Érkeznek a hirdetések a YouTube-videókba

Több hónapja szó van róla, és ha igaz, mától élesben is megjelennek a youtube-os videókban a hirdetések. Ne csodálkozzunk, a Google másfélmilliárd dollárt fizetett a szájtért, és az AdWords nyilván nem képes annyi pénzt termelni, amennyi a szájtban potenciálisan benne van.

Mivel a netezők előszeretettel viszik el saját oldalukra a videókat, és ágyazzák be őket, ésszerűnek tűnt a törekvés, hogy valahogy a lejátszóban kellene megjeleníteni a hirdetéseket. De hogyan? Hiszen a felhasználót nagyon fel tudja idegesíteni, ha a hasznos tartalomba - esetünkben a megnézni vágyott videóba - pofátlankodik egy nem kívánt hirdetés.

A Google-nál láthatóan komolyan dolgoztak azon, hogy a felhasználókat ne hozzák ki a sodrukból az új hirdetési megoldás bevezetésével. A módszer a következő:

Elindítjuk az akármelyik YouTube-videót, s 15 másodperc múlva az ablak jobb alsó egyötödében megjelenik egy mikroablak, melyben a hirdetés thumbnailképe látható. Ha nem akarjuk megnézni, egyszerűen kiikszeljük onnan. (Vagy 10 másodperc múlva eltűnik magától is.) Ha mégis kedvünk támad megnézni, elindítjuk, s az eddig futó videó megáll, teljes ablakba nyílik a hirdetés videója, amit megnézünk, majd visszapattanunk az eredeti videóhoz, és azt nézzük tovább, onnnan, ahol abbahagytuk.

Videókba ágyazott hirdetéssel próbálkozik a Videoegg is. Náluk minibannerek jelennek meg a felvételek alján. Sőt, a Super Ticker videóhirdetési megoldásuk erősen hasonlít is a YouTube most bevezetni kívánt megoldására.

Nyilván a következő napokban pontosan le lehet majd mérni a felhasználók reakcióit. Szerintem ez még a tolerálható szintje a hirdetések megjelenítésének, de persze majd ha ezredszerre kell kikattintanom a kis ablakot a videókból, lehet, hogy máshogy fogom gondolni. Meglátjuk.

(Egyelőre elsősorban a szponzori vagy parneri videótartalmaknál jelennek majd meg a beágyazott hirdetések, a felhasználók által feltöltött saját videóknál "nem annyira".)

Az mindenesetre bizonyos, hogy - legalábbis az eMarketer adatai szerint - idén várhatóan 775 millió dolláros lesz az online videohirdetési piac, és a bevételek 2011-ig akár 46 milliárd fölé is futhatnak a tengerentúlon. Egy piacvezető videómegosztó pedig nem maradhat le erről a tortáról.
The ads can be targeted based on user demographics (age and gender), location, day part and content genre. Seth stated that the content genre could be narrowed down to be as focused as “sports, specifically soccer.” In addition to be able to target, users, marketers would also be provided with metrics on click-throughs and ad viewers (presented in quartiles), as well as YouTube community metrics (links, comments, favorites, subscriptions, etc.). (MarketingPilgrim)
Amúgy talán az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben mondjuk a zenészeknek azért lesz érdemes a YouTube-ra is kitenni videóikat (vagy engedni, hogy mások kitegyék), mert a videoklipek mellett/közben lehetősége lesz a netezőnek arra, hogy le is töltsék az adott albumot, zeneszámot, esetleg videoklipet. Szóval az online videohirdetések piaca csak most van kialakulóban.

Kérdés, hogy meddig lehet és meddig szabad elmenni. Hiszen azért alapvetően mégis egy, a felhasználók aktivitására építő szolgáltatásról beszélünk.
Címkék: google marketing hirdetés youtube
2007.08.22. 10:11. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hát kényes kérdés tényleg. pl elegem lett az indá-n a upcből, mert mindig végig kellett nézni azt az ugráló valamit. szal többet árt mint használ. meg szerintem majd jönni fognak a megoldások, hogy hogy lehet ezeket az ads dolgokat kitiltani... Szóval az agresszív reklámozást nagyon át kell gondolni...
na végre, egy érv h a néha baromi lasús youtuberól leszokjanak az emberek
Mekkora egy szar már?! Őszintén... Tegye fel a kezét, aki valaha is ráklikkelt egyetlen reklámra is. Ha valami kell, megveszem. Az esetek döntő többségében ez kapható 4-5km-es sugarú körben. Ami nem, az bizonyosan kapható 100km-es körben. Odamegyek, megtapogatom, ha tetszik, megveszem. Nem reklám alapján döntök, mert 2 éves már elmúltam, nagyjából tudom hogy mire van szükségem. Pl. témobilos lófaszokat se vásárolok (sőt, már le is mondtam az összes szerződésünket) csak azért, mert naponta 100-szor (akaratomon kívül) nyomják a pofámba a kibaszott szignáljukat.
Hát igen ez a bizonyos reklámtéma. Sajnos, az a nagy büdös helyzet, hogy nagyon nagyon trendi lesz (már most) az a tény, hogy az oldalaknak akkor fizetnek a hirdetők ha valóban kattintás történik egy reklámon. Ami egyet jelent az oldalak fantasztikus bukásával, mivel jobb esetben! 100-200 forintot érő darabonkénti klikkellésből nagyon nehéz egy oldalt fenntartani. Régen ezzel semmi probléma nem volt, mivel ADV azaz letöltés alapú vagy időarányú hirdetéseket alkalmaztak (vettek) a hirdetők, azaz ADV esetében például 1 letöltés = 1 forint, ami egy 1 millió letöltés esetén (értsd: reklámmegjelenés esetén) a szájtnak 1 000 000 forintot hozott miközben egy CT azaz klikk alapú hirdetés ugyan ezen megjelenéssel számolva talán 100e forintot jobb esetben ennek dupláját és ez még mindig merőben függ a kreatív minőségétől és ösztönzésétől. Persze az érem másik oldala, hogy az OFFline sajtóban (újság), TVben, Rádióban mindenki zokszó nélkül fizeti a milliókat olyan hirdetésekért, ami MEG'SEM közelíti egy TEMATIKUS weboldalon egy CÉLZOTT hirdetés értékét, viszont abban a pillanatban, hogy webes hirdetésről lesz szó a milliók elszállnak marad a 100 forint és cserébe kap jobb esetben 3-6e valódi érdeklődőt. Sajnos hatalmas a probléma. (Vicc alap: A nem tudjuk miért nagy sikerű BK sorozat közötti 20mp reklám spot 1 millió forint - 1db-ra számolva)
Azért ez annyira nem nagy újdonság. Mármint a beépíthető -és egyéb- videóba a hirdetés beágyazása. Oké, most meglépte a Youtube is, mint piacvezető. X ideje (talán 1-2 hónapja?) látom én ezt már a Metacafe.com-on. A Porkolt.com pedig 5 hónapja -ha jók az értesüléseim- kvázi elsőként az iparágban megcsinálta, hogy abszolute külsős text feedet implementált a beépíthető videóiba (etology/adbrite). Ráadásul úgy, hogy az Adbrite ezen dologzik már hónapok óta és állításuk szerint csak 2 hónap múlva fognak kijönni a termékkel, pedig ők a sajátjukat faragják :-DD

Elmenni meg persze addig szabad a hirdetésekkel, amíg a felhasználót nem zavarja. Ha zavarja, elmegy az oldalról, azt meg észreveszik a tulajdonosok.

Bár erre ott van szintén magyar -csak szvsz undorító- eset, mikor is magyar hirdetéskiszolgáló büszkén hirdeti, hogy hohóóó, mi csakazértis átverjük a felhasználót, csakazértis kap popup bannert az arcába. Na ilyenkor jut eszembe , hogy fölösleges hirdetés vs. toleranciáról beszélgetni.
és mennyit fog érni a vb döntő szünete, vagy ugyanitt a kezdőrugás előtti 10sec. MEnnyit fizet a t, hogy leadjon 10 seces sületlenséget? Igazán ha fizetnek érte, akkor miért ne adjuk el. jogos.

egyébként telefont úgy vettem, hogy csak a neten néztem meg, no nem reklámból, hanem a gyártó oldalán kiderítettem mindent. majd megrendeltem, kihozták. Azt meg szeritem, hogy ingyen adják a netet a banneron(meg a hasonlók), már mindenki tudja, hogy az apróbetűs részben mégsem ingyenes, nem kattint rá. valami új, ötletes reklám kell. valahol láttam, hogy egy játékot tettek bannerba, tök ötletes volt. Pl lassan szőkekapitány is többet fog ártani mint használni. megunják.

tény: sokszor a semmit igen jól értékesítik...
sztem ahhoz képest,h korábban olyasmikről volt szó,h elindítod a videót, és helyette az első 5-10 sec-ben reklámot látsz, ahhoz képest ez egy teljesen kultúrált és tolerálható megoldás.
Manual trackback, ha már az automata nem müxik (szerintem én rontottam el valamit):
zsigmi.buzz.hu/archives/2007/08/22/Reklamok_a_YouTube-on/
"Volt egy rémálmom egy-két hónapja; felmerült bennem, hogy a TV-reklámok mintájára előbb-utóbb megjelennek a hirdetések a megosztott videókon."
Szólj, ha konkrét trackback hibát látsz plz, mert most lett _nagyon_ megjavítva épp.
várható volt, hogy előbb-utóbb "megoldás" születik a layer-ezett youtube reklámok ellen:
www.jox.hu/cikkek/758/4/?ref=eco
a videoegg-es reklámokat is egy adserver tolja, én még nem láttam youtubeost, de vélhetően azt is. magyarán itt is az adservert kell kitiltani. firebug net fülén látszanak a háttérkommunikációk, tehát könnyű a dolog.