Lufi helyett felhő...

Oké, most még nem érezzük annyira a bőrünkön, hogy mit is jelent az, hogy recesszió-közeli állapotba sodródott az amerikai (és ezzel a világ-) gazdaság.  De tegyük fel a legrosszabbat.

Ne feledjük, a technológiai cégek mindig érzékenyebben reagálnak a gazdasági lassulásra, hát még a recesszióra. És persze adódik a kérdés, hogy mi történik akkor, ha egy-két kisebb-nagyobb technológiai cég - likviditási problémái közepette - meggyengül, kifárad, összeomlik, elvérzik.

A probléma ott kezdődik, hogy az elmúlt években hozzászoktattuk magunkat ahhoz a gondolathoz, hogy egyre és egyre több adatunk van/lesz online. Magyarán: egyre mélyebben függünk azoktól a technológiai cégektől, melyek ezért a függőségért cserébe azonnal, igény szerinti, gyors és sokkal komplexebb információelérést tettek lehetővé számunkra. Online.

What if for example your domain registrar were to go under, or the company hosting your DNS, or your colo facility? There are a lot of points of failure that in normal times could be easily replaced to keep your web presence up. But it's time to start thinking about how that might work. And who you can trust. (Scripting News)

Amikor abban bízunk, hogy mondjuk a Google-nál tárolt adataink, információink, fájljaink örökké ott is maradnak, akkor valójában egy kiegyensúlyozott, prosperáló, idealisztikus gazdaságban képzeljük el mindezt.

Nehéz ipar az internet. Az IT-ben képtelenség nem menetelni előre, nem hinni a fejlődésben, nem szárnyalni és 19-re lapot húzni. Ugyanakkor ez adja ennek a piacnak a sérülékenységét is. Hiszen mit ér az innováció és a technológia fejlődése egy komor gazdasági környezetben?

Ha a cloud felett gyülekeznek a gazdaság fekete felhői, akkor nem árt fél szemmel azt figyelni, hogy mikor kezd el dörögni az ég.

A Gawker szerint máris dörög. És az eBay szerint is. A Microsoftnak rossz negyedéveket jósolnak, a pc-eladások valószínű visszaesése miatt. Az Apple meg csak pislog a Wall Streetre. És erre jön még a mostani válság és annak utóhatásai.

While the recent tumult on Wall Street has had a questionable effect on the technology market to date, Citigroup analyst Brent Thill told clients Wednesday that for many software firms, it's only a matter of time. (MarketWatch)

Az egész szektor gyengülhet. Ha a vásálókedv a legfontosabb időszakban (karácsony előtt) ugyanolyan vagy gyengébb lesz az előző évekhez képest, az elbizonytalaníthatja az online piacot épp csak próbálgató hirdetőcégeket. (Az a fogyasztó viszont, akinek van megtakarítása és bízik a jövőben, az készüljön nagyon nagy online kedvezményekre karácsony előtt. És vásároljon, amennyit nem szégyel.)

Nem jó hírek ezek, főként azokban az időkben, amikor mindenki konszolidációról beszél a weben, és azt várja, hogy a nagyok egyre hatékonyabban keresnek majd pénz online szolgáltatásaikkal.

Nem, pánikra egyelőre semmi ok. De az online bizniszben már az óvatosság is rosszat jelent. És ma nem mondhatja senki jó érzéssel, hogy nem kell óvatosabbnak lenni, mint tavaly vagy azelőtt.

Címkék: üzlet filozomatika
2008.10.06. 19:22. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát igen, a karácsony az érdekes menet lesz! :)
Mindenesetre inkább fúziókat tudok elképzelni mint összeomlást, de persze hasonló a kettő.

half-off: Én mindig az AMD összeomlásától féltem, nem is vettem soha ilyen gépet.

A szoftver-piacon a nagyok szerintem megmaradnak, csak sok ingyenes fog megszűnni a hirdetési/"hirdetés-fogyasztási" szokások miatt.
Lehet, hogy éppen ez a gazdasági zavar fogja megadni a lökést a cloud-nak.

Ha olcsóbb a cloud-ra bízni a cégünk cuccait, mint pl. saját IT osztályt fenntartani, akkor ez lehet a cloud diadalmenetének kezdete.
moyirto: "Én mindig az AMD összeomlásától féltem, nem is vettem soha ilyen gépet."
Hátha összeomlik a géped is a cég összeomlásával? :)
A kicsit a nagytól az különbözteti meg, hogy a nagynak van annyi tartaléka, amivel ki tudja várni amíg a dolgok visszatérnek a normális kerékvágásba.

A recesszió sajnos nem a garázs-innováció barátja, de legalábbis nem a tőkeigényes újításoké. Reméljük a legjobbakat, meg persze hogy a Világ Legnagyobb Gazdasága kigyógyul ebből a tüdőgyulából. (n.b. az elején azt hittük, hogy csak nátha lesz)
1. Én keresem a Nagy Összeomlás jeleit, de egyelőre nem találom. A tőzsdék mindig fel-vagy lemenetben vannak. Azok a cégvezetések, akik meg szarba kerültek, igyekeznek jól meglejmolni az állam bácsit, és ez sajna nem csak a MÁV-éra igaz, hanem az összes külföldire is. Mondjuk, a MÁV már nagy 20 éve nyomja ezt.

2. A mostani mókának van egy specialitása. 33-ban, meg azóta, az Egybesült Államok volt a világ közepe. Ami ott történt, az volt a mérvadó. Ma az USA egy a sok közöl, hála Bushnak, Európára még -sajna- hatással van, Kínára annál kevésbé.
Jellemzőnek mondanám, hogy az Eee PC vagy fél évig nem jutott el az USA-ba, mert Kínában volt kereslet rá. Amerika már nem a világ közepe.

3. Valószínű, hogy kis startupnak lenni ma rossz biznisz, nagynak meg annál jobb. A Guglinak annyi zséje van, hogy 200 évnyi recessziót is kihúz, közben potomért megvesz minden szarba kerülő érdekes céget. Valszeg minden ilyen fiaskó nekik dolgozik hosszú távon.
Akkor ez azt jelenti, hogy ideje backupolni a blog.hu-s blogomat? :)

Nem csak a Google-nél vannak adataink...
Én sem látok világvégét sehol. Ahhoz, hogy bukjuk az egész cloud-ot, ahhoz olyan mértékű technológiai visszaesés kellene, amit jómagam csak a városépítős-civilizációs játékokból ismerek. Én ebben agyvihar véleménye felé hajlok: a technikai fejlődésnek a válságok jót is tehetnek.

Amúgy meg ha fontos adatok tárolásról van szó, egy kis redundancia mindig jól jöhet.
KGyST: azert sajnos nem ilyen egyszeru, hogy hol emelkedik a tozsde, hol meg esik. Most a bankrendszer van gazban, azok a bankok doledeznek befele, amik a hiteleikkel a gazdasagot eletben tartottak, porgettek. Ha nincs hitel, kevesebb a beruhazas, akkor viszont lassul a gazdasag. Ha lassul a gazdasag az az IT vallalkozasokra is kemenyen kihat. Profiltol fuggoen vagy megrendelesuk nem lesz vagy fizetokepes kereslet a szolglaltatasukra/termekukre (azoknak az eseteben, akik a vegfelhasznalokkal allnak kapcsolatban, 'csomagolt' szoftvert vagy webes szolgaltatast arulnak). Szopacs.
Az open source viszont profitálhat a recesszióból, mert kevesebb tőkével többen fognak az ingyenes/olcsó megoldások felé fordulni:

radar.oreilly.com/2008/10/effect-of-the-depression-on-te.html
hogyan is profitálni az open source?
az ingyenes letöltésen? hehe.

ez a sztori éppen arról szól, hogy az ingyenesség által generált többletforgalom versenyelőnye megszűnt. az open source, és a freeweb mögött álló kockázati tőke durván a felére apadt.
kutacs: > hogyan is profitálni az open source? az ingyenes
> letöltésen? hehe.

A megnovekedett keresleten.

> az open source, és a freeweb mögött álló
> kockázati tőke durván a felére apadt.

Open source projektek mogott eleg ritkan all kockazati toke. Ha all valami, akkor nagyvallalati penzek (google, IBM, sun, most mar Nokia is), de az racionalis gazdasagi dontes, nem lufi befektetes. Konnyu belatni, open source projektbol ritkan lesz eszedtlen nagy nyereseget hozo vallalkozas. Mar csak azert is, mert maga a szoftver kozvetlenul nem nagyon hoz penzt :). Ettol fuggetlenul a nagy cegeknek megeri belefektetni, mert olcson kapnak minosegi munkat.