Álmodozások a Google Wave kapcsán

Bár még nem tudjuk egészen pontosan, hogy mit fog rejteni a Google Wave, sőt, valószínűleg még a Google-nál is több verziót tesztelgetnek. Azért a mi fantáziánkat is megmozgatta az online kommunikáció újraértelmezése. Vágyak és ábrándok következnek. 

Definiált kommunikációs hullámok. Kiváló lenne, ha előre lehetne definiálni néhány olyan workflow-t, melyek tipikus kommunikációs helyzeteket írnak le. Ilyen lehetne például az "urgent" csatorna hullám, melynek definíciója a következőképpen nézne ki. 

Kiválasztok egy címzettet, majd megírom neki a nagyon fontos üzenetet ("mindenképpen beszélnünk kell ma"), és bekattintom az "urgent" hullámot. Ekkor a Google Wave elküldi az üzenetet mailben a címzett részére, majd ha az egy órán belül nem reagál, sms-ben is megpingeli a címzettet. Amennyiben időközben az illető online jönne, akkor automatikusan megkapná csetablakban az üzenetet, egyszersmind az emailként kiküldött üzenet visszavonódik. 

Ez lenne tehát az a csatorna, melyet sürgős üzenetküldésre definiálnánk. De persze ki lehetne találni számos olyan sémát, melyeket rendszeresen használunk. 

Egy másik ötlet. Fotózunk a nyaraláson, és különböző hullámokat indítunk képeink különböző csoportjával. Egy köteg képet a "család" hullámba tolunk ki, megint egy másik köteg képet a "barátok, ismerősök" hullámba, és egy harmadikat a "twitter, facebook, egyebek" hullámba. A Wave figyelhetné a kialakuló párbeszédeket, threadeket, reagálásokat, és eszerint javasolhatna további hullámokba való pusholást. 

Például automatikusan felajánlhatná azokat az ismerősöket, akik rendszerint kommenteznek, nézegetik a képeinket. Vagyis aktív képnézegetők az ismeretségi körünkben.

Ez mindössze két ötlet. Nyilván ennél sokkal több lehetőséget tartalmaz a webes kommunikáció újfajta megközelítése. Meglátjuk, mi valósul meg végül, és hogy mennyire lesz rugalmas az a kommunikációs platform, mellyel ma a Google kecsegteti a netezőket. 

Címkék: google esettanulmány google wave
2009.06.18. 19:11. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

És hogyan képzelitek el azt a helyzetet, ha valaki olyan üzenettel üldöz minket, ami nekünk sürgős, de minket egyáltalán nem vagy csak kicsit érdekel?
@Rung András: ugy, ahogy a cseteknel megszokott. lehet ignore-listara tenni hullamot, kontaktot. ennyi.
Az eddigi benyomásaim alapján kezdetben nem lesz olyan rugalmas a platform, hogy mindezeket lehetővé tegye, amit leírsz, de nem néztem meg a leírását (valaki esetleg igen?).

Hosszabb távon viszont simán elképzelhetőnek tartok ilyesmit, amikor majd kijön a platform v2 és a többi.

Első körben már az is érdekes lenne, ha a Webisztán átköltözne a Google Wave-re, és onnan kezdve hullámok formájában kapnánk a bejegyzéseket. :)
@hírbehozó: Mondjuk azt nem látom még, hogy a Wave koncepciója erre alkalmas lenne-e egyáltalán.

Elvégre ott olyasmi az elv, hogy a Wave egy dokumentum, és minden résztvevő szerkesztheti. Szóval az olvasók belejavíthatnának a szövegedbe, ahol nem tetszik nekik. :)

Bár a videóban azt mondták, hogy a a dokumentum egy fa struktúrában tárolódik, és a rész fákhoz lehet szabályozni a hozzáférést. Így a bejegyzés részt lehet, hogy le lehet védeni, de a "komment" szekcióban továbbra is anarchia lesz, mert bárki bármit átírhat majd.

Vicces lesz. Már alig várom. :D
@agyvihar: szerintem ott is tesztelgetik meg. az otletben benne van a nagy dobas lehetosege. es nyilvan ezt ok is erzik. nem hinnem h magukra akarnak szabaditani egy kontrollalhatatlan spamladat.
köbüki is hullámokon jelentkezett mindig...:)
én már egyébként egy cvsomó ideje kitaláltam h úgy lenne jó streamelni a dolgaim h különböző jogosultságú köröknek, legyen legbelső családi, barátok, szakmai-sulis, és akkor nem kéne külön nemtudom hány szolgáltatónál kommunikálni meg blogot írni.
jha, a múltkor a PeopleSearch a nevemre azt dobta ki h a googlenél dolgozom kaliforniában:D lehet h a crawlerek indexelik a jövőt is?
@hírbehozó: Mondjuk nekem amúgy sem világos egyelőre, hogy néhány emberen túl működne-e egyáltalán a wave koncepció. Követhető lenne, ha pl. egy wave-et egyszerre száz ember szerkesztene?
a megvalósítása lesz kérdéses, ötletekből szinte végtelen mennyiség van

szerintem simán benne van a pakliban, hogy annyira fogják csak használni, mint a googlemailban a chatet vagy mi a franc az

mert gagyi lesz, vagy gagyi hatású
vagy mert lesz, vagy van másik 50 alkalmazás ami nagyjából ugyanazokat csinálja
kezd már azért beteges lenni ez a 'osszunk meg mindent a neten' dolog.

hh: te meg szerintem ha lehetne a levegőt is az interneten vennéd.
@b4ker: itt senki nem beszelt arrol h osszunk meg mindent a weben. nagy hulyeseg is lenne.
sztem eleinte csak arra fogjak hasznalni a nepek, hogy az gmailjeiket olvasgassak rajta.. En is ugy gondolom, hogy a wave inkabb mint platform es protokoll lesz majd erdekes. Amikor majd elkeszulnek hozza a "specko wave"-eket kezelo alkalmazasok, akkor lesz igazan vonzo. pl. siman el tudok kepzelni wave alapon egy support/request trackert, bug trackert, projekt managert,verzio kezelot, dokumentum, letoltes kezelot, keszlet nyilvantrtot, wikit, faq-t stb.. es akkor meg semmi ujat nem talaltam ki :) es ami durva, hogy minden egy platformon ahol a kulonbozo alkalmazasokban levo informaciok osszekapcsolasa trivialis.. na ebben tenyleg belathatatlanok a lehetosegek.

Egyebkent ami nekem meg nem tiszta, hogy azon a bizonyos bemutaton sehol egy arva reklam nem volt a progiban. Kizart dolog, hogy a google ne akarna reklamokat elenk tolni ezen keresztul.. vegul is abbol el az egesz ceg.
@zm: Javítsatok ki, ha tévedek, de pl. a Google Reader-ben sincs egy darab reklám se.

De ha lesz is reklám, azok nem lesznek benne a bemutatóban, főleg ilyen sok idővel az éles indulás előtt!

[off]
@balint87: igen, de a reader pont emiatt amolyan kis megturt mostoha gyerek. Nem talalom a linket de volt errol egy post a google blogjaban, hogy a readernel ne is varjunk jelentos fejleszteseket. Meg gondolom az sem veletlen, hogy jopar ev alatt meg nem jutott ido a magyar nyelvi tamogatasra, pedig sztem 1 ora alatt le lehetne forditani azt a par szot/mondatot. Remelem a wave nem ilyen lesz :)
[/off]
Én az igazán izgalmas dolgot a "robotok"-ban látom (lehet hogy nem ez a nevük), azokban a kis automatikus cuccokban, amik szintén szerkeszthetik majd a szövegeket (azt hiszem a helyesírásellenőrzőt is igy akarják megcsinálni). Szerintem az egész Wave dolog ettől fog majd igazán felpörögni.

Az én fantáziám valahogy így néz ki:
A postacímekhez automatikusan beugrik egy link a google maps-re, egy névre automatikusan rádobja egy másik robot az adott illető névjegykártyát, vagy mondjuk a néhány betűs rövidítésekhez egyből befűzi a megfelelő wikipedia oldalt. Kapok egy meghívást egy meetingre, az időpont egyből pirossal van kiemelve, látja a cucc, hogy ütközik valami a naptáramban.

Egy aggodalmam azért van: ha én wave-ben kommunikálok, mi lesz azokkal, akik nem... És ha mindenki wave-et használ, akkor mégjobban függeni fog a világ attól, hogy működjön a Google - email kliensből van kismillió, chat-elni is lehetett sok módon, kép és videómegosztóból sem egy van a világon. De vajon nyitva lesz annyira a platform, hogy csinálhat más is wave klienst (és wave szervert?).
@C s a b a: " De vajon nyitva lesz annyira a platform, hogy csinálhat más is wave klienst (és wave szervert?)."

Mivel az egész alapja egy nyílt protokol lesz, ezért nem lesz akadálya.

A kérdés inkább a kapcsolódási lehetőség lesz. Pl. kinek engedi majd meg mondjuk a Google, hogy az ő szerveréhez csatlakozzon?

Bárkinek? Akkor megintcsak bejön a spam kérdése, hogy ezt hogyan oldják meg. Ezen sok múlik majd.
Hmmm... azért ez, ha valaha praktikus lesz, akkor valószínüleg olyan dolgokban, amit most talán el se tudunk képzelni:

-Urgent: tényleg wavet küldjek, ami emailez, sms-ezik, csetel, ha valami sürgős? Nem egyszerűbb egy sms: "Hívj fel! Sürgős!" vagy méginkább, hogy én hívom fel.

-Nyaralási képek: Hát ha brad pitt vagyok, akkor lehet, hogy jól jön, ha valaki kiválogatja, hogy ki a legaktívabb kommentező a nyaralási képeim között. Alapesetben kinyitom a mappát, és látom, hogy ki volt az a 3 rokonom, barátom (aki, amúgy is elmondja este sörözésnél, hogy de nagy fa voltam, hogy az eijfel toronyról bunjee jumpingozok), aki kommentezett.
természetesen tudom, hogy kell írni, hogy elyphel torony
Nekem erről az jut eszembe, h az igen aktív iwiw "üzifalas" ismerősök autóval szembe jönnek és nem is biccentenek...
én jobban szeretem a fontos dolgokat telefonon, vagy személyesen intézni.

SMS-ben kaptam szabim idején munkát, és nem is reagátam rá. Persze nagy vita lett, de én ragaszkodom az álláspontomhoz: ha nem képes minimum felhívni, akkor felejtsen el (főleg a többnapos szabis kirándulós időben).

Aztán meg jön majd a vév-szpem, meg az urgent! get big penis, csíp viagra, etc...

OK, kicsit parás vok, de félek sokaknak ez egy újabb "hirdetési" felület lesz...
@b p:
Dehogy tudod, az heJesen J-fel, angolosan J-UP! torony...
bunjee az meg boogie akart lenni szerintem :)
@O'Seamus: épp erre gondoltam. a privát, félprivát és publik dolgaim miatt külön accaim vannak itt meg ott, és néha kezd idegesíteni. gondolom erre érezhetett rá a gugli. vagy nem :]
@zm: > akkor lesz igazan vonzo. pl. siman
> el tudok kepzelni wave alapon egy
> support/request trackert, bug trackert,
> projekt managert,verzio kezelot,

Ilyenek vannak wave nelkul is. Nem latom, hogy mi pluszt adna a jelenlegi megoldasokhoz.

> es ami durva, hogy minden egy platformon
> ahol a kulonbozo alkalmazasokban levo
> informaciok osszekapcsolasa trivialis..
> na ebben tenyleg belathatatlanok a lehetosegek.

Ezt sok technologiara elmondtak mar (pl. relacios adatbazisok, XML, SOA), de szerintem az a helyzet, hogy a kulonbozo rendszerek altal legyartott adatok osszekapcsolasa sohasem trivialis. Van persze egy technologiai problema, es arra - vagyis hogy hogy jut el az adat A geprol B gepre - kinalhat megoldast (mondjuk a web services/SOA-val konkurralva), de a problema veleje mindig az, hogy logikailag hogy kapcsoljuk ossze az adatokat. Ez azert eleg jol latszik abbol is, hogy valahogy elmaradt a web service-es (ugy ertem SOAP) BPEL-lel mindent osszeragasztgatos forradalom is.

Inkabb abban lehet ennek jelentosege, ha rakapnak es megertik a juzerek es ha valoban kiszolgalja ezeket az igenyeket, hogy egyszerubbe teszi a kommunikaciot. Hogy nem kell emilben kuldozgetni a kepeket vagy elobb felnyomni a piacasara aztan kuldozgetni a linket, 100-as CC listakat hasznalni es feleves levelekre valaszolni ha ujra el akarunk erni egy csoportot (amibol idonkent ugyis kimarad egy-ket ember aki menet kozben kerult fel), stb.
Imádom! Sok esetet el tudok képzelni kicsiny életemben, amikor ez bizony jól jönne. Sőt, jól jön majd. :)
1. A hh által feltett két példával az lenne a baj, hogy ezek már kényelmesen megoldhatók más platformon is (pl. ha valami kurva sürgős, felhívod az ipsét), azaz néhány technofilt kivéve _csak_ ezért senki sem használná a Wave-t. (azt viszont elismerve, hogy erre a környezetre, ha lehet őket valahol hostolni, tényleg lehet jó robotokat írni)

2. Az agyvihar-féle, már általam odahaza is felvetett lehetőség (a Webisztán költözzön Wave-re) viszont -általánosítva- nagyon jó is lehetne. Ha pl. a kb egy évtizeddel elavult index fórumot át lehetne exportálni Wave-re (tisztában vagyok a dolog bonyolultságával), akkor abban beláthatatlan lehetőségek lennének. (Hasonlóan pl. a bloghu Wave-re átültetésével).
Lennének az adatbázisnak olyan mezői, amik üresen maradnának, vagy félig lennének kitöltve, de az egésznek lenne értelme.
Pl: Egy linuxos help-fórumban a hozzászólások valóban hasznos egytizede meg lenne csillagozva, a problémák szerint taggelve (mihez tartozik, milyen disztró stb). Utólag Wiki-szerűen szerkeszthetők lennének, azaz egy problémához oda lehetne másolni a megoldásait is, stb.

Azaz: a Wave, mint "újdonság" szvsz szart sem ér, viszont a régi (elavult, de tartalommal bőven feltöltött) szájtokra húzása komoly távlatokat nyithat.

Olyan ez, mint az atomenergia: mi döntjük el, jóra vagy rosszra használjuk (micsoda pátosz) :)
pár gondolatot én is megosztottam a Google Wave kapcsán, amelyben jóval többet látok mint egy alkalmazás mellyel jól szórakozhatunk: programtutorial.icode4beer.com/2009/06/google-wave-kommunikacio-virtualis.html