Rémálom, luxuskivitelben

Magas beosztású kolléga az imént szembesült azzal, hogy Google Calendarjába felvitt személyes és bizalmas bejegyzései megjelennek a publikus kalendáriumok között. Vagyis bárki elolvashatta, hogy milyen eseményeket írt fel virtuális noteszébe. Azt állítja, hogy ő maga nem publikálta a kalendáriumait. Akkor mi történhetett?

Az eset kicsit emlékeztet engem a fél éve Chris Pirillo által felvetett problémára. Arra lett figyelmes a blogger, hogy sokan észre sem veszik, de a bizalmas információkat tartalmazó kalendáriumaikat teszik publikussá. Például egy sor jelszó és felhasználónév nyilvánosan hozzáférhető. Nincs más dolgunk, mint rákeresni a "password" kifejezésre a publikus kalendáriumok között. (Ha arra keresünk rá, hogy "fontos", akkor is kapunk meglepő találatokat.)

Sokan a Google Calendar nem egyértelmű interfészét hibáztatják azért, mert a júzerek egy része nem veszi észre, hogy naptárait "véletlenül" megosztja a legszélesebb nyilvánossággal. A júzer error elsősorban outlookos calendar importálásánál szokott előfordulni. Legalábbis én ilyen tapasztalatokat hallottam.

Pedig a GCal fejlesztői amúgy vicces emberek lehetnek. Új esemény felvételekor az "esemény témája" megadásánál azt ajánlják példaként, hogy "e.g., Breakfast at Tiffany's". Lehet, hogy nem minden magyar anyanyelvű google calendar-felhasználó számára egyértelmű, de ez a példa az Álom luxuskivitelben című filmre utal.

A vicces kedvű programozók mindenesetre ránézhetnének egy kicsit arra a naptármegosztó funkcióra. Különben megtörténhet, hogy a szolgáltatás hamar elveszíti komoly felhasználóit.

Amúgy ha valaki most akar új kalendáriumot létrehozni a Google Calendarban, egyből eldöntheti, hogy publikus vagy privát legyen-e virtuális határidőnaplója. Az más kérdés, hogy a beállítások fül alatt már nem olyan egyértelmű, hogy mi a "share" és a "hide" gombok közti különbség. Próbálgatni kell, és ha szerencsénk van, nem kerülnek ki véletlenül a publikum elé bizalmas emlékeztetőink.
Címkék: google google calendar
2007.10.05. 15:37. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az a hülye, aki ilyen helyre jegyzetel, már bocs.
Ma' nem azert de en tuti nem a neten tarolnam az ilyen vackaimat.
Hogy idezzek egy ideillot:
"eltunyultak, elhulyultek, ay egesz orszag internetrol mukodik"
BTW akinek ennyire fontos, hogy barhol meglegyen a naptara az vagy gyalogoljon be a gepere otthon (logmein a baratunk), vagy vegyen egy 5 filleres PDA-t.
Yah meg nem artana megnezni, hogy mit csinal... so user error. De azert a google is b@sszon egyedul, hogy nem birnak GUI-t tervezni
Szerintem is PDA, akár még 15 fillérért is. Én se komázom a webes tárolásokat. Pláne, hogy ilyenekért állítanak üzembe újabb és újabb szerverezreket, hogy mindenki a neten tárolja az összes fényképét, hülye videóját?? (Ebben a tekintetben még a naptár elmegy...)
Nem lehetetlen a probléma megoldása. Egyszerűen olyan szolgáltatást kell létrehozni, ahol teljesen publikussá nem lehet tenni a kalendáriumot, hanem egyenként kellene explicit hozzáadni a felhasználókat akik láthatnák.
Mondjuk személyesen nem is értem mi értelme lenne, hogy mindenki elérhessen egy ilyen infot? De ez lehet az én bajom... :o)
Tényleg nem bír normális GUI-t összedobni a google. A gmail azt mondom az egyszerűségével verhetetlen, de amit a docsnál meg a calendarnál és a picasawebnél is művelnek, egyelőre max a próbálgatás szintjét üti meg. Persze a gmail felületén is sokat lehetne (kellene) még csiszolni.
De hát GUI-hoz nem programozók, hanem designerek meg emberi logikával rendelkező userek kellenének. (Nem megsértődni :D)
kereso:

pl: Finnish Holidays, Hungarian Holidays, teszem azt sport esemenyek, stb... en pl. az elso kettot hasznalom
Mondjuk én használom a Calendar-t és szeretem is, az sms értesítőt is bekapcsoltam. De amit itt olvastam, az nem valami bizalom gerjesztő..
Én a munkám során használom a Google-t a kollégákkal osztom meg, hogy mikor vagyok elérhető. Beállítottam, hogy csak a foglaltságot jelezze, azt viszont ne, hogy miért vagyok foglalt.

Ez egy elég egyszerű funkció, de ez sem működik. Most néztem meg a heti naptárat, hogy példát hozhassak: a kolléga 6 találkozójából kereken 3-nál látom, hogy mi a bejegyzés neve (tőlem független témáról van szó, ha valaki ebbe akar belekötni). És viszont, ő is azt mondja, hogy néhány bejegyzésemelt látja. A jelenséget még nem tudjuk irányítani, de viccesnek tartjuk, emiatt mindenki rébuszokban jelöli meg a beírt találkozók igazi tartalmát.
arra azért igy is jó, hogy az asszony beirja nekem mikor van a suliban ebédbefizetés :)
Gratulálok az első pár hozzászólónak :)

Javaslom hogy ezentúl térjünk vissza a kockásfüzethez, mert az legalább biztonságos... A google calendar egy nagyon jól használható cucc, megfelelő beállításokkal órákat spórol az életemből pl. Felviszek egy eseményt a Palm Treo-n, az megjelenik az asztali kliensen, stb. Ezeket kár lenne vitatni. Aki nem hisz a webben, az ne használja se ezt, se a gmailt, se a youtube-ot, nem kötelező.
A biztonsággal riogatni meg kb 1999-ben volt divat, ma már inkább csak rinyálásnak tűnik. Az autódat nyitvahagyod mikor parkolsz? Nem, mert megtanultad hogy nem szabad. Majd megtanulják ezt is.
fassy: akik lehuztak szerintem nem azert huztak le, mert rosszul is be lehet allitani, es akkor mindenki mindent lat. Hanem azert, mert tul nagy kockazatnak tartjak kiadni ezeket az infokat. Szinkronizalni lehet centralizalt tarolas nelkul, de centralizaltan is lehet tarolni ugy, hogy aki tarolja az anyagot, az ne tudja, hogy mit tarol. Csak egy tavoli drive kell hozza, amin eros titkositassal tarolod az adataidat, az alkalmazasok meg vagy a webrol jonnek (szigoruan opensource, kulonben nem bizol benne ;) ) vagy a pendrive-odrol. Vagy a halozati meghajtorol (legyen webes felulete, es akkor megoldottuk). Nincs telepites, java (+webstart) vagy flash. Es akkor mindenhonnan elerheto, szinkronizalhato, tutiszuper.

Ilyen is lesz biztosan (a tarolas resze mar reg mukodik a dolognak), csak ez mas jellegu biznisz. Kisebb ra az erdeklodes (mert a tobbseg azert kepletesen csak a labtolro ala rejti a kulcsot), kevesbe van eloterbe tolva a szolgaltatas felulete (konkretan semennyire). Aki nem lelkesedik az elso koros megoldasokert, az nem feltetlenul luddita. Lehet, hogy csak power user ;)
Véleményem szerint hülyeség bizalmas adatot külső szolgáltatóra bízni. Naptárfunkcióban ma már a legtöbb mobiltelefon is elégséges szolgáltatást nyújt. Felesleges kitenni olyan helyre, ahol nem tudod, ki férhet hozzá.
Vagy... van itt valaki, aki pl. meg tudja mondani, hogy kik férhetnek hozzá a google-n tárolt naptárakhoz, levelekhez, egyéb adatokhoz?
csak h tudjátok tilda éppen most nyúlta le noémi pédéáját a barátok köztben, szóval a naptár a palmtopon sincs feltétlenül biztonságban ;-)
ez a tilda remélem nem a guglinál dolgozik amikor épp nem két barátja közt van..