuk azt nem használom...
(Vannak itt, akik mélyebben ismerik az architektúrát, bezzeg ők nem szólnak hozzá...)
hát ja.

iwiw.blog.hu/2006/02/10/technologia

van egy ilyen, csak régi. már ez is hihetelen volt... Egyébként szerintem az lehet az egyik baj, hogy volt valami kód, és mindig más nyúlt hozzá, és akarva akaratlanul káosz lett. de az oldalnak menni kell, így inkább vasat toltak alá. vagy nemtom. más ötletem nincs.
Rendõrökkel költözött az iWiW

Az iWiW közösségi portál teljes infrastruktúrája ma hajnalban átköltözött a T-Online Adatparkból a Dataplex adatközpontjába.

A költözést kiemelt biztonsági körülmények között, rendõrségi felügyelet mellett hajtották végre. Az iwiw.hu-n olvasható közlemény szerint a költözés miatt nem szükséges a teljes rendszert leállítani. A szerverek beszerelése, hálózatba kötése és konfigurálása jelenleg is zajlik.

(NAPI Online)

forrás: www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&placein=hirkereso_cimoldal%20&nID=341676
Jo, hat akkor ez a szokasos nullupgrade... Nem tudod megoldani egy ropke hajnali atallassal az IP-cim valtasokat, mar csak azert sem, mert a DNS nem frissul gyorsan.

Mas lenne a helyzet, ha az iwiw fele masik parkban lenne, esetleg ideiglenesen megnovelnek a szerverek szamat (cold swap), de ez 2 szervernel tok jol megy, 100-nal picit draga lenne.

Ami megkerdojelezheto, hogy a T-Online eszkozeinek mia fenenek kell koltoznie egyik adatparkbol a masikba, de valoszinuleg egyszeruen fizikailag elfogyott a hely.
Az architektúra kapcsán valóban érdemes megnézni a meetup-on megjelent Virgos prezentációt és a benne szereplő számokat. És itt most nem a szerverek számára gondolok, hanem a visitor és request számokra.

Egybevetve azt a szintén belinkelt régi blogbejegyzésekkel, amelyek rávilágítanak arra, miszerint marha nehéz az alkalmazásban bármit is tartósan cache-elni, nem annyira irreális ez a kiszolgálási méret.

Ki tudja pl, hogy a facebook mögött mekkora géppark van?

Aadaam meglátása helyes a cold swapot illetően.

A NAPI Online meg monnyon le és tanuljon meg olvasni. Nyilván áll az egész cucc, és benthagytak egy vagy két buta szervert a mostani statikus oldal kiszolgálására.
szerintem inkább a privacy para miatt. legalábbis így fogják majd kommunikálni. vagy mi másért választották volna a dataplexet.
Közben elindult a cinkelés is :-DD
Csekk: porkolt.com
vki nem tudja, miért vették ki az iwiwből kb másfél napja az email címre való keresést??
na közben a Skype is lehalt (csak ezt nem tervezték valószínűleg előre), ez már Apokalipszis küszöbe lehet sokak számára.. :-)
Csak egy kis adalék ahhoz, hogy egy népszerű webes szolgáltatás stabil kiszolgálásához hány szerver is kell: a google-nek majd 500000 szervere van világszerte, és épp egy erőmű mellé készül költözni az egyik szerverparkjával, hogy legyen elég árama. (index.hu/tech/kornyezet/aram0606/) Igaz, ez az egész világ kiszolgálására van, de ha kiszámolod, kb 13000 emberre jut egy szerver. Az iwiw esetében ez a szám 100000 a 10 milliós Magyarországra számolva. És megkockáztatom, hogy a letöltések száma nem kevesebb, mint a google esetében. Márpedig a google nem egy szedett-vetett társaság, tudnak egyet s mást. Úgyhogy semmiképp sem számít soknak a 100, sőt.
hh: nagyon szívesen hozzászólnék :)
Az az igazság, hogy az ember egy idő után belefárad a magukat hozzáértőnek gondoló, miért-nem-php kérdéseket feszegető emberekkel való "társalgásba".
Sok mindent másképp csinálna az ember, ha újrakezdhetné, vannak problémák, stb., de azért túlzásnak érzem azt, hogy már mindenki attól fasza csávó a hazai online világban, ha egy-kettőt jól beletud rúgni az iwiwbe.
porkolt.com-os reakció sztem kimondottan ciki, dehát ők tudják.

ja, nehogy már sajnáljuk szegényeket...
egyébként ennél jobb ingyenmarketing a világon nincs. pakol, mert kell, és ezzel együtt indulást követően mindenki észnélkül fogja az oldalletöltést csinálni, mert kíváncs milyen gyors lett. És ezért lesz megint lassú. :D
bazso: tök igazad van, de azért aki iwiwet csinálj, szokjon hozzá, hogy feltesznek ezerszer is ilyen kérdéseket :) a másik, hogy mi értelme van pontosan ennek a költözésnek? a biztonság? nem hiszem.
hh:
:)
Költözésnek nem a biztonság volt az oka, az Adatpark biztonsága is teljes mértékben megfelelő, ha jól tudom nagyon komoly üzleti rendszerek is vannak ott... Pontos okokat én sem tudok, de nyílván a döntésnél közrejátszhattak olyan szempontok, mint helyigény, áramfelvétel, stb.
Ok, ezek szerint nem annyira racionális (technikai), mint inkább üzleti megfontolások vannak itt. Ne válaszolj.
Már a yahoo-t is magával rántotta...
Elore is bocs mindenkitol, hogy ekezetek nelkul irok, de most egy ilyen gephez jutottam.
Attis__: azert szerintem igy nem nagyon lehet osszehasonlitani a Google es az Iwiw szerverparkjat. Jo, lehet, hogy a vilagon egy szerverre 13000 ember jut a Google-nal, az Iwiw-nel pedig 100000 ember jut egy szerverre, de azt is vedd figyelembe, hogy Magyarorszagon az Iwiw-et durvan 2 millio ember hasznalja (legalabbis megkozelitoleg, pontos adatot nem tudok) es a vilagon se hasznalja mindenki a Google-t de azert aranyaiban igy teljesen mas. Meg ugye a Google-nak nem egy szolgaltatas fut a szerverein (kereso, Gmail, Docs, Adsense, Adwords, Calendar, iGoogle, Reader, Notebook, Picasa Web Albums, Page Creator... stb.), szemben az Iwiw-el es az sem elhanyagolhato, hogy valoszinuleg egy emberre tobb oldalletoltes jut a Googlenal mint az emlitett kozossegi szolgaltatasnal.
Zso: Ok, ebben igazad van, tényleg sarkítottam egy kicsit (nagyon) a dolgot. De ha minden tényezőt figyelembe vettem volna, abból egy kisebb fajta doktori értekezés kijött volna :) A lényeg az, hogy jópár gép kell a folyamatosan stabil kiszolgáláshoz. Az más kérdés, hogy a forráskódok optimálisan vannak-e megírva, vagy sem. Lehet róla vitázni, de szerintem felesleges, pláne úgy, hogy azt a vitázók közül szerintem senki nem is ismeri azokat. Ráadásul egyiküknek sem kerül egyetlen fillérjébe sem egy-két plusz gép. Akkor meg? :)
Teljes mertekben egyetertek. Szerintem egyebkent az Iwiw-nek eloszor a rendszer ujrairasaval, legalabbis optimalizalasaval kene foglalkoznia, mert lehet, hogy a keszitoi nem ekkora terhelesre terveztek. Ezzel nem azt mondom hogy szar, csak a fejlesztok nem szamoltak ekkora novekedessel. Utana meg ha mar atirtak a szoftveres reszet, lehet alatolni a szervereket dogivel. Meg az is megeshet, hogy kevesebb vassal is siman elfut a cucc. Ez egyebkent csak az en velemenyem, lehet mas maskepp csinalna.
a képek mintha gyorsabban szaladnának, bár még nem használják sokan, gondolom...
Az iwiw már működik, a Skype azonban áll. A Skype.com szerint:
UPDATED 14:02 GMT: Some of you may be having problems logging into Skype. Our engineering team has determined that it’s a software issue. We expect this to be resolved within 12 to 24 hours. Meanwhile, you can simply leave your Skype client running and as soon as the issue is resolved, you will be logged in. We apologize for the inconvenience.
cadmagician: Megnéztem a PowerPoint prezit... Ajánlom neked is... Csak pár kiemelt adat:
Dinamikus oldal ~1600 req/s
Statikus tartalom ~2500 req/s
1600 dinamikus oldal másodpercenként! Én dolgozom ipari környezetben és talán annyit elárulhatok, hogy AZ erőműben két másodpercenként veszünk kb. 1500 jelből pillanatnyi értéket, de az ehhez szükséges gépteljesítmény nem összehasonlítható egy dimnaikus oldal legenerálásával és az ahhoz szükséges SQL lekérdezésekkel. Úgyhogy erről ennyit. Tökéletesen megértem bazso-t, hogy nem hajlandó olyanokkal "társalogni" akik életükben nem is kattintottak rá még sosem a Vezérlőpultban a Felügyeleti eszközök ikonra, de a pofájuk az nagy...
bazso: egy pillanatra, ne haragudj, de ezt nem hagyom szo nelkul.

Lattam mar .NET-et, J2EE-t, PHP-t, perl-t es pythont elesben. Lattam szervert osszeomlani terheles alatt, slashdot effekttel, elrontott koddal is. Debuggoltam ki bazi nagy keretrendszert is, mas altal irt felamator kodot is, mert ugyanazon a gepen futott mint az en cuccaim es utaltam hogy szetolvad a gep.

Megse fer a fejembe, ne haragudj, nem tehetek rola, hogy:

- Miert kell egy social network rendszernek softrealtime lennie? Ha a 'csaladi allapot: egyedulallo'-t atirnam 'kapcsolatban' -ra, de ez csak fel ora mulva jelentkezne, feltunne valakinek? Vagy ha nem latnak fenn azonnal a kepeket? Erosen ketlem.
- Ha egyszer mindig mondod, hogy nem veletlenul nem PHP, a tisztan PHP-s facebook, nagysagrendileg legalabb 10x ekkora terhelessel (valljuk be, sokkal tobbel: a kozossegi funkciok szama gyakorlatilag vegtelen benne, az iwiw ehhez kepest erosen korlatozott) hogyhogy birja?
- A regi freemail, az ajax elotti idokbol szarmazik. A mostani rendszer latvanyosan lassabb, pedig szinte biztos, hogy sokkal jobb eroforrasok allnak rendelkezesre,mint akkor. Hogy lehet ez?

Ne haragudj, meg mindig nem sikerult meggyoznetek.
Aadaam: nem értem pontosan, hogy miről kellene meggyőzni Téged :)
Arrol, hogy az iwiw a szakmailag elkepzelheto optimalis teljesitmenyt nyujtja, ennel nem tud gyorsabb lenni az adott szolgaltatasok, felhasznaloszam es termeszetesen eroforras tekinteteben. Magyarul: hogy nem tehettek rola, hogy "ennyire" lassu az iwiw.
Az igazság az hogy a T-Online magasról sz*rik a felhasználókra. Az IWIW lassú tele van hibákkal, de a célközönség így is használja. A lé a reklámokból meg így is dől. Szolgáltatásaik magyar a viszonyok között is a legrosszabbak közé tartoznak (pl. freemail) de az emberek nagy részét nem érdekli hogy vacak, ezt szokta meg és ezt használja. Lehet itt ezen szépíteni, de ez van.
gl-stystem: így van.
Miért öljenek bele még egy valag pénzt hogy döcögés mentessen fusson, ha egyszer ez is elég szépen hozza azt a bevételt amit kell neki... A többi az már csak felesleges beruházás. Oszt kész.
Aadaam: én erről soha nem akartam meggyőzni senkit, úgy hiszem. Pár hozzászólással ezelőtt épp azt írtam, hogy nem tagadom hogy vannak problémák, vannak amit ma már máshogy csinálnánk, stb. A lényeg az, hogy 1 éve gyökeresen megváltozott a helyzet, nem mi döntjük el, mit hogy csinálunk, mire fordítunk erőforrást, vagy az éppen elérhető erőforrásokat milyen feladatokkal látjuk el.

Kapacitásunkat meg igyekszünk bővíteni, de sajnos nem könnyű megfelelő szakembert találni a piacon... szívesen fogadok önéletrajzokat :) (bocs HH az ingyen reklámért)
Annyira szánalmas egyik-másik hozzászólás. Tipikus magyar mentalitás, minden fodrász, taxisofőr, kasztnilakatos tudja, hogy mi a szar, és hogyan kéne a magyar focit, az országot vagy az iWiW-et vezetni. Csak valahogy nem képes rá vagy nem jutott el odáig agyilag.

Ha valaki ért hozzá és tudna jelentősen és költséghatékonyan javítani az iWiW-en, szerintem megtehetné. Miért nem áll oda Szabó Márton vagy Simó György, Tóthmátyás Tibor elé, hogy figy, ennyiből megcsinálom ennyi idő alatt tárgyaljunk erről, ilyen ütemezéssel. Akkor nemcsak a szájkarate menne, hanem lehetne.

Hirbehozó meg egyre rosszabban árnyékboxol.. Az még demokratikus joga, hogy utálja az iWiW-et, de hogy sokadszor vetődik árnyékra, ez kezd ridikúlózussá válni.
watt25: értem én, meg azt is, hogy nem kattingatok a felügyeleti eszközökre, meg azt is értem, hogy eddig még nem próbáltam rábeszélni bazsot, hogy tolják át phpre :). De a választ bazso megadta:

"nem mi döntjük el, mit hogy csinálunk, mire fordítunk erőforrást, vagy az éppen elérhető erőforrásokat milyen feladatokkal látjuk el."

a "mi" gondolom a fejlesztők. tehát ők látják a problémát. Olvastam bazso írását a technikai részről, ezek után vélhetően van hozzá gőze. :). ergo oda lyukadunk ki, hogy a fejétől büdös a hal (megint).
fentebb írták, a szolgáltatás így is megy, használják, reklámok, stb, addig jó az...

bezmag: azt látjuk, hogy lassú. Valaki próbálta itt megmondani azt, hogy kéne csinálni? Azt is látjuk, hogy a magyar foci milyen. Nem kell értenem a focihoz, hogy ezt lássam.
Sziasztok!
Most megy vkinek az iwiw?
Mert nekem nem...
üdv!zt
A skyperól azt pusmogják, hogy a windóóóóz új frissítései miatt nem müxik...nem megerősített forrásból....
Előkerült a nevem, úgyhogy hozzászólok én is :)

Sokan írjátok, hogy lassú az iWiW.
Ez egy felhasználói érzés, amit sokan azzal azonosítanak, hogy az oldal kiszolgálási ideje túl nagy.

A helyzet a következő:
A dinamikus oldalak kiszolgálási idejének átlaga: 400ms. Ez valóban nem extrém gyors, de nem mondanám lassúnak. A kiszolgált kérések 60% 100ms alatti. A kérések kevesebb, mint 3% esik 1s fölé. Tehét a dinamikus oldalak kiszolgálás _nem_ lassú. Természetesen van mit javítani (p.l., hogy ne legyen egyáltalán 1s-nél nagyobb kiszolgálási idő: a 3% még sok).

Ami miatt a felhasználói végponton lassú (vagy annak tűnik):
- a nagy képek lassan jönnek le - dolgozunk rajta, hogy ne így legyen
- a "Kit ismerhetek" lassú, dolgozunk rajta
- a keresés index frissítés után pár percig lassú - dolgozunk rajta

A thumbnail kiszolgálást néhány hete rendbetettük, azóta a thumbnail request-ek átlag kiszolgálási ideje 10ms alatti és készülünk további architektúra váltásra, amivel 1ms körülire toljuk ezt le.

Ami miatt végképp lassú a böngészőben a végtermék, az a reklámok + auditing kód letöltése + a böngésző renderelési algoritmusa (nem jeleníti meg a tartalmat, amíg le nem töltött mindent vagy majdnem mindent).
(aki esetleg nem lenne teljesen képben: a Virgo eladta az iwiwet a t-nek. de a karbantartást/fejlesztést továbbra is az iwiw végi a t megrendelésére.)
igazából valóban az a röhej, hogy sokszor az audit.median lassítja be az oldalak letöltését (pedig ez csak 1 átkozott pixel meg néhány adat rólad). Ezt letiltani letilthatod, felhasználói oldalon, mint ahogy a reklámokat is, adblockkal és máris sokkal gyorsabb lesz az oldal.

persze ez a teljes felhasználói körre nézve nem megoldás... lehet hogy a mediánt kéne meggyőzni (meg az adverticumot:) hogy vegyenek néhány frontendet :)
Nem tudom mi lehet az iwiw-el, mert nem tudok bejelentkezni.
Valaki tud valamit????
Nekem attól lassul be az IWIW (meg én is), amikor az ad.adverticum.net-hez kapcsolódik. Tök lassú és megakasztja az oldat a reklám letöltése vagy az arra várakozás. Ez ellen nem lehet tenni valamit?
Az iwiw csak arra jó, hogy pótolja sivár életünkből az igazi barátokat! Egy nagy szar összességében, de még kell egy kis idő, hogy lejárjon ez a lemez is. Olyan emberkék rendelkeznek 5-6 száz, ezer ismerőssel, akiknek a való életben nincs egy normális haverja, akárkije, akivel moziba menjen vagy sörözni! Otthon ül a gép előtt, mindennap felmegy erre a szarra és jól érzi magát a sok semmitmondó ismerőse között! Ez a 21. század, és a telefonszeksz.