Miért éppen Vimeo?

A magyar geekek, akik előszeretettel publikálnak saját készítésű videófelvételeket a weben, sokszor a Vimeót választják.

Ez így van még akkor is, ha tudjuk, hogy általában a magyarok a YouTube-ra töltögetik fel házi készítésű (na meg a máshonnan lehazudott) videókat. És ez is a legnépszerűbb videószájt Magyarországon. Ráadásul már a HD-t is támogatja.

És így van ez annak ellenére is, hogy létezik féltucat hazai videómegosztó szájt. Ezeken a magyar szájtokon azonban még a házilag készített magyar videók is csak elvétve bukkannak fel.

Szóval a körkérdés úgy szólt, hogy miért éppen Vimeo...

Egyszerű: csak nézd meg a minőséget, egyszerűen veri designban és videó felbontásban a többi megosztót, ráadásul a tartalom is sokkal színesebb és egyedibb, mint a mondjuk egy YouTube esetében. A videómegosztók Flickre. (wyctim - Vimeo-oldal)

Röviden: Flickr for videos. Ráadásul tud HD-t is és az otthoni megosztó közösségre lett kitalálva. A YouTube egy mainstream szemét-temető. Vimeo viszont nem tűri a lopott tartalmakat, repostokat. Csak eredeti tartalom mehet rá. (angelday - Vimeo-oldal)

1. eddig minőségi videókat onnan láttam, ezért egyértelmű volt hogy nekem is oda kellene
2. jobb lejátszó
3. kellemesebb közeg... mintha egy szigeti nagyszínpad koncertet hasonlítanék egy kellemes házibulival úgy érzem a különbséget mondjuk a youtube-hoz képest (bazso - Vimeo-oldal)

A vimeo tűrhető képminőséget produkál, a youtube a közelébe sem ér. Továbbá sokkal barátságosabb a feltöltés, több visszajelzést kapok a folyamatról. Apróság, de ez döntött: embedelésnél csak akkor látszik a kezelőfelülete a playernek ha fölé viszed az egeret, így alapjáraton nagyobb figyelem koncentrálódik a videóra. Ja, és vízjelet sem kap a videó ilyenkor, mint egy csomó másik helyen. (zerking - Vimeo-oldalak)

A kedvenc videómegosztóm a Videoegg volt, ez sajnálatos módon megszűnt, a legjobb szolgáltatást ez a video megosztó oldal nyújtotta véleményem szerint. A vimeo sokkal jobb képminőséget produkál, mint a youtube, szerintem a közösség is jobb, úgyhogy igaz amit ebben a posztban írtam, de azért el kell mondanom, hogy vannak gondok a konvertálás sebességével náluk. Főleg mostanában, van hogy jó sok idő, akár 4-5 óra is mire megtekinthető állapotba kerül náluk egy videó. Képminőségben még a Revver is nagyon jó, de a reklámok zavaróak.. (garamiz -Vimeo-oldal)

Összegezném: 1. barátságosabb, finomabb flashplayer, 2. kevesebb zaj, vállalhatóbb közösségi tartalom/környezet, 3. jobb videóminőség a fő érvek a Vimeo mellett.

Címkék: magyar videómegosztók videóblog vimeo
2009.02.17. 15:54. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

De a kereső rendszere egy hulladék amúgy valóban barátságosabb mint a youtube.
jah igen és nemlehet "beletekerni" a videóba csak ha odáig betöltötte engem személyszerint ez idegesít, amúgy Stage6 volt szerintem a legjobb aztán megszűnt , utána jött ez a vimeo.
a fenti idezetek kb mindent elmondanak amit en is gondolok.
De azert hozzaszolok erdemben is:
"A magyar geekek, akik előszeretettel publikálnak saját készítésű videófelvételeket a weben, sokszor a Vimeót választják." - a kulfoldiek is. es nem csak geek-ek, sok amator es profi muvesz is vimeon publikal felveteleket.
Peldaul a Living Colour (vimeo.com/livingcolour) is, raadasul ok teljes koncerteket is feltoltottek (a kivalo es tortenelmi ujjaalakulo koncertet ami nem is living colournak indult de a vegere ujraeledt a zenekar :)
ki fognak purcanni a szervereik meg a sávszélességük mint a Stage6-nek, pedig az tényleg jó volt

pénz temető
nekem is barátságosabbnak jön le a vimeo, és a youtube-nál egyszerűbb és gyorsabb feltöltést is nyújt.

és igen, mostanában én is láttam, hogy sokat kell várni, mire a feltöltött cuccot átkonvertálja. remélem fejlesztik az infrastruktúrát a megnövekedett forgalomnak megfelelően.
Én pl azért döntöttem a youtube mellett, mert hd-videók tekintetében minőségre verte a vimeo-t, ahol ráadásul csak heti egyet tölthetek fel, vagy vennem kell vimeo plus-t.
A youtube-ra innen gyorsabban megy fel az anyag, és jelentősen gyorsabban van kész a kódolás (ami a vimeo plusban már gyors).
Nem akarok senkit sem megbántani, de ez a vimeo rulez csak az érme egyik oldala, ráadásul nem túl objektív.

Őszinte leszek: a Vimeót nyáron "fedesztem fel", méghozzá holmáshol, mint itt a Webisztánon.

Engem csak a videók minősége fogott meg, és nekem ennyi elég is volt.
@DigiSample: Youtube HD csak egy-két hónapja van, azelőtt a Vimeo verhetetlen volt minőségben. De még most is: míg a Vimeo 1280*720-as felbontásban jeleníti meg a HD videót, addig a Youtube csak valami 800*440 körüli felbontást használ. És ha HD-ben akarsz videókat nézni, akkor a Youtube-on mindig rá kell kattintani a watch in HD linkre, míg vimeon az a default.

És Insight se túl régóta van, akkor még az is igaz volt hogy a Vimeonak jobb a statisztikája, mostanra már ebben átvette a vezetést a youtube, ez tény.

Ami még jobb a Vimeo-n, hogy nem vagy 10 percre korlátozva, feltölthetsz 2 órás anyagot is ha mondjuk divx-ben sikerül 500 mega alá préselni. És még azzal is egyetértek, hogy a Vimeo-t még nem fedezték fel a nagy tömegek, így nem lepik el a az igénytelen slideshow-k és a Windows Movie Maker elcsépelt fos effektjeivel telepakolt hulladékok.

Szóval tény, hogy sokat fejlődött mostanában a Youtube, de még mindig lenne mit tanulnia a Vimeo-tól. Én szurkolok neki hogy ne jusson a Stage6 sorsára, ennek érdekében elő is fogok fizetni Vimeo Plus-ra a következő nagyobb lélegzetvételű videóm feltöltésekor.
Már a youtube is 1280*720, tehát csak a 10 perces korlát igazából a különbség. Viszont vimeo-n fizetned kell, ha több hd-t akarsz a heti egynél.
Nekem nagyon tetszett a vimeo, csak szerintem lemaradtak. Szurkolok nekik, bár ahogy olvastam némi anyagi problémákkal is küzdenek szegények.

hali, tegnapelőtt a vimeo főoldalán volt egy nagyon ütős videó egy mamakedvence srácról, aki megrázatja a nyelvét a mac mágneses töltőjével - megvan valakinek a link? sajnos tényleg rossz a keresője a vimeonak, egyszerűen nem tudom kinyomozni
Google Video. Nem azért, mert Google, hanem mert flexibilisebb, mint a YouTube (egyébként is, a YouTube nagy része a Google Video szervereiről jön), a felbontást pedig inkább a nyersanyag minősége szabta meg eddig is. Plusz beletekerhető, feliratozható, másodperc pontosan hivatkozható, és le is tölthető jó ideje. Az optimális megoldás a GVideo funkciói kombinálva a Vimeo minőségével, és a YouTube közösségi szolgáltatásaival lenne. Szerintem.
Mondjuk a Google Videó feltöltésben nálam is toppon van. Korlátlan nagyságú és hosszúságú videókat is fel lehet(ett) pakolni, és a minősége is egész jó volt.

Csakhát a Google likvidálni akarja. :'(
A google azért nyírja ki a gvideót, mert "szegények" megvették a youtube-ot pár hónapja.

Totál egyetértek a posztban szólókkal. És sajnos az is igaz, hogy a konvertálás mostanában iszonyú lassú.
Nembaj, nagyméretű - 500 MB-nél nagyobb - videókra marad a Docler. HQ minőség, korlátok nuku.

Csak sajnos néha a nagyméretű videóknál behal a feltoltés -nálam. :S
vimeon se látok reklámokat, és ha nincs befektető egy idő után lehetetlen lesz fizetni a szükséges sávszélességet és egyebeket
Néha szégyellem magam, hogy egyszerű kis videokat töltögetek fel a vimeora. Az egész nagyon profi és igényes. Talán túlontúl is az.
A saját tapasztalatok a minőség kérdésében egyértelműen a vimeo felé mutattak, nem csak a jutyúbbal összevetve.
@DigiSample: De ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne a GVideo technológiájával felturbózni a YouTube-ot. Nem az a lényeg, hogy hogy hívják, hanem hogy milyen szolgáltatást nyújt.
Jó ez a vimeo, tetszik nekem, viszont eddig kb. 1 videót sikerült feltöltenem, azt sem tudom, hogy hogyan.
A feltöltésnél a csík kb. 2mp alatt végigfut, azt írja ki, hogy ~50Mb/s -el ment fel a videó (amkor 1mbit -el töltök fel) és utána ennyi. Van, hogy 90% -nál megáll és ennyi. Van, hogy végig megy a folyamatokon, kiírja, hogy kész a videó, de megnézni nem lehet, kiírja, hogy The video is still being uploading, utána meg egy kis idő múlva meg kiírja, hogy hiba a megjelenítésben meg hasonlók.
Hiába konvertálom össze vissza a videókat a leírtak szerint egyszerűen szinte képtelen vagyok feltölteni.
4 böngészővel is próbáltam, azóta pár HW csere miatt winreinstallok is voltak, de semmi.
Nem hiszem, hogy a Windows 7 lenne itt a probléma? Vagy mégis? Az eléggé vicces lenne mert más videómegosztóra meg tudok feltölteni :)