Paulo Coelho író, torrentező: a megosztás az emberi természet része

Igen, az Alkimista szerzője nyilatkozta ezt, és igen: a fájlcserélők kapcsán beszélt a megosztás fontosságáról. Szerinte az emberek számára a kezdetektől fogva fontos a megosztás, legyen szó élelemről vagy művészetről.

A TorrentFreak beszélgetett az íróval annak kapcsán, hogy Coelho maga tette elérhetővé műveit a torrentszájtokon. Szerinte amúgy egyenesen jót tesz a könyveladásoknak, ha a művek online, ingyen is elérhetőek. Legalábbis ez a személyes tapasztalata (így, több mint 100 millió eladott példányon túl) a 60 éves szerzőnek, aki amúgy lelkes blogger, jelen van (rajongóival együtt) a Facebookon, MySpace-en, Last.fm-en, a Flickren és... még a Twitteren is.

Oké, de miből fizeti a számlákat az író, aki minden művét ingyen megosztja? Coelho filozófiája egyszerű: "az író szándéka elsősorban az, hogy olvasott legyen. A pénz csak ezután jön."

Szóval Coelho szavait ajánlanánk az ASVA és a többi "jogvédő" csoport figyelmébe:
A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone.
Címkék: p2p kult torrent bulvár kommuniti celeb2.0
2008.05.13. 15:08. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Na ezen felbuzdúlva letöltök még egy Battlestar Galactica epizódot...
off/ cruelangel: nekem is pont az jön, csak megvárom a munka végét :D

on/ jócsóka.
csak nem mindegy, h a magadét, vagy a másét osztod meg, vagy osztod szét. legyen szó élelemről vagy művészetről.

szerintem aki nem oszt meg semmit a máséból az nem önző, csak jól nevelt.
ez a gondolat inkább úgy igaz, h aki semmit sem oszt meg a sajátjából(!) az nemcsak önző, de keserű, és magányos.

szóval ez neveltetés kérdése szerintem. ha szociólógós lennék, biztos végeznék kérdőíves kutatásokat.

valószínűleg az jönne ki, h torrentezők szülei között túlreprezentált a párttitkár és a pedagógus. hozzák magukkal a kommunista ideológiát, legyen minden közös, legyen minden ingyen, és ezt akarják továbbadni. ehhez kell egy párttitkár papa, és egy pedagógus anya.
kutacs, szerintem pihenj egy kicsit. nezz meg mondjuk egy filmet, vagy hallgass meg valami zenet. tudod, amiket tegnap vasaroltal a boltban.
Nah igen, egy híres ember és még sok kis mezei ember is így van ezzel, de ha elkapják azért jól megbuntetik az illgális megosztásért...

----
Az, hogy a sajátját ingyen osztja...

Én is a Free szoftverek híve vagyok.
Amim van, és a neten van, az mindengyik ingyenes és szabadonm terjesztheto (képek / videók stb.)
valami új könyve jelenik meg, hogy ilyen figyelemfelkeltő nyilatkozatokat tesz?
tegnap pünkösd hétfő volt. nem vásároltam semmit. hehe.

egyébként sokszor elmondtam, h a torrentezést legalizálni kellene, valójában nem tartom bűnnek a megosztást. sőt természetesnek tartom, mint coelho. de megértem (megengedem, nem elfogadom, hanem megengedem) azt, aki meg azt mondja, h ez bűn, de csak akkor ha hozzáteszi, h bocsánatos bűn, amit nem kell üldözni.

mert a torrentező úgy vesz el, h abból maga nem húz hasznot. tehát az "az vesse rá az első követ" tipikus esete. szerintem.

de ezt a tevékenységet hülyeség erkölcsi magasságba emelni éppúgy, mint mélységekbe taszítani. ezt gondolom erről.

meg persze egy csomó mindent arról, h mit is kellene csinálni.

például azt gondolom, h a szélessávú internet áfáját egy az egybe bele kellene tenni a kulturális alapba, de úgy, h arról legalább részben a szolgáltatók és az előfizetők is rendelkezhessenek. és egy részről rendelkezzen az állam, vagy valami kuratórium.

éppen azért, h legyenek közösségi szolgáltatások, közös játék, filmvetítés, zenehallgatás, online, és offline. és ezek a szolgáltatások fejlődjenek. ne csak béna feltöltöm a fotót, letöltöm szolgáltatások legyenek.

ezen kívül például azt gondolom, h üssenek egy véletlen számsort a számlalevélre, mint a régi telefonkártyára, és akkor azzal kvázi fizetni lehessen a legálisan működő elektronikus könyvtárban, audio vizuális archívumokba. és akkor ezzel a kóddal egyúttal pártolni lehet a művészetet úgy, h nem kell senkit újabb adóval sújtani.

most a kiadók döntenek a fogyasztók feje felett, ezért gyakorlatilag a mainstream érvényesül, a valódi underground helyett a szar jön a felszínre. sokszor megbeszéltük már, és nyilvánvaló dolog, h nem értünk egyet.

a te álláspontod, h itt nem kell semmiféle szabályozás, legyen teljes anarchia, legyen minden szabad, legyen minden ingyen, mer ez az internet. és ott legyen a másikéval azt csinálunk amit akarunk, mert az a szent cél, h legyen minden igyen. erre mondom, h kommunista vagy nyilvánvalóan.
egyetértek veled, kutacs_.
jó ötletek!
kutacs_: Hogy rakod ossze az elso es a masodik kommentedet fejben? A torrentezok parttitkar gyerekek (nyugaton is, meg a zusaban is...), de azert helyesnek tartanad, ha engednek?

> de ezt a tevékenységet hülyeség
> erkölcsi magasságba emelni éppúgy,

Egy iro (tartalom eloallito) eseteben tok egyertelmu, hogy mit jelent ez a kijelentes, felesleges ertetlenkedni, meg szamonkerni, hogy tegye hozza, hogy a sajat muvek megosztasarol beszel.

Amugy meg azert erdekes a sok megoszto allatpolgar, mert bemutatjak, hogy a tarsadalom nem igazan fogadja el ezt a jelenlegi copyright szabalyozast. Amig mindenki megvesz minden CD-t amit csak bir, addig ilyen dolgokban nem lesz valtozas. Bizony van, amikor ugy valtoznak a torvenyek, hogy egyszeruen a tarsadalom tul nagy resze szamara valik elfogadhatatlanna. Raadasul itt azert nem a gyilkolas vagy a lopas tilalmarol beszelunk, hanem egy eleg ujkeletu es absztrakt fogalomrol.
Jó kis filozófia :) Coelho írásai sokat romlottak az utóbbi időben. Olyan összecsapottak lettek. Könyv szempontból ez mindegy, mert a divatos dolgokat szeretik az emberek és sikk Coelhot olvasni.
az író könnyen beszél. főleg az ilyen népszerű művek írója, mert akkor is bőven vannak, akik megveszik a könyveit, ha feltenné az egészet ingyen pdf-ben. a papír-könyvnek nincs még igazán elterjedt alternatívája. azért egy zenénél simán előfordulhat, hogy a célközönség nagy része a torrentről/dcről szerzi be.