Hitelezőszájt egy ex-iwiwestől

Petrovics Péter, az iWiW egykori fejlesztője és tulajdonosa gondolt egyet, és új webes vállalkozásba kezdett. A Noba.hu nem más, mint egy barátok közti kölcsönözésre alkalmas webes szolgátlatás.

A felhasználók különböző projekteket támogathatnak. A lényeg pedig, hogy sok kicsi sokra megy. Mindenki keres kölcsönt, és vannak, akik szeretnek is kölcsön adni. És miért ne lehetne mindezt ismerősi alapon?

Az ötlet amúgy nem új. A brit Zopa, a Prosper vagy a lengyel Monetto vagy Kokos is pont ugyanezt a közösségi kölcsönzéses modellt próbálgatja. A Wikipedia szerint amúgy a magyar Noba hivatalosan 2009 januárjában indul. De, mint láthatjátok, már most éles a szájt első verziója.

Petrovicsék tavaly augusztus óta dolgoznak a szolgáltatáson, és nyilván hasonló sikereket várnak tőle, mint a Zopa. Ezek a közösségi kölcsönző szájtok ugyanis elvileg jobb kamatokat kínálnak, mint a bankok.

Meglátjuk, hogy így a gazdasági világválság közepén nagyon nagy siker, vagy nagyon nagy bukás lesz-e belefogni egy magyar haver-to-haver online hitelezési vállakozásba.

Amúgy nem ez az egyelten szájt, ami ex-iwiwes fejéből pattant ki mostanában. Na de arról majd legközelebb...

Címkék: üzlet magyar startup noba
2008.11.03. 20:03. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"hogyan fizeted vissza?" Természetben :D Amúgy bírom ezeket , neten annyi midnen nincs még megcsinálva , értelmes dolgokra gondolok itt , sztem tök jó felé halad a dolog.
ja. jó.

reégi cégnél volt, hogy a szalagon dolgozok 10e ftot adtak be egy kasszába, és azt mindig más vitte haza honap végén. 10-12 ember összeált, és így ergó ingyen hitelt kaptál. ez is mehet... egy valamin mulik a dolog. a bizalom.
és egy valamivel lehet visszaélni is. a bizalommal. ami egy ilyennél azért elég sok veszélyt rejt magában.
Szerintem az, hogy barátokra épít elhibázott lépés.
A Maffiózók című remek sorozatban a család tagjainál az egyik legalapabb szabály volt az, hogy közeli ismerősnek soha nem adtak kölcsönt. Na, vajon miért? :)
ha adol valakinek 1000ftot, és azt a valakit soha többé nem látod, valszeg megérte
miutan a PSZAF nem engedi, hogy kamatra adjak kolcson, nem eleg, hogy az ados az en penzem hasznalja ingyen, ezen meg meg is gazdagszik a site, mivel 2%-ot lenyul folyositaskor. ez igy ultragaz.
Ezek az oldalak csak a dolog lenyeget nem tudjak megfogni, nevezetesen a kozpontositott hitelbiralatot, magyarul azt, amitol bank a bank.

Anno 2 eve, amikor az elso ilyet lattam, kicsit megfontoltam, hogy bedobjam-e a penzem, de nem adott volna jobb kamatot, mint hasonlo kockazati besorolasu befektetesek.

Ha sikeres akar lenni, le kell vernie az arakat, ezt pedig nem sporolhatja meg a hitelbiralaton.
Szibarita,
Anno valamelyik usa verzióban ezt úgy oldották meg, hogy a user-ek tagjai voltak különböző real life csoportoknak (pl. san diegoi tűzoltók) + kimutatást láthattál, hogy ennek a csoportnak a tagjai hogyan fizetik vissza a hiteleiket.
Ergo egy tapasztalati úton előállított, közelítő hitelbírálatot le tudtál generálni magadnak.
Valszeg, ha lesz majd megfelelő számú tag és hitelezés, akkor itthon is be tudnak vetni különböző elemzéseket.
Ötletnek jó, az üzleti modellben van fantázia, épp csak a realitásokkal nem számol. Egy fejlett közösségi kulturájú országban ezt meg lehet csinálni, de a Magyar "dögöljön meg a szomszéd tehene is" Köztársaságban esélytelen.
Na, végigolvastam a leírásokat, ez a PSZÁF állásfoglalás azért erősen keresztbetesz ennek az üzletnek itthon (a magánszemély hitelező nem kérhet kamatot).

Kíváncsi leszek, hogy így merre fejlődik majd az oldal:
- bankok fogják használni ügyfélvadászatra és spamelésre
- érdektelenségbe fullad, max. az iskolai szakkörök fogják itt lebonyolítani a tagdíjbefizetést
- elmegy az egész site egy offshore helyre és onnan szolgáltat
Igazából szerintem ez a tradícionális kölcsön helyett nem tud működni - viszont a segélyezés kiváltására kiváló, mint ahogy a Kiva is csinálja:

kispad.hu/blog/200808/keretlen-reklam-kivaorg.html
Pénzügyi szolgáltatást - kölcsön adása - ilyen szinten csak erre engedéllyel rendelkező végezhet. A PSZÁF-nek lenne egy-két szava ehhez...
Az ötlet jó, nézegettem korábban a külföldi megoldásokat, csak arra jutottam h itthon biztosan nem működne a jogi szabályozás miatt. Azért ez itt nem Anglia :) Vagy mégis?
Ki a fene adna kölcsön ingyen egy idegennek Magyarországon? Na ne röhögtessetek.
Jaja, a kiva.org kiraly, azt kene hasznalnia annak, aki jotekonkodni akar. Sokkal tobb ertelme van, ugyanis a joleti allamokbol nyujthatunk kolcsont a vilag nyomorgo felenek, ami azt is jelenti, hogy egy-ket kocsmazas arabol - aminek az elbukasat azert mindenki megkockaztathatja - jelentos es ertelmes merteku tamogatast lehet adni egyebkent eselytelen embereknek.
"Morális biztosíték, hogy a nobán több ember ad össze egy-egy kölcsönt. Aki nem fizet, az a barátainak tartozik és nem egy személytelen intézménynek."

"A nobán nyújtott kölcsönök legfontosabb biztosítéka te magad vagy. Csak olyan embernek nyújts kölcsönt, akiről jó okkal feltételezed, hogy vissza akarja és tudja azt fizetni."


Ehhez miért kell internet? Aki pénz szűkében van, az a családja után úgyis a barátait keresi meg, nem? Vagy az a menő, ha erről mindenki tud egy közösségi oldalon keresztül?

Barátainak tartozik! Röhej. A barátomtól nem a neten kérek kölcsön.
Az a baj, hogy a barát szót az iwiw és ez ehhez hasonló weboldalak leminősítik. Mindenki nézze meg, hogy hány olyan iwiw-es ismerőse van, akiről ma nem tud szinte semmi aktuálisat. Itt nem barátok és ismerősök fognak hitelezni, hanem ismeretlen emberek.
Sziasztok!

A 0% kamat miatt azt gondoljuk, leginkább ismerősöknek meg szimpatikus projektekre adhatsz. Ebből nem fogunk megélni, hosszútávon reméljük elérjük, hogy menjen, ami máshol is működhet: kamatot kaphass.

Az is hosszabb idő lesz, míg kiépül a bizalom, hogy ismeretlennek is lehet. Addig meg pár ezer forinttal is ki lehet próbálni.

Egyébként akinek van jó projekje írjon :)

Petrovics Péter
pálinkabarát: volt már hogy kellemetlen volt ötödször szólnod egy baráti kölcsön miatt? Vagy hogy valakinek sok kellett és mondjuk többen adták volna össze?
Petrovip: Volt igen. Sőt, többször kellett szólnom, mint öt. De nem volt kellemetlen. A barát az barát. Nem ismerős és nem valamiféle ivócimbora. És persze olyan is volt, hogy 3-4 barát tolt össze egy nagyobb összeget. Mondjuk egy építkezéshez. Pont azért, hogy ne kelljen egy örök függőségbe lépni egy bankkal.

Még mindig azt mondom, hogy a net ahhoz kell, hogy ismeretleneknek adj pénzt. Haszonelvűen persze. A jutalék meg megy nektek. :-) Mindenki jól jár.
Hm, nemrég volt valami ilyesmi ötlet, amit a Google pályázatára adtak be, és még az Index válogatásába is bekerült:

hk.youtube.com/watch?v=Dy9LdVO6l9k&eurl=http://index.hu/tech/net/ggl10thfu/

Úgy látszik, a mostani világválság idején tényleg nagyon népszerű ez a téma...
Segélyezés, támogatásos vonalon dolgozunk:
blog.noba.hu/noba/entry/mikrohitel_rászorulóknak
a legtöbb ilyen szájt beleütközik abba, hogy pénzügyi szolgáltatónak minősítik, és ott mindenféle szabályozások, meg alaptőke igény, meg OBA érvényesek, és emiatt a legtöbb meg is feneklik.

petrovip: nekem van jó projektem, ha neked van csapatod, meg tőkéd :-)
A san diegoi tűzoltós megoldás (IRL-csoportok közös ratingelése) valóban jó lehet az idegenek közti hitelezésre. A "Nobel-díjas" Grameen Bank is ezen az elven működik: összeáll egy adag ember, akik ismerik egymást, és az egyikük kap hitelt valamire. A többiek meg csak akkor, ha ez az illető visszafizeti rendesen. Vagyis a baráti/családi kapcsolatok kényszerítik ki a hitel törlesztését. Ha nem, akkor az egész csoport bukja a további hiteleket, és csak egy kis pénzt tudtak lenyúlni. Persze a Grameen-nél a kölcsönadó egy bank, de az lecserélhető P2P-re.

en.wikipedia.org/wiki/Grameen_Bank
Több kérdés is felvetődik itt:

Hogyan tudod kikényszeríteni, hogy visszakapd a pénzed?

Ha közvetít az üzemeltető, akkor azt végképp tilos, hogy ő szedje össze a pénzt és adja oda másoknak, mivel ezzel a tiltott hitelezésnél egy sokkal üldözendőbb tevékenységet is megvalósít: a tiltott betétgyűjtés.

A kamatmentesség tök mindegy, mivel kb. 50-100%-os kamat kellene ahhoz, hogy akik adják, azoknak is megérje.

Mivel a rendszer nem hatékonyan működik, én úgy gondolom, hogy csak több millió forintos tételeknél működhet jól, ahol a hitelező jól meg tudja nézni, hogy kinek és mire ad kölcsön, kérhet zálogot, esetleg beszáll a vállalkozásába mint csendestárs. Utóbbi egy működő dolog, csak nem hitelnek, hanem kockázati tőkének hívják.

Megbukik az egész a szabályozás miatt.
Mi a fenéért adjak én kölcsön valakinek, ha egyátalán nem keresek rajta semmit, úgyanakkor a pénzemet is kockáztatom. Ennél már sokkalta egyszerűbb ha a mondjuk valakinek van egy jó 5lete, akkor csinál a weblapjára egy egyszerű "támogass" box-ot és csókolom.
Az apeh magához fog nyúlni az örömtől, ha meglátja ezt a rengeteg adatot.
az iwiwes háttér garancia a minőségre :D
Barátnak kölcsönadni? A legrosszabb, ami történhet. Egy idegent simán perelek, küldök rá behajtót, de egy barátra?

Gilderoy: jó meglátás!
dsaf45tgfdsgds - "miutan a PSZAF nem engedi, hogy kamatra adjak kolcson, "

PTK nem engedi a kamatot es a kolcsont? Miert nem? Ez szerintem hulyeseg!
Amugy pedig ismerosnek kolcsont (nagy osszegben 5000ft felett) ezentul nem! Volt hogy 3 honapos havi 5000 ft-os csuszast kellett mar mar engem idegesito modon visszakernem. SOHA!
Nem ismerem a rendszert, de ez nem úgy lett kitalálva, hogy te adsz nekem x forintot most, én meg lehet, hogy nem neked fogom visszaadni egy, hanem fél év múlva épp mondjuk a tesódnak??
Hát, ahogy az iwiw működi vazze, ez a site kurva jó lesz arra, hogy kölcsönadogass, aztán összeomoljon alattad a rendszer és sose lásd többet a pénzed.

És itt meg is ragadnám az alkalmat arra, hogy mély szégyenre szólítsam fel az iwiw régi és új gárdáját meg a T-t, hogy hagyja, hogy az iwiw úgy, olyan mocskosan fosul működjön / ne működjön ahogy most teszi.

SZÉGYELJÉK MAGUKAT. Magyarország nem érett meg a Web 2.0-ra, plain textre max! Undorító!
is: OBA nem játszik, mivel nem betét. De nem is kell OBA, mivel a pénzek nem kerülnek a noba tulajdonába (letéti számla). projektötlet jöhet :)

A80: kikényszerítés jogi úton, ha a hitelező is úgy akarja. más kérdés, hogy ténylegesen behajtható-e, ez egy kockázat. Betétnek nem minősül, lásd betét definicióját + a pszáf állásfoglalása is fennt van. 50-100% kamattöbblet túlzás, külföldi példák szerint 0,5% és 3-4% között van a bedőlési arány. A rendszer meg pont hogy az internet miatt tud hatékonyan működni, de ez hosszabb téma :)

bc.: igazad van, kamatmentesség komoly probléma. Amíg ez korlát van, addig is reméljük az ismerősi meg karitatív típusú kölcsönök alaphangon elviszik a dolgot. Végül is pár ezer forint bizalmat egy szimpatikus projektre szavaszhatsz ismerősnek vagy ismerős ismerősének is.

gilderoy: szerinted az APEH nem egyszerűbben lát bele a bankszámládba? vagy bármibe...

ladislaus: PTK engedi a kölcsönt, a HPT nem engedi az üzletszerűt, de lásd bővebben a hitelező kérdések alatt a szájton. Többeközt a nyaggatási macerától szabadulhatsz meg

missparker: eldöntheted jogi útra küldöd az ügyet, adsz haladékot vagy elengedheted a kölcsönt

TuskóHopkins: ezt így nem ismerem, de érdekes

whiteless: Té monnyon le? :) Hidd el nem fogjuk hagyni, hogy akadozzon, most már van tőke
Péter, néztél be az ingyen elvihető hirdetési rovatba az elmúlt két évben? Azt tudtad, hogy ott egész álló nap, az emberek krvnyzzk egymást? Azt tudtad, hogy nincs semmilyen moderációja ennek? Tudtad, hogy van olyan renitens aki naponta emberek százait akarszt ki és 100 különböző embertől származó jelentés után sem törlik a rendszerből?

Azt mi tudjuk, hogy a reklámbevétel az oldalak letöltéséből adódik, de azt Ti nem tudjátok, hogy ha 1 hülyét is meghagytok 10 fillérért és nem törlitek, akkor majd mi 100-an fogunk törlődni 10 forintért és megyünk át csőstük Facebook-ra meg MySpace-re. Miért? Mert ott foglalkoznak az emberrel és nem puszta statisztikai adatok vagyunk.

Gondoltad volna Péter, hogy ha írok egy Facebook supportnak vagy bármilyen külföldi vagy akár magyar site supportjának, akkor 24 órán belül biztosan kapok választ? Azt tudtad, hogy az iwiw-nek semmi supportja nincs? A szerencsétlen emberek fórumokba írják a kérdéseket amiket a USEREK VÁLASZOLNAK MEG mert az iwiw részéről SEMMILYEN FEEDBACK NINCS. SEMMI! És ez megy 2 éve.

Petrovics Péter, Ön erre büszke?
SZSZ: bukás lehetősége benne van, mint minden startup-ban. A pénz nem kerül a mi tulajdonunkba, letéti számlán lesz. Ergo ha dől a szájt, pénzed megmarad. A kölcsönök más tészta, azokra nincs garancia. De egyébként sem kell 13milliót kihelyezni a nobán, hacsak nincs 13milliárdod :)

WL: Az iwiwre büszke vagyok. Arra nem vagyok büszke, ahogy működik és ahogy fejlődik ennyi idő után. Még akkor sem, ha két éve semmi közöm hozzá.

Komolyan 24 órán belül válaszolnak a facebookon? Mindjárt kipróbálom. :)

Persze egy ingyenes oldal más műfaj, mint egy, a pénzeddel foglalkozó szájt. Megértem a kételyeid, remélem rá fogunk tudni szolgálni a te bizalmadra is.
Hát, megértem, hogy megérted, meg tudom, hogy hogy érted, de amikor azt látom, hogy alapvető funkciók halottan fekszenek (550 ismerős, keresés ismerősök között, keresési feltétel névnek: anna, amit visszaad? Túl sok találat, szűkítse a keresési feltételeket).

Könyörgöm, egy SQL query-ről beszélünk 2008 -ban. Jah, de nézzedmá, ott egy új izé, iWiW díjcsomag, amire még Istennek és a marketing nagy selectjeinek hála jogosult is vagyok! Hát ki hitte volna! Arra, hogy közösségi site-on keresgessek a 3 anna ismerősöm között 550 emberből? Arra nincs :D Röhej komolyan. Ennél csak a világlaszóló gadgetek voltak jobban. Rendszerösszeomlás napi szinten erre ki jön egy OSX-es gadget meg egy Vista-s amit a kutya nem használ. Erre tényleg csak annyit tudok mondani, hogy bravó. És ezek és hasonló emberek keresik ma magyarországon hülyére magukat az IT szektorban, a magamfajta kis supportos köcsögök meg... Nah, mindegy.
Mindegy, nem kell lereagálni csak hőbörgök.
Kedves Péter,

jó, hogy egy egyszerű tréfával lerendezed a support kérdést ("Komolyan 24 órán belül válaszolnak a facebookon? Mindjárt kipróbálom. :)", de két évvel ezelőtt sem volt support, sőt, ki is volt írva (lehet, hogy most is kivan), hogy csak angolul várjátok a kérdéseket/problémákat, és nem vállaljátok, hogy válaszoltok. Szóval, ha az iwiwből (akár a két évvel ezelőttiből) indulunk ki, a stabilitásából, meg a fenntartók userekhez való hozzáállásából, hát, lehet, hogy nem kellett volna említeni erényként az iwiwet...
Ráadásul, ha mondjuk azért dől a szájt, mert pl. adótartozás keletkezik, akkor a letéti számlát is viszi az APEH.
De egyébként sok sikert, csak legyen support.
ismerosnek tilos kolcsonadni, ismerostol tilos szivesseget kerni!

komuves/vizszerelo ismerossel tilos lakastfelujitani, mert ha elbassza (mert elbaszTa.), sehogy se tudod szamonkerni, mert a karodnal sokkal nagyobb erteku vagyonod mehet ra (baratsag, rokonok).

en mar tudom. igy jartam. pedig ez regi bolcsesseg, megis beleestem. hiaba, az ember csak a sajat szemenek hisz...
Szépnek szép, de ha barátnak akarok kölcsönt adni akkor élőben teszem mindenféle webes dolog nélkül. A webes felületet inkább nem barátnak való kölcsönadásra kéne kiélezni. Úgy még lenne kockázatifaktor is. :D
Nem tudom, kotozkodott-e mar valaki, de a fooldalon rogton:
"Szerződéseinket érhető nyelven írtuk."
Weehheehe. Érem én.
[troll]
Én nem adok senkinek, nekem se ad senki!
[/troll]
Hozzászóló: ciki,köszi,javítva

Zenyatta: Épp azért van letéti számla, mert nem így van. A letéti számlán lévő pénzek mindenkor a felhasználók tulajdonát képezik, vagyis csőd esetén nincsenek benne a csödtömegben. Ilyenkor a számlát vezető bank (Ptk. szerint) nekik köteles kifizetni az ott lévő összegeket. Ezt a felhasználási feltételekben törvényi hivatkozásokkal együtt világosan ki fogjuk fejteni.
Support pedig lesz, ezt nem lehet másként!

baráti kölcsön téma: egyrészt nemcsak baráti kölcsön, hanem jó projektekbe is adhatsz. Ha elindulunk a konkrét példákból talán jobban látszik majd.

Addig inkább csak lehetőség támogatásra meg kipróbálásra. Azért ne feledjük, hogy a baráti kölcsönnel pont egy komoly probléma, hogy kellemetlen visszakérni. A noba megcsinálja ezt helyetted. Ez akkor is hasznos, ha csak 3-4-en dobtok össze egy kölcsönt. Ha meg 10-20-an, akkor azt meg nyilvántartani elég kemény...

Alapvetően sajnos igazatok van, ez a max 0% kamat súlyos kompromisszum. Viszont hosszútávra tervezünk és reméljük sikerül elérni, hogy lehessen itthon is amit pl. Lengyelországban vagy Olaszországban is lehet. Végül is senkinek nem jó, ha emiatt a magyar piacot külföldi szolgáltatás tudja csak kiszolgálni ...
Nem tudom, miért kéne Petrovipnak az iwiw jelenlegi (kétségkívül régebbi gyökerű) bajaival foglalkoznia ezen a blogon. Egyrészt mert aligha felelős a jelen helyzetért, másrészt mert teljesen irreleváns a Noba szempontjából!
Amúgy én is azt gondolom, hogy a honi kulturális és szabályozási környezet egyaránt nem kedvez a külföldön sikeres (?) modell hazai adaptálásának. De a kamatmentesség kikerülését is gyorsan meg kéne oldani, mert nem fair, hogy valakik összedobnak egy összeget egy projektre, amely aztán szerencsés esetben komoly hasznot is hoz a projekt tulajdonosának, miközben akik összedobták a pénzt, sem kamatban, sem a haszonból nem részesülnek. Ha pedig csupa nonprofit projekt indul, akkor minek visszafizetni a pénzt, akkor szóljon az egész az adományozásról.
Petrovip azt mondja, az adjon 13 milliót, akinek van 13 milliárdja. Tehát az adjon 1000 forintot, akinek van 1 milliója, és csak az dobjon be akár több projektre is összesen 20 ezret, aki 20 millióval rendelkezik? Akkor azért ez nem egy tág kör a lakáshitelekkel eladósodott országunkban...
nekem tetszik az ötlet és ha van jó projekt, szívesen be is szállok

de ha tizen-huszon ezer Ft-okkal beszáll pár tucat ember, attól tartok nagyon sokáig fog tartani, mire egy projekt el tud indulni (217 ezer Ft-tal semmit nem lehet kezdeni)

meg azt is korlátoznám, hogy mikor lehet azt a pénzt visszavenni (ha bármikor kivehető, akkor az nem segíti ki a kölcsönkérőt, mert nem számíthat a pénzre)

ha valaki beruház a pénzből, ez a pénz nem lesz a számlán, miből vehetem ki bármikor (és miért is akarnám kivenni bármikor, a banki lekötött betétet sem vehetem ki)
Gyuszi, nem veheted ki bármikor, egy adott időre adod kölcsön a pénzt, és ha letelt (jó esetben) visszakapod. Tehát nem is szállsz be semmibe, mert nem tőkét, hanem hitelt adsz. Amit befektetsz, azt vagy visszakaod, vagy nem. Többet semmiképpen sem kapsz. Ez inkább dotálás, támogatás, semmint "beszállás".
morpet1:

ezt találtam a hitelezői kérdéseknél:

"Számlád és kölcsöneid történetét naprakészen, online elérheted. A pénzedet bármikor kiutalhatod saját bankszámládra."

ha kiutalom a saját bankszámlámra, az nem visszavétel? akkor valamit nagyon félreértek (:
Én ezt másképp értem. Szerintem a "pénzed" ebben a mondatban a virtuális számládon elérhető egyenleg, ami nyilván nulla, ha a befizetett pénzedet kikölcsönözted. Én úgy olvasom tehát, hogy a visszafizetett kölcsönöket utalhatjuk ki bankszámlánkra.
oszinte leszek
ha ez a cucc eletkepes lesz itthon akkor lesz***om magam (na jo, nem)
nem tudom elkepzelni hogy barkinek megerje az uzemeleteton kivul
...
viszont en is szeretnem azok szamat gyarapitani, akik rondan leszoljak az iwiwet, 2 evvel ezelotti allapotaban is!
akinek ahhoz koze van az ne csinaljon tobbet semmit a weben
Mint a cikkben is olvashato, a buli a világválság miatt is bepörrenhet akár. És a világválsaggal kapcsolatban sok nyugati és fejlett északi ország kijelentette, hamár lehullott a házról a tető, és bizonytalanak a falak, építsünk egy uj házat, előről kezdve mindent, kiedvezőbb feltételeket biztositva környezetunknek és magunknak is további fejlődésunk során. Én itt elsősorban a zöld energiára gondolok, többen szólaltak már meg, h a válságot a zöldülés megindítására is lehetne használni. de válság ide oda is van igény rá.
Amig nem változnak jogszabályok, addig nem fog itt a kor igényeinek megfelelo mennyiségű szélerőmű épülni. erre egy példa: egy ismerősöm ebbe a buliba utazik, szélerőmű. megcsinálta a céget, odamegy a hivatalhoz, szeretnék építeni egyet. a jogszabályok megengedik a hivatalnoknak, h önzően eldöntse, megkapja e az engedélyt vagy sem. így persze kérhet érte pénzt is, hiszen csak rajta mulik, akkor miért ne kérjen...
azóta romániában munkálkodik az ember, rohadjon meg a magyar jogalkotás.

az ilyen jogi környezetek átszabására lehetne pénzt adni pl, vagy csak simán szélerőművekre, és ha elegendő számú kezdeményezés regisztrálódik, talán maguktól változnak a jogszabályok.

amugy offline adsz hitelt bélának, a komának, először életedben. és nem kapod vissza. miben másmint online? vagy ha visszakapod, zero kamat, mert béla a koma, az miben más? tudtátok, hogy van alapitvány mozgássérültek segédeszközeinek beszerzésére, vagy mittoménmire? tudjátok, hova kell küldeni a pénzt? szerintem az ilyenekre jó megoldás a noba.hu, és nem néztem utána, nem is értek tulzottan hozzá, de nem kötelező neki az iwiwes annakeresőmotorral dolgoznia. vagy bármilyen más motorral.

tovább megyek.

ki az aki torrentezik, és zárt portálokon regelt? ott olyan kőkemények a szabályok, úgy a szádbaszarnak, annyira szlengben vannak meg a szabályok, h az ember meg sem mer nyikkanni, teszi, amit tennie kell. és lásd, a szabályok betartása közösséggé formálja a dolgot. aki meg kilóg, annak viszlát, buktad a tagságod, a jó arányod, rossz helyen tetted fel a kérdést, bannolva vagy. visszajöhetsz, csak meg kell másznod a ranglétrát.

ilyen szoros feltételek mellett minden további nélkül mehet a dolog, habár ilyen feltételeket legális környezetben nehéz biztositani (habár olvassátok el az google, microsoft, virusirtók, e-mail szolgáltatók felhasználói feltételeit. nem kaptok sok esélyt...).

az egyetlen, ami szvsz halára itélheti a dolgot, az a személytelenség.
az ember odamegy a cimbihez, de 20x meggondolja, kérjen e pénzt. nem, nem kér, gáz, nem tom visszafizetni. odamegy a bankhoz, csokolom, kell pénz, megkapja, aztán csúszik a fizetéssel, kap egy levelet, meglátogatja egy emberke, éjjel zaklatják telefonon...
nem ez sok. felmegyek a netre,kérek kölcsönt online userektől, max kapok pár e-mailt, stb, és mire eljut az ember, h késedelmi kamatostul, biróságis többletköltségekkel terhelve visszafizesse, már semmi se marad neki. akkor már inkább kalapálja el 2 héten belul az ember, és fátylat rá.

szerintem.
Én amikor olvastam anno a Prosperről, akkor nagyon tetszett a dolog. Ki ugyan nem próbáltam, de a működési elve az tetszett.

Wiw: persze, kalap szar, de erről a jelenlegi kakiról már nem Mr P tehet.

Kamat: akkor a rendszer "jutalmazza" a pénzben kölcsönadókat. Ha pénzben nem lehet, akkor találja ki hogyan. Kedvezmény-pont rendszer, vagy barterban olcsóbban lehet venni mozijegyet, ruhát, hamburgert, akármit.
És akkor a 'rendszer' is partner lesz...

Bizalom: Vaterán is ott van a bizalom kérdése, oszt mégis működik. Mert az internet és az adatbázis kezelés elég jó statisztikát tud biztosytani (a bizalom is egyfajta statisztika alapján történő döntéshozás..)
Kérdés persze, hogy mekkora tételekről beszélünk. Minél többen vesznek részt a buliban, annál jobb egyénenként is a ráta. Így előfordulhatna, hogy mondjuk 2000-en dobnak be fejenként 5000 forintot, így egyénenként is kisebb a kockázat. Persze, cserébe a 'rendszernek' (vagy nevezzük Banknak?) érdekelté kell tennie a tagokat abban, hogy pénzt tegyenek a rendszerbe (üzleti szektorban ez ugye a kamat), és azt az összeget később még növeljék is (mert hiába lenne bent 1.000.000 user, ha mindenki csak 20 forintot ad kölcsön)

Most én se fogom megveregetni a fejlesztők vállát, hogy ihajj fiúk ez már megint mennyire eredeti ötlet (kb mint a wiw) de 'best practice' ahogy az angol mondja. Ötlete mindenkinek van... de ha valaki meg is tudja csinálni, akkor miért ne csinálná meg, még ha az nem is egy eredeti saját gondolat? Vagy üljünk inkább tovább köldöknézősben?
Persze, a logika és az igazsáérzet azt diktálná valahol, hogy ha valami ennek ellenére is szar, akkor az bukjon el, de hát a "magyar világ" egy dimenziókapu az irracionalitás világába...
GYUSZI BACSI: > nekem tetszik az ötlet és ha van jó projekt,
> szívesen be is szállok de ha tizen-huszon ezer Ft-okkal
> beszáll pár tucat ember, attól tartok nagyon sokáig fog
> tartani, mire egy projekt el tud indulni (217 ezer Ft-tal
> semmit nem lehet kezdeni)

Akkor nezd meg a kiva.org-ot. Ott harmadik vilagbeli embereket tamogathatsz, emiatt a 10-20e Ft amit amit emlitettel, eleg ertelmes osszegnek szamit. (Amikor en neztem 500-1000 USD kozott kert a tobbseg.)
Itt egy amerikai mintaja ennek az üzletnek:
www.lendingclub.com/home.action
Igennagyon jo barataid vannak az indxnel Petrovics, h fooldalon kiemelt hirben nyomjak az uj projektet csak ugy puszira. Reeeem onzetlenenk ezek az indexes fijjuk.

Igy azert annyira nem nehez. (esetleg meg akarjak venni ? :-) )
Pl Generalmedia (vagy akarki mas) akarmilyen oldalindulasai kapcsan miert nincsenek ilyen szalagcimek? (meg a webisztanon sem, ami -tudjuk :-)) - maganblog :-) )

Egyebkent sajnos a szavahihetosegre ("Hidd el nem fogjuk hagyni, hogy akadozzon, most már van tőke ") elegge ranyomja belyeget a multbeli kritikan aluli programozasi teljesitmenyetek.

Persze legyen sikeretek, adjanak az emberek kolcson egymasnak 0% kamatra, ugy hogy vagy visszakapjak a kocsont vagy nem, mikozben ti levesztek 2%-t.

Sikeruljon ;-)
Melyik startup kapott az elmúlt hatezer évben fő-főhelyet az Indexen?
"Gratulálok" az Indexnek, hogy sikerült megtalálni hosszú idő után az igazi értéket a magyar fejlesztések között...
mi legalább egyszer voltunk már a webisztánon (:

de azért az index főoldal-főhely télleg jól jönne hehe
Hallottátok már azt az ezer éves mondást hogy "Üzletben nincs barátság"?

Ennyi...
Kedves Petrovics Péter. Én támogatom az ötletet. Én úgy látom hogy inkább a projektek felé kellene vinni ezt a dolgot mert abban több fantáziát látok. Vagy akár egy fiataloknak szóló B2B site létrehozásában is látok fantáziát.
Nekem van egy projektem amit szeretnék megvalósitani. Szivesen lennék az első januárban! :)
Amúgy most beadom ezt a projektet a Spin off start up pályázatra melyet a Graphisoft és az Ernst and Young támogat.
Ha érdekli az ajánlatom kérem keressen meg. info@izoom.hu

Köszönettel: Fentősi Gábor
elgondolkodtam jobban ezen a 2%-os jutalékon...
érdekes.
kamatot nem kap aki kölcsön ad, de róla még lehúztok egy kis pénzt. és még az sem garantált, hogy visszakapja.
éééééérdekes üzletpolitika.
Esetleg javaslat, hogy a VISSZAFIZETETT kölcsönökből vonjatok le jutalékot. Az úgy talán mégsem annyira .... (ide gondoljon mindenki egy jelzőt)
Mert ugye ha már baráti alapú kölcsönökről beszélünk a cső egyik végén, akkor a másikon meg ne jöjjünk azzal, hogy ez egy üzleti alapú vállalkozás.
gaze762: üzleti vállalkozás, mert azt önfenntartó rendszerekben hiszünk.

Azért csak az egyik oldalon van díj, mert már a 0% kamat is probléma, a hitelezőt nem terhelnék még plussz díjjal is. Ha fizetik rendesen a kölcsönét, akkor legalább annyit kapjon vissza, amennyit belerakott.

A működési költségeket a 2% csak nagy számoknál tudja fedezni. Persze nem tudom milyen bevételekkel és költségekkel számoltál. Érdemes összevetni más pénzügyi közvetítők díjaival, szerintünk messze alatta van.
Micsoda baromság. Barátokra építeni egy ilyen rendszert az teljesen abnormális. Ki a fene akarja hogy a barátja tartozzon neki? Soha nem fizeti vissza időben ("kicsit csúszok, de jövő hónapban megadom"). Jobb esetben igen, de akkor a kamatot nem kapod meg (légyszi, légyszi, légyszi). Magam is hitelek közvetítésével foglalkozom, és tudom hogy hogyan gondolkodik a hitelező. Ez egy H-Ü-L-Y-E-S-É-G. Reméljük a srác többi ötlete azért beválik :)