Elhomályosítja a Google a járókelők arcát

A Google újrafotózta Manhattan utcáit, egyrészt azért, hogy élesebb és frissebb képeket tudjon pakolni a Google Maps "Street View" funkciójába. Másodsorban pedig azért, hogy tesztelje új archomályosító technológiáját.

Úgy tűnik, a Google nem akarja további perek százait a nyakába húzni, és inkább felismerhetetlenné teszi a lefotózott járókelőket. Miért fontos ez? Mert nyilván Európában is homályos fejű emberekkel fogunk találkozni az utcaszintű térképeiken. Ettől pedig az egész Street View funkció olyan lesz, mintha bűnözőkről készült felvételeket tartalmazna. Képzeljük el a Flickr-t vagy a YouTube-ot egy olyan világban, ahol minden ember arcát el kell homályosítani a felvételeken, aki nem járult hozzá külön a közzétételhez...

Amúgy engem érdekelne ez a homályosító technológia. Mert van egy olyan sanda gyanúm, hogy a Google egyszerűen crowdsourcing eszközökkel homályosítja az arcokat. Hacsak nincs a kezükben a titkos, mesterségesen intelligens szuperszoftver, mely minden képen automatikusan fel képes ismerni az emberi arcokat.
Címkék: google térképalkalmazások google maps street view
2008.05.13. 13:25. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image search face recognition ebben a honapban lesz 1 eves, milyen "titkos, mesterségesen intelligens szuperszoftver"?
Szerintem megvan nekik hozzá a programjuk.
Ha csak belegondolok, hogy manapság már csomó fényképezőgép is rendelkezik arcfelismeréssel (több-kevesebb sikerrel, bár nincs sok tapasztalatom), akkor elég naiv dolog azt hinni, hogy a Google-os fiúk már nem rendelkeznek ilyesmivel...
Esetleg az ellenőrzéshez kell egy-két ember.
pl. a fényképezőgépem (2006-os fujifilm s6500fd) is felismeri az arcokat (jójó, 10-ből 9-szer, de akkor is)
Vicc:
Lehet nem csak azt ismeri fel a program, hogy ott egy arc van, hanem azt is, hogy kié.
Google log:
- Kis Józsi arcát elhomályosítottam a Teréz körúton
- Nagy Pista arcát elhomályosítottam az Erzsébet téren
- Szabó Melinda arcát elhomályosítottam, kicsit fogyott az elmúlt hónaphoz képest
...
:D
a 60 ezer forintos Canon Digital IXUS 70-emben is benne van a szuperintelligens szupertitkos arcfelismerés funkció, sőt, még rá is fókuszál. csakmost csakneked eladom csillió dollárért, ne feledd: szupertitkos szuperintelligens! ;)
hát azért ez nem olyan vészesen fejlett technológia. Keres ovális alakú meghatározott méretű bőrszínű foltokat. A távolabbi arcokat úgysem kell homályosítani, a közelebbieknek meg könnyen kiszámítható, hogy hány pixeles foltok lesznek. Aztán, ha néhány nem-arcot is elhomályosít, akkor sem történik katasztrófa.
A fényképezőgépek már 2-3 éve tudják a technológiát... nem hiszem, hogy nagy csodafegyver lenne... :)
a fenykepezogepekben nem arcfelismero, hanem "kontrasztos kor alaku akarmi"-felismero van. probaljatok ki rendesen.
de persze lehet h lemaradtam valamirol. ha esetleg valamelyik csodakamera ezen a kepen peldaul ( indafoto.hu/hirbehozo/image/770957-f0e44350 ) felismerne az arcokat, azonnal irjatok meg a tipusat.
hát nemtom miért kell 1általán... olyan rossz minőségűek néhol a képek hogy messziről hunyorítva fel lehet ismerni egy épületet
Manhattan utcáin annyi ilyesféle képet lehet fotózni, hogycsak na...
(indafoto.hu/hirbehozo/image/770957-f0e44350)
gondolj pl az utcai hirdetesekre, az epp elfordulo fejekre, a felig takarasban levo arcokra.
Googlenak sok a dolgozója, és más dolguk nincs. :D
Vagy ha van is, ezért fizetik oket. :D

---
Mondjuk nekem semmi kifogásom nem lenne az ellen, hogy kirakjanak a Wiewba, csak ide az Isten hátamogé, ahol én lakom, nem fognak idejonni (legalábbis pár évtizedig biztos nem). :D
"gondolj pl az utcai hirdetesekre, az epp elfordulo fejekre, a felig takarasban levo arcokra."
Viszont ezeket lehet, hogy nem is muszáj kitakarni, nem?
Na mindegy, szerintem gépesítve van. Valaki azért biztos felel érte, szóval szerintem a ellenőrzik is.
hh, te most mit akarsz itt bizonyítani?
1. nem kell tökéletesen működnie
2. a fényképezőgépekben nem "kontrasztos alakú kör alakú akármi"-felismerő van, hanem arcfelismerő, próbáld ki rendesen
3. a 2. pontban említettnek sem kell tökéletesen működnie
4. hát az sem nagy tragédia, ha valaki olyat nem homályosítanak el, aki egyébként marhára nem látszik
5. lemaradtál valamiről.
+1 az utcai hirdetéseket már miért is kell kihomályosítani?
ok, gep nem kepes arcot felismerni. a gep csak arra kepes, h ha adnak neki parametereket, es megmondjak neki h azokkal a parameterekkel mit csinaljon, akkor megcisnalja. nem arcot ismer fel a szoftver, hanem egy bizonyos szinfoltot, aminek az ertekeit megprobaljak megadni.
epp ez az h a hirdetesekbol nem kell kihomalyositani semmit. csakhogy a szoftver persze azt sem tudja h mi a kulonbseg egy hirdetesen lathato arc, es egy valodi ember arca kozott. miert? mert nem letezik mesterseges intelligencia, azert.
amugy mindez reszletkerdes. az a lenyeg, h a szoftver (ha letezik), milyen hatekonysaggal tudja eltalalni h egy 360-as panoramakepen (nem beallitott kep!), mi arcszeru es mi nem az. nezegetve a street view kepeket, az arcok tobbseget szerintem eselytelen automatikusan megtalalni. leven bemozdult, oldalrafordult, sajatos feny-arnyek hatasokkal terhelt kepek. raadasul torzitanak is. en annyit allitottam h en hatekony "arcfelismerot" meg nem lattam. csak olyat, ami egy kontrasztos kepnel a kep kozepe fele megprobal keresni valami kerek feluletet, amiben van legalabb ket kicsit sotetebb kor alaku valami. a korbefotozott manhattan pedig sokkal bonyolultabb kepi vilag, minthogy ilyen logika menten vegig tudja tapogatni azt egy szoftver, es az esetek tobbsegeben jol ertekelje a kepi informaciokat.
ha nincs igaz, annak orulok a legjobban. mert akkor megvalosult egy alom: tudjuk formalizalni a tetszoleges megvilagitasban, tetszoleges szogbol lefotozott emberi arcot. csakhogy szerintem itt meg nem tartunk.
Ha jól van paraméterezve a szoftver (ami szerintem létezik) akkor tökmindegy, hogy arcfelismerésre képes vagy olyan foltok felismerésére amik olyanok, mint az emberi arcok (és mondjuk 99,9%-ban valóban azok is).
A Seadragon után már nem biztos, hogy megkérdőjelezném egy ilyen szoftver létezését.
Azért tényleg ne a szélsőséges eseteket nézzük (pl. tócsában tükröződő People magazin... - bár ha ezt is felismerné akkor sem lepődnék meg annyira).
Nem tudom mennyire mozogsz képfelismerő szoftver (illetve algoritmus) témában, de ez nem olyan misztikus dolog, mint ahogy gondolod.
Valóban nagyon bonyolult, és számításigényes művelet, de vannak nagyon jó és kifinomult rendszerek. Vagy nagyon ötletes és szupergyors módszerek, mint például az OpenCV megoldása (valós időben képes arcot detektálni, nagyon jó hatásfokkal, tanítóalgoritmussal). A sebesség sajnos a felismerés rovására ment, így ez a rendszer csak különleges körülmények között használható, de még így is több arcot képes detektálni egy képen real time(!).
De érdemes rákeresni például az Omron Face Detectorra, ami egyszerre több arcot, elforgatva, kitakarva is felismer. Pl: research.microsoft.com/iccv2005/demo/omron1_new/050813_FaceDetection_Demo.pdf
Szóval a lényeg, hogy nem egy prof dolgozik rajta, akkor a google fiúk(lányok) miért ne tudták volna implementálni valamelyik jó hatásfokú algoritmust?
Na erről van szó :)
Évek óta fenyegetőznek, hogy mindjárt piacra dobják az arcfelismerő és !!! AZONOSÍTÓ !!! képkereső szoftverüket, úgyhogy nem tudom mi lehet a nagy feladat ebben a fent látott műveletben...
mint a példa képen is látszik, a félhátulról látszó fekete hajú férfi nincs is kihomályosítva. de nem is kell, ő már beazonosíthatatlan.

azon vitatkoztok, hogy az óriásplakáton arc van, vagy az már nem arc, hanem csak egy kép egy arcról? nemá...
a google európában elég kemény jogi procedura elé nézhet.

a kitakarást is végtelen könnyű támadni. mert ahhoz arcfelismerés szükséges. és akkor mehet a vita, h ez arcfelismerés, vagy arcazonosítás. lehetősget ad-e erre, vagy sem. szabad-e egy várost szisztematikusan fotózni. vagy erre csak a helyhatóság, maga a város jogosult.

és erre könnyen mondja azt egy bíró, h nem szabad. európai hivatal, hatóság, vagy bíróság a google-nek nem adott még igazat.

szóval könnyen lehet, h jön a társaság a szabadságjogokért, vagy valami civil szervezet, beülnek a friderikusz most című műsorba, aztán szokott jönni a szólás szabadága. az ilyesmire mindig van ember.
www.google.com/technology/pigeonrank.html

Itt van egy cikk a google technologiajarol, szerintem ezt adaptaltak kepekre.
hirbehozo: csak _eleg jo_ megoldas kell, es nem tokeletes. Pl. ki a fenet erdekel, ha kitakarja a hirdetesen levo arcot is? Es az, ha bemaszatol egy lufit? A lenyeg az, hogy inkabb egy lufit nezzen arcnak, mint egy arcot lufinak.

De ezzel akkor ki is lovik azt a hulye jatekot, hogy azon versenyezzenek az emberek, hogy ki szerepel tobb Street View kepen :). (De lehet, hogy ilyen marhasag csak nekem jut eszembe :). )
@Ketszeri:
"Note: This page was posted for April Fool's Day - 2002."
"Képzeljük el a Flickr-t vagy a YouTube-ot egy olyan világban, ahol minden ember arcát el kell homályosítani a felvételeken, aki nem járult hozzá külön a közzétételhez..."

Jelenleg egyébként ez a helyzet.
Úgyhogy nem árt körbekérdezni a családot :)
a flickr-en volt egy ügy, lehet, hogy épp itt olvastam róla. egy bébiszitter készített képet, amin egy rá bízott gyerek volt látható, majd nagyokosan felrakta a flickr-re CC licenccel. A szülők akkor háborodtak fel, amikor a gyerekük óriásplakátról nézett le rájuk.
Akármennyire is viccesen hangzik, de nem egy olyan technológia létezik, amely képi tartalmakat (kép vagy video) analizál. Pár évvel ezelőtt pontosan a google tesztelt egy ilyen "felnőttszűrőt". Aztán nagy-nagy csend lett körülötte. De, hogy hozzak egy kézközeli példát. Ott vannak a rendszámfelismerő rendszerek. Hasonló elven működnek minták alapján. Innentől már csak számítási kapacitás kell és egy jó algoritmus.

Azért vicces lesz egy olyan bolygón utcanézetben menni, ahol 6 milliárd embernek nincs arca.
courses.cs.tamu.edu/rgutier/cpsc689_s07/yang2002faceDetectionSurveySLIDES.pdf

6 évvel ezelőtti előadás több különböző módszerről, amik 90% feletti pontosságúak. Attól hogy te még nem láttál jól működő arc-detektálót, az nem jelenti azt, hogy nincs is.

Én a napokban olyan progit láttam, ami egy mellkas-röntgenről lekapja a bordákat úgy, hogy az erek meg minden más megmarad. Több ezer kutató dolgozik képfeldolgozási problémákon és nem mind hülye...